Hoe zou je dit spelen?

spade icon B 7

heart icon V 5

diamond icon A H V B 8 5

club icon A 8 7

spade icon A V 6

heart icon H 10 9 3

diamond icon 9 6 4

club icon H B 5

Je zit als zuid tijdens een viertallenpartij in 6SA en links komt uit met spade icon10. Dat belooft de 9 en er kan een plaatje boven zitten. Je probeert spade iconB in dummy en deze houdt de slag. Als je in slag twee ruitenaas opraapt, doet oost een klaveren de deur uit. Hoe ga je spelen? Denk even na voordat je verder leest.

De Hoofdklasser:

Ik raap eerst drie ruitens (oost doet 2 schoppens weg) op en speel dan heart iconV uit de dummy. Oost neemt met het aas en vervolgt schoppen. Ik neem spade iconA en steek over naar club iconA. Op de volgende drie ruitens gooi ik spade iconV en twee hartens weg. Daarna neem ik de snit op club iconV.  Deze zit goed en ik schrijf +990.

De Meesterklasser:

Ik wil mijn kansen combineren. Nadat ik heart iconA eruit heb gejaagd, raap ik club iconH en club iconA op.  Dan speel ik de laatste drie ruitens, waarop ik spade iconV, een harten en club iconB de deur uit doe (tenzij oost club iconV wegdoet). Met nog twee kaarten te gaan, neem ik de snit op heart iconB.  Helaas zit club iconV goed en heart iconB fout en schrijf ik -50.

Naschrift:

Roy Welland zat als enige in de MK als Zuid in 6SA en kon ondanks de gunstige start het contract niet maken. Hij zou ook heart iconH hebben kunnen oprapen en dan verder hetzelfde spelen. Met zes kaarten kan heart iconB ook dubbelvallen, net als club iconV. Indien oost beide platen heeft, komt deze in een show-up squeeze en heeft Welland 12 slagen. Hij speelde nu op club iconV fout of doubleton, of heart iconB goed… Merk op dat als het contract door Noord wordt gespeeld, het met schoppen uit altijd down is. Dit gebeurde aan diverse tafels.

W

N

O

Z

spade icon H 10 9 2

heart icon B 6 2

diamond icon 10 7 3 2

club icon 9 3

spade icon B 7

heart icon V 5

diamond icon A H V B 8 5

club icon A 8 7

spade icon 8 5 4 3

heart icon A 8 7 4

diamond icon

club icon V 10 6 4 2

spade icon A V 6

heart icon H 10 9 3

diamond icon 9 6 4

club icon H B 5