Uit het clubleven (30)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Het is Z/ OW en je pakt – als zuid (gedraaid) – de volgende hand op:

spade iconheart icon A 6 2 diamond icon A H V 9 6 3 club icon H V B 2.

Wat wordt je eerste bod?

Een spel zonder spade icon

Altijd gezellig, woensdagmiddag bij BOC in Haarlem. Butler op de middag!! Herman en ik hebben in 3 ronden aardig wat impen verdiend. In de 4e ronde misten we een slem en we boden een onverantwoorde manche.  Volgens mij zijn we de plusscore kwijt. Maar: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Op spel 9 raap ik (gedraaid) als zuid de volgende hand op:

spade iconheart icon A 6 2 diamond icon A H V 9 6 3 club icon H V B 2.

En ik mag openen. Ik zie 3 mogelijkheden:

  1. Openen met 1diamond icon. Maar wat doe ik dan als Herman (ook een Louw) 1spade icon biedt? 3club icon? Dat kan, maar ik zie ons in 3 SA eindigen terwijl er misschien een slem in zit.
  2. Openen met 2diamond icon, multi, onder andere voor een semiforcing hand. Maar dan bied ik na 2heart icon of 2spade icon van partner 3diamond icon en hoe dan verder?
  3. Openen met 2club icon, mancheforcing of zwak met heart icon en spade icon. Met 3 verliezers ga ik down in 5 diamond icon  als partner niets meebrengt, maar hoe vaak gebeurt dat? Er ligt altijd wel iets van waarde in de dummy.

Ik open 2club icon. West past, Herman biedt 2heart icon. In de zwakke variant heeft hij een voorkeur voor heart icon boven spade icon. En hij meldt daarbij ook dat hij geen openingskracht heeft. Zijn voorkeur voor heart icon is bijzonder, vanwege mijn renonce spade icon. De tegenstanders hebben samen een boel spade icon, maar ze zullen veronderstellen dat ik in die kleur ook iets te vertellen heb. Nu bied ik 3diamond icon, mancheforcing met lengte ruiten. Herman biedt 3heart icon! Wat mooi, lengte heart icon. Nu zie ik een klein slem in heart icon aan de horizon oplichten. Maar hoe kom ik achter het aantal tophonneurs van partner? Zou 4spade icon overkomen als een renonce spade icon met steun in heart icon? Ik betwijfel het zeer. Ik kies voor 4 SA en besluit dat 2 van de 3 tophonneurs (spade icon of club icon A of heart icon H) aan de overkant voldoende moet zijn voor een slem. Herman biedt 5diamond icon: 0 of 3 van de 5 tophonneurs. Desillusie! Onder deze omstandigheden speel ik liever de manche in ruiten. Ik pas dus op het 5diamond icon-bod van Herman en het bieden gaat uit als een nachtkaars. En waar zitten alle spade icon?

West komt uit met diamond icon4 en maat legt de dummy neer.

Z/OW

spade icon B 6 4

heart icon V 10 8 7 5

diamond icon B 10

club icon 9 8 3

spade icon

heart icon A 6 2

diamond icon A H V 9 6 3

club icon H V B 2

Waarom komt er altijd een dummy van niks op tafel als ik een prachthand heb? Het antwoord ligt voor de hand, ik zal het hier niet geven. En waar zijn alle schoppen? Ik neem aan dat de geachte tegenstanders eerst dachten dat ik schoppen heb en daarna niet meer in de bieding durfden te komen vanwege mijn mancheforcing hand. We hebben het bieden daarmee wel gewonnen. En zo slecht is de dummy ook niet: er liggen 2 diamond icon en heart iconV. Ik heb 4 verliezers: 2 in heart icon en 2 in club icon. Maar wellicht gebeurt er iets moois in heart icon.

Ik trek de troeven in 3 ronden, West gooit in de 3e ronde club icon7 af: geen spade icon. Dan nu de verliezer die ik altijd kwijt raak: club iconH. West neemt meteen en… speelt club icon4 terug!! Nog steeds geen spade icon. Ik weet de verklaring: Hij heeft ongetwijfeld punten in spade icon en heart icon en durft daar niet mee te komen, uit angst voor mijn mancheforcing puntenkracht. Enfin, ik neem club icon met de 9 op tafel. Oost bekent niet en daar ligt dan eindelijk de 1e spade icon. Ik trek de rest van de klaveren, waarbij west steeds spade icon aanseint en speel heart iconA en heart icon6  na voor de heer in – natuurlijk – West. Die speelt nu spade icon3. Die troef ik af en ik haal heart iconV op: contact gemaakt!

Het hele spel lag zo:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon V 10 3

heart icon H B 4

diamond icon 4 2

club icon A 10 7 5 4

spade icon B 6 4

heart icon V 10 8 7 5

diamond icon B 10

club icon 9 8 3

spade icon A H 9 8 7 5 2

heart icon 9 3

diamond icon 8 7 5

club icon 6

spade icon

heart icon A 6 2

diamond icon A H V 9 6 3

club icon H V B 2

Het spel werd 6 keer gespeeld: 1 maal OW 5spade iconx – 3. 1 maal NZ 4heart icon C. 4 maal werd het contract in diamond icon gespeeld. Ik was de enige die de manche bood en maakte. Wij wonnen 4 impen. Ben ik blij met die impen? Uiteraard. Trots op het spel? Dat niet. We werden nogal geholpen door de opps. Lesson learned: de kracht van je hand hangt ook af van wat de tegenstanders vrezen.