Uit het clubleven (101)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

A most cunning plan

Slotdrive bij BC Josephine. Paren. Afsluiting van een seizoen dat niet bracht wat ik ervan verwachtte. Tegenvallende resultaten. Mijn humeur lijdt daaronder. En ook deze wedstrijd begint met een spel dat beter had gekund. Ik raap dit als zuid op:

spade icon V 6 heart icon V B 4 diamond icon 9 4 club icon A V B 10 9 5.

Geurt opent 1club icon, voorbereidend. Oost past en nu ik. Zal ik 3SA bieden? Heb ik wel zin in. Maar ik mis in twee kleuren een stop. En wij hebben een goed biedsysteem, waarin ik kan nagaan of Geurt stops heeft. Daarom 2club icon inverted. West komt erin met een doublet. En dan eindigen we niet in 3SA, een contract dat gemaakt wordt en 90% oplevert. Tenminste, als zuid het speelt.

Jammer dan, nu spel 2. Ik haal deze hand uit het board:

spade icon A H B 7 4 3 heart icon B 9 diamond icon A 4 2 club icon 5 4

Oost past, ik 1spade icon, west past, Geurt 1 SA, oost past, ik 2spade icon. Allen passen. We kunnen het hier af zonder in de krochten van ons biedsysteem te hoeven duiken. Nou nog spelen.

West komt uit met diamond icon3 en Geurt komt op tafel:

O/-

spade icon 10 2

heart icon V 10 8 7 6

diamond icon V 8 5

club icon A 3 2

spade icon A H B 7 4 3

heart icon B 9

diamond icon A 4 2

club icon 5 4

Zeven slagen zijn zeker. De snit in troef levert mogelijk de achtste op. En hoe zitten de ruiten? De tegenstanders starten 1e 3e 5e. Een uitkomst onder de heer uit in een troefcontract is geen aanrader.  Ik ken de speler in west al minstens 30 jaar. Nu valt hij in de categorie oud(er dan ik), maar nog erg gevaarlijk. Ik geloof niet dat hij diamond iconH heeft. Als ik naar de dummy ga voor de troefsnit leg ik de club icon ook open. Stel dat de snit mis zit, verlies ik zo nog 2diamond icon, 2heart icon en 1club icon. Kan dat beter? Ik denk van wel. Ik kan misschien een loser in de minors kwijt op de heart icon op tafel. Ik stel de troefsnit dan uit. Het levert in ieder geval extra kansen op, bijvoorbeeld de heart icon 3–3. En als de tegenstanders een heart icon-slag troeven is dat waarschijnlijk van hun lengte in troef, waarop ik dan een loser wegwerk.  Is dat sluw of niet? Vrij naar Blackadder van Rowan Atkinson: a real cunning plan. Most cunning, indeed!

Dus kleine diamond icon op tafel, oost de 10, ik de A. Nu eerst spade iconA, oost en west bekennen met een kleintje. Dan (extra cunning!) heart icon9 voor. West stapt op met de H en speelt de kleur door voor de A in oost. heart icon terug, ik doe club icon4 weg  en west troeft met de 8. West speelt club icon door voor de A in noord. Nu neem ik natuurlijk de troefsnit niet meer: west had maar 2heart icon en zal dus lengte spade icon hebben. spade icon10 van tafel, oost de 9, ik spade iconH en west…..diamond icon7. Verdomme. Nu heb ik nog de kans dat diamond iconH toch bij west zit. Ik speel een kleine spade icon voor de vrouw in oost. Klaveren terug. Troef ik. Nu een kleine diamond icon naar de V op tafel en west blijkt inderdaad de heer te hebben.

Zo zat het hele spel:

O/-

W

N

O

Z

spade icon 8 6

heart icon H 3

diamond icon H B 9 7 3

club icon B 9 8 7

spade icon 10 2

heart icon V 10 8 7 6

diamond icon V 8 5

club icon A 3 2

spade icon V 9 5

heart icon A 5 4 2

diamond icon 10 6

club icon H V 10 6

spade icon A H B 7 4 3

heart icon B 9

diamond icon A 4 2

club icon 5 4

Ik maak 2spade iconC. Elke klojo in 2spade icon die de troefsnit neemt maakt negen slagen. Aan het eind van de avond blijkt dat zo ongeveer iedereen te zijn. 11% voor ons. Is er dan nergens troost? Jawel: bijna alle westspelers komen uit met club icon. Dan neem je natuurlijk meteen de troefsnit.

En zo eindigt het seizoen met een matig resultaat. De zomer begint. Ik ga de kruispunten afstruinen. Het schijnt dat de duivel daar zit. Hij kan mijn ziel krijgen, raad eens wat ik ervoor terug wil.