NBB zet bridgers in het zonnetje

In het Nationaal Denksport Centrum in Utrecht heeft de NBB verschillende bridgers gehuldigd die zich het afgelopen jaar hebben onderscheiden. De jeugd stond centraal vanmiddag.

Winnaars van de Hunebedtrofee

De Hunebedtrofee werd uitgereikt aan het juniorenteam, dat 2023 in Veldhoven wereldkampioen werd in de U26 categorie. De Hunebedtrofee is een onderscheiding van de NBB die door het bondsbestuur en het bestuur van het district Drenthe word toegekend aan iemand, of aan meerdere mensen, die iets bijzonders hebben betekend voor het Nederlandse bridge. Van links naar rechts: Sibrand van Oosten, Pim Dupont, Youp Caris, Tim van de Paverd, Oscar Nijssen van het winnende team (Stefan Thorpe was er niet bij), Agnes Snellers en Wubbo de Boer (captain en coach), en Hans Hoek (voorzitter van district Drenthe).

Cees Sint bokaal

Xavier Friesen (links) en Ronald Goor kregen de Cees Sint bokaal (voor Talenten van het Jaar) overhandigd door Joris van Lankveld. Ze hadden gigantisch veel gewonnen, waaronder vorig jaar het Europese jeugdkampioenschap IMP Pairs.

Transfer Race

Agnes Snellers reikte namens Transfer Solutions de prijzen uit in de jaarlijkse Transfer Race. Ook hier weer flink wat jeugd. Van links naar rechts Kees Bakker (eerste bij de oudere jongeren), Veri Kiljan (eerste in de Open categorie), Agnes, Bart Nab (tweede), Thibo Sprinkhuizen (derde), Doris van Delft (eerste in categorie Vrouwen), Oscar Nijssen (eerste Junioren), en Ronald Goor (eerste Aspiranten).

Erelid NBB

Agnes en Wubbo werden voor hun grote verdienste voor het Nederlandse bridge onderscheiden met het erelidmaatschap van de Nederlandse Bridge Bond. Dit wordt slechts hoogst zelden uitgereikt (Bep Vriend was de eerste in 1995, vertelde NBB-voorzitter Johan Pieters – kijk hier voor de hele lijst), maar de inspanningen van Agnes en Wubbo, met name bij de jeugd, zijn enorm. Geweldig bedankt, en gefeliciteerd Ag en Wub!

Eén onderwerp van deze mooie middag verdient bijzondere aandacht, en directeur Berit van Dobbenburgh lichtte het toe. De NBB zet zich hard in om bridge in Nederland als sport groot te houden, en richt haar pijlen op het enthousiasmeren van de jeugd. In dat kader heeft de NBB het initiatief genomen om volgend jaar het NK Scholenbridge te organiseren. Een heel goed idee dat alle kans van slagen heeft: Honderd scholen vaardigen één team af van vier tot zes spelers, in de leeftijd tussen 12 en 16 jaar. In mei volgend jaar spelen deze teams om het NK Scholenkampioenschap. Bij succes: 400 nieuwe jonge bridgers! Kijk vooral op de webpagina die de NBB hiervoor heeft ingericht.

De jeugd heeft de toekomst

De jeugdspelers op de foto vertellen in een leuke serie video’s waarom zij bridge zo’n leuke sport vinden. Kijken hoor!

Tenslotte: zo’n kampioenschap organiseren, met alles erop en eraan, is niet goedkoop. De NBB heeft haar heil gezocht in crowdfunding: als elke Nederlandse bridger 2 euro doneert, dan is de 125.000 euro die nodig is snel bij elkaar gesprokkeld. Minder mensen die meer doneren mag natuurlijk ook. Jullie steunen dit mooie initiatief toch ook? Ik heb mijn gift al overgemaakt.