Uit het clubleven (74)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Het is butler, en je bent kwetsbaar. Een kwetsbare manche wil je niet missen! Daarom zit je nu als zuid in 4 spade icon. Je wordt niet vrolijk van wat je ziet als west met heart icon2 (1e 3e 5e) is uitgekomen: 

Z/Allen

spade icon A 8 7

heart icon H 10 6 4

diamond icon A B 5

club icon V 9 2

spade icon V 10 6 3 2

heart icon B

diamond icon 9 8 3

club icon A H 7 3

Minstens 1 verliezer in spade icon, 1 in heart icon mogelijk 2 in diamond icon en in de hand zitten we dan nog met 4e club icon. Laten we hopen dat de uitstaande club icon 3 – 3 zitten. Je legt een kleine heart icon op tafel voor de A in oost. Dat valt niet tegen. Oost komt met diamond iconH, bij west de 2 en je duikt. Je 2e verliezende ruiten kan nu weg op heart iconH. Oost overweegt een en ander en komt met spade icon4. Wat nu? Het is niet uitgesloten dat oost openingskracht heeft; zuid heeft een Muiderberg geopend en noord heeft met 3 diamond icon geïnviteerd voor de manche. Dan kom je zelfs met 12 punten niet in de bieding. Dus zou oost best spade iconH kunnen hebben. Je legt toch de 10, west dekt met de H en die slag neem je met de A. Dan spade icon7 door, oost de 5. Nu mis je nog B 9 in troef. Kan west een singleton gehad hebben in troef? Zeker. Dus leg je in de hand een kleine en west produceert de 9. West speelt diamond icon door, die neem je met de A en je gooit je 3e diamond icon in je hand af op heart iconH.

Het ligt nu zo: 

Z/Allen

spade icon 8

heart icon 10 6

diamond icon B

club icon V 9 2

spade icon V 6 3

heart icon

diamond icon

club icon A H 7 3

Je bent 3 slagen kwijt, de laatste troef gaat onder jouw V vallen. Blijven de club icon over. Hoe pak je die aan? 

Ik hoor de klepel. Maar waar is de klok ook al weer..?

Houdt u de literatuur een beetje bij? Ik ook. Sommige figuren moet je een keer gezien hebben en dan vergeet je ze nooit meer. Helaas komt ook voor dat ze niet te binnen schieten als je ze nodig hebt. Daar had ik op 18 oktober last van. Het ging als volgt: butleravond bij Josephine. Het motto is: manche ruiken is manche bieden! 

Op spel 7 (Zuid/Allen) zit ik zuid en ik krijg dit: 

spade icon V 10 6 3 2 heart icon B diamond icon 9 8 3 club icon A H 7 3. 

Niet moeilijk: ik open 2spade icon Muiderberg. West past en Geurt inviteert met 3diamond icon. Daar hoef ik niet lang over de denken, we gaan 4 spade icon spelen. 

West komt uit met heart icon2 en Geurt legt zijn hand op tafel. 

Z/Allen

spade icon A 8 7

heart icon H 10 6 4

diamond icon A B 5

club icon V 9 2

spade icon V 10 6 3 2

heart icon B

diamond icon 9 8 3

club icon A H 7 3

Magere dummy! 14 punten en een vlakke verdeling: Geurt ruikt de manches kennelijk al van veraf. Maar dat is voor de nabespreking. Je weet nooit hoe het nog goed komt. Op tafel een kleintje voor de A in oost. Nu kan er een verliezer weg op de H, dat is mooi. Oost komt na met diamond iconH, ik duik een keer. Dan komt oost met spade icon4. Ik mag maar 1 troef verliezen: hoe ga ik dat doen? Oost kan nog best de H hebben, het biedverloop in aanmerking nemend. Ik leg toch maar de 10, via de H van west naar de A. Nu spade icon7 van tafel, oost de 5 en ik leg een kleintje: ik heb dan een verdediging tegen een 4 kaart troef bij oost. Maar west legt de 9. Ik ben nu 3 slagen kwijt. West komt met diamond icon na voor de A op tafel, bij oost een kleintje. Nu heart iconH en in mijn hand de 3e diamond icon weg. Het ligt nu zo: 

Z/Allen

spade icon 8

heart icon 10 6

diamond icon B

club icon V 9 2

spade icon V 10 6

heart icon

diamond icon

club icon A H 7 3

Kijk eens aan: ik ben 3 slagen kwijt en ik mis nog spade iconB. Als de club icon 3 – 3 zitten ga ik mijn contract maken. Maar ik heb zo’n figuur eerder gezien: er was iets met het duiken van een winnende klaveren. Je speelt club icon A en V en dan een kleintje naar de H. Als oost troeft kun je een kleine club icon leggen. Maar dat werkt alleen als ik nog een slag mag verliezen en de tegenstander de hoogst overgebleven troef heeft. Daar is nu niet het geval. Andere figuur uit de literatuur: de 3e spade icon zit bij de vierkaart club icon. Dan kan ik de 4e club icon op tafel troeven, met een introever naar de hand gaan en met spade iconV de boer halen. Maar alles goed en wel: dikke kans dat de speler met de doubleton club icon de laatste spade icon heeft. Dus trek ik de laatste troef bij oost, die helaas toch ook een vierkaart club icon heeft. 1 down. Het spel zat zo: 

Z/Allen

W

N

O

Z

spade icon H 9

heart icon V 9 8 7 2

diamond icon 7 6 4 2

club icon B 8

spade icon A 8 7

heart icon H 10 6 4

diamond icon A B 5

club icon V 9 2

spade icon B 5 4

heart icon A 5 3

diamond icon H V 10

club icon 10 6 5 4

spade icon V 10 6 3 2

heart icon B

diamond icon 9 8 3

club icon A H 7 3

Oost: “Je had het contract kunnen maken, omdat ik de laatste troef heb en de 4 krt club icon”. Ik: “Dat weet ik, maar de kans dat de 3e spade icon bij de korte club icon zit is toch veel groter.” Oost: “Jawel, maar het gaat hier om een extra kans. Als de speler met de korte club icon troeft ga je ook 1 down, want je houdt de troef op tafel over om de laatste club icon te troeven.” Ik: “Wablief?” Oost: “Je gaat nooit meer dan 1 down. Je maakt het contract als de club icon 3 – 3 zitten en  – extra kans – met de 3e spade icon bij de vierkaart club icon. Een extra kans is niet hetzelfde als een garantie!” Ik: “Nog een keer?”. En toen viel het kwartje! Maar ik heb de figuur eerder gezien, zeker weten!