Spel van de dag Madeira (slot)

YES! Proficiat Europese kampioenen Bauke Muller, Simon de Wijs, Berend van den Bos, Joris van Lankveld, Ricco van Prooijen, Louk Verhees en coach en captain Ton Bakkeren en Gert-Jan Ros!

Dagboek EK Funchal: 22 juni 2022

De dag van gisteren en de start van vandaag zou ik liefst vergeten maar ik moet eerlijk toegeven dat de Zwitsers zowel tegen Nederland als vanmorgen tegen Italië verschrikkelijk goed bridge hebben laten zien. ‘Onze’ voorsprong van bijna 40 VP verdampte naar nog 4 vóór de slotwedstrijd. Daarin speelt Zwitserland tegen Bulgarije (17e) en Nederland tegen Italië. Nederland heeft voor het goud 15.87 VP nodig om onafhankelijk te zijn van het resultaat van Zwitserland. Al mijn goede kibitzerkwaliteiten zijn in stelling gebracht. Op het moment van schrijven is de start van de laatste ronde over een klein half uur.

Wespenstich

Na enkele spellen wordt Versace door een wesp gestoken. Men wisselt van tafel en geen BBO meer te zien van de kant van Muller-De Wijs en Versace-Duboin. Even later blijkt er een soort wespenplaag uitgebroken in de BBO-kamers. Alle spelers moeten naar een nieuwe tafel verhuizen dus fikse pauze in de wedstrijd. Vugraph-commentator Martin Cantor merkt op: ‘Ze worden naar een verdieping lager verplaatst. Logisch want iedereen weet dat wespen geen trappen kunnen lopen of liften bedienen…’

Intussen komt er almaar geen informatie over Nederland-Italië door. Halverwege staat Bulgarije vrijwel gelijk tegen Zwitserland. Die zijn niet op BBO dus kennelijk daar geen ongedierte.

Omdat er geen BBO meer schijnt terug te komen, hier een winstspel voor Nederland:

O/OW

W

N

O

Z

spade icon A 10

heart icon A V 6

diamond icon H 3 2

club icon A 6 5 3 2

spade icon H 7 6

heart icon H 8 7 3

diamond icon 10

club icon H B 10 4

spade icon V B 5 3

heart icon B 10 5 4 2

diamond icon A B 9 4

club icon

spade icon 9 4 2

heart icon 9

diamond icon V 8 7 6 5

club icon V 9 8 7

Van Prooijen-Verhees relayden zich in 4heart icon in oost. Donati (zuid) deed lang over zijn uitkomst. Klaverenstart maakt het nog een spannend spelletje. Maar nee, hij besloot tot heart icon9… Dat maakte Van Prooijens leven makkelijker. Tien slagen.

Versace-Duboin kwamen in 3SA in west en Simon de Wijs legde feilloos club iconB op tafel, gedoken. Klaveren voor club icon8 van Muller en die verzon…. schoppen na. Geweldige switch, ‘De verdediging die ons het kampioenschap opleverde, ‘meende captain Ros. Een down en 12 imp naar Nederland.

Het volgen van de wedstrijd kan enkel nog via kijken op de scoresite. Nederland loopt uit, dat is in elk geval fantastisch nieuws. Maar we lopen dankzij de wespen ook de nodige spellen achter op de rest dus het blijft bloedspannend, temeer omdat Bulgarije na 12 van de 16 spellen met 14.18 VP tegen 5.82 voorstaat tegen Zwitserland. Maar die laatste vier spellen waren voor de Zwitsers die wonnen met 11.2 VP. En nu maar wachten…. Nederland moet nog 5 spellen en daar zitten linke spellen bij. Bulgarije verloor er tegen Zwitserland fiks op.

Inmiddels blijkt ons seniorenteam (Willem van Eijck-Willem Gosschalk, Leo Hofland-Jan Kolen-Bas van der Hoek-Peter van der Voorden (captain)ondanks coronaperikelen achtste te zijn geworden en het heeft zich dus geplaatst voor volgende WK. Gefeliciteerd! Het vrouwenteam werd 13e en het mixed team moet zo meteen nog een ronde spelen (ook triest, is iedereen klaar, moeten zij nog verder) staat momenteel 16e.

Intussen blijven we maar wachten op die laatste spellen in de Open. En dan mogen we eindelijk juichen!!!!!!

Eindstand: 1. Nederland 410.90 VP 2. Zwitserland 407.65 VP 3. Noorwegen 371.80 VP