Spel van de dag Madeira (10)

Voor resultaten EK zie http://www.eurobridge.org

Dagboek EK Funchal: dinsdag 21 juni 2022

In de 19e eeuw verbleef keizerin Elisabeth (‘Sissi’) enkele jaren op Madeira om te genezen van een longaandoening. Haar beeld (foto) staat in de buurt van de speelgelegenheid. Men legt nog steeds geregeld een verse bloem in haar handen…

Madeira heeft dus een goed klimaat om dergelijke aandoeningen te genezen. Toch heeft covid her en der toegeslagen onder de spelers. Zowel een lid van het senioren- als van het gemengd team testten gisteren positief… De teams spelen dus enigszins gehandicapt de laatste wedstrijden.

Nederland open is net tegen Israël begonnen aan wedstrijd 26 van 29. Eind van de middag (17.30 Nederlandse tijd) treedt Nederland tegen Zwitserland in de arena. Mocht Nederland aan het eind van die wedstrijd overall een voorsprong hebben van 40 VP (na wedstrijd 25 is de voorsprong op nummer twee krap 40 VP!), dan is Nederland nog vóór de laatste speeldag kampioen. Is zelden voorgekomen, enkel de Italianen hebben dat ooit voor elkaar gekregen, geloof ik. Houd de IMP-site in de gaten want we zitten er bovenop. De wedstrijd Nederland-Zwitserland komt aan de orde in IMP6 2022 want dit is mijn (voor)laatste bijdrage, afhankelijk van wat er vandaag gebeurt.

België heeft zich inmiddels opgewerkt naar plaats 7, een knappe prestatie! Ons seniorenteam staat 0.02 VP achter plaats 8.

Voor zowel Nederland (vs Israël (9e) als Zwitserland (vs Roemenië(21e) begon wedstrijd 26  onfortuinlijk. Net toen we weer een beetje gelijk stonden, kwam dit spel langs:

O/OW

W

N

O

Z

spade icon V B 10

heart icon H B 6 5 4

diamond icon H V 9

club icon H 8

spade icon H 4

heart icon 10 9 8

diamond icon A B 6 5 3 2

club icon 6 3

spade icon A 9 8 6

heart icon A 7 3

diamond icon 8 7

club icon 9 7 5 2

spade icon 7 5 3 2

heart icon V 2

diamond icon 10 4

club icon A V B 10 4

Aan de ene tafel pasten oost (Van Prooijen) en zuid en opende west 1SA. Na twee keer pas zei zuid doublet en noord 2club icon. Iedereen tevreden. Ruitenstart voor diamond iconH en diamond iconA en meteen ruiten terug voor diamond iconV. spade iconB-H-A, klaveren na voor club iconH, harten voor heart iconA, schoppen naar spade icon10, heart iconH en klaveren na. Noord gestript van zijn troeven. Drie down (+300) maar een kwetsbare manche gemist.

Aan de andere tafel gingen de befaamde eieren weer eens van het rek. Muller opende als zuid een 9-12 1SA, west doubleerde, De Wijs 3diamond icon (to play) en doublet bij oost. West bood zijn hartenkleur aan en oost een soort last train 4diamond icon. West 4heart icon en ineens kwam De Wijs voorbij met een doublet! Oeps.  Oost paste (wat zoveel bleek te betekenen als pas hierop of bied 4spade icon). West in de piekerkamer en toen 4spade icon. Herkansing voor De Wijs maar die doubleerde wederom. En de kaarten zaten in een doosje voor dit contract.  Overslag. 990 voor Israël en 13 imp weg…

Heb ik echt de zaak gejinxt met mijn optimistische geschrijf aan het begin van deze editie van dagboek?

Ronde 26 liep voor Nederland af met slechts 5.61 VP, terwijl Zwitserland 13.28 VP scoorde. De stand net voor de wedstrijd tegen de Zwitsers: Nederland 389.32 VP- Zwitserland 357.58 VP. De voorsprong van bijna 40 VP is geslonken tot 32…