Nederland Europees kampioen

Funchal, Madeira (Portugal), 22 juni 2022. Nederland wint goud op de Europese kampioenschappen bridge voor landenteams in Funchal op Madeira. Voor het eerst in de geschiedenis wordt ‘TeamNL Bridge Open’ Europees kampioen. Het winnende team bestaat uit de paren Berend van den Bos & Joris van Lankveld, Bauke Muller & Simon de Wijs en Ricco van Prooijen & Louk Verhees.

Lang stond Nederland een straatlengte voor op de concurrentie (zoveel dat IMP dinsdag al anticipeerde op een artikel ‘goud voor Nederland’ met nog twee wedstrijden te gaan). Maar toen kwam de klad erin: gistermiddag verloor Nederland met 5,61–13,39 winstpunten van Israël (dat een strafpunt kreeg), gisteravond met 0,57–19,43 van Zwitserland en vanochtend kwam het tegen Roemenië niet verder dan 10,91–9,09. De voorsprong op nummer twee Zwitserland was geslonken tot slechts 4,14 winstpunten. Voor de laatste wedstrijd mocht Nederland aantreden tegen Italië, op dat moment vierde, en Zwitserland tegen Bulgarije, 17e van 30 landen.

Tijdens de ‘kampioenswedstrijd’ Italië–Nederland drong een bij de gesloten kamer binnen en stak de Italiaan Alfredo Versace (die niet geblesseerd raakte). De spelers zijn toen verhuisd naar een andere speelkamer. Die had echter geen voorzieningen voor Bridge Base Online, met als gevolg dat de wedstrijd niet langer kon worden uitgezonden, en het deskundig commentaar werd vervangen door bijenmoppen:

What did the queen bee say to the naughty bee? Beehive yourself!

Na alle bijkomstigheden wint Zwitserland van Bulgarije met een bescheiden 11,20–8,80. Enige tijd later – de wedstrijd liep nu ruim achter in tijd – wint Nederland van Italië met een nog bescheidener 10,31–9,69, eindigt het 3,25 winstpunten vóór Zwitserland en is Nederland Europees kampioen.

In de categorie vrouwen wint Polen en wordt Nederland 13e van 19 landen. Bij de senioren wint eveneens Polen en wordt Nederland 8e van 19 landen; onze senioren kwalificeren zich daarmee voor het wereldkampioenschap. De gemengde teams moeten als enige categorie vanavond nog een wedstrijd spelen; Nederland staat thans 16e van 22 landen. Zie voor alle einduitslagen de ‘microsite’ van de European Bridge League. Zie voor de Nederlandse teamsamenstellingen ons artikel van 28 april.

Op de foto het Nederlands open team voor speelgelegenheid Casino Madeira: van links coach Ton Bakkeren, Bauke Muller, Louk Verhees, Berend van den Bos, Simon de Wijs, Ricco van Prooijen, Joris van Lankveld en niet‑spelend captain Gert-Jan Ros.