Spel van de dag Madeira (3)

Dagboek EK Funchal Madeira: dinsdag 14 juni 2022

Eindelijk is er een wolkeloze hemel boven Madeira. Hopelijk ook bij het Nederlands team dat na 6 rondes vijfde staat.

Op weg naar de speelzaal keek ik vol bewondering naar hoe een contingent jonge kunstenaars de straat aan het versieren waren met platen en surfboardachtige kunstwerken. Omdat ze nog aan het ophangen waren, werd het trottoir aan alle kanten geblokkeerd. De mensen op de terrassen keken belangstellend toe en zagen helaas ook hoe ik, met één oog op de plattegrond en één op de overkant van de weg waar een vriend me tegemoet zou lopen, vakkundig een van de klaarstaande surfboards omver liep… Gelukkig niets kapot (foto), ook niet aan mij. Wel mooi, al die kleurige surfboarden in de lucht.

Geweldige strijd, extra spelletje

In ronde 7 wachtte Noorwegen dat na 6 rondes 4e staat en Nederland 5e. Belangrijke pot dus. Meteen op het tweede spel bleek Louk Verhees helemaal bij de pinken:

O/NZ

W

N

O

Z

spade icon V

heart icon 10 3

diamond icon V B 9 8 3 2

club icon A 7 5 3

spade icon 6 5 4 3 2

heart icon 7 2

diamond icon 6 5 4

club icon B 4 2

spade icon B

heart icon A H V B 9 8 6 4

diamond icon 10

club icon V 9 8

spade icon A H 10 9 8 7

heart icon 5

diamond icon A H 7

club icon H 10 6

Van den Bos begon als oost met 1heart icon, zuid, Brogeland, doublet, west 2diamond icon, noord paste en oost uiteraard 4heart icon. Zuid 4spade icon en Van Lankveld 5heart icon. Dat doubleerde zuid. Vervolgens bleek hij zichzelf eindeloos ingegooid te voelen. Hij incasseerde een schoppenslag, ging eruit met harten voor heart iconB en was meteen daarna weer aan slag met diamond iconH. Pieker peins maar niet lang genoeg! Schoppen na in de dubbelrenonce, getroefd in west (oost klaveren weg). Berend troefde een ruiten en speelde alle troeven af. Dat squeezde zuid. Contract (+650).

Louk Verhees bevond zich in slag drie in dezelfde situatie maar hij speelde club iconH na! Dit liet het schip zinken: een down. Nederland 13 imp.

Het werd een enerverende wedstrijd. Beide kanten in 6SA in de zuidhand:

W/Allen

W

N

O

Z

spade icon 6 4

heart icon H 7 6 3 2

diamond icon 7 4

club icon A B 7 5

spade icon B 10 5 3

heart icon 9

diamond icon A H V 8 5 2

club icon 10 3

spade icon 9 8 7 2

heart icon B 10 9 5

diamond icon 9 2

club icon V 9 4

spade icon A H V

heart icon A V 4

diamond icon B 10 6

club icon H 8 6 2

Joris (west) startte met een kleine ruiten. Brogeland nam op tafel en speelde meteen een klaveren naar zijn heer… Hoera en down? Nee, Joris dook! De commentatoren op BBO vonden dat niet zo gek: NZ in 6SA en jij 8 punten. Dan heeft oost helemaal niets. Laat de leider nog maar eens iets proberen in klaveren. Kosten waren dankzij Louks dwang nu enkel een overslag.

De gisteren veelgeprezen Blakset kreeg als zuid  een hartenstart in 6SA, meteen contract, terwijl tegenstander Israël in 6diamond icon in noord een hartenstart kreeg, net als Bas Drijver voor Zwitserland. Een down. De Denen verdienden 17 imp. Zwitserland had een wash op dit spel want aan de andere tafel slaagde de Franse zuid  er niet in om 6SA te maken.

Er gebeurde werkelijk van alles in de wedstrijd Nederland-Noorwegen (dit bewaar ik voor mijn verslag in IMP6…) maar het voordeel was voor Nederland: 54-10 imp (18.77-1.23 VP. Nederland naar plaats 4, Noorwegen naar plaats 7. Litouwen leidt nog steeds het veld, voor Zweden en Zwitserland.