Spel van de dag Madeira (2)

Dagboek EK Funchal Madeira: maandag 13 juni 2022

Meldde ik gisteren dat mijn hotel niet zo ver van de speelgelegenheid ligt, dan kan ik nu melden dat dit enkel geldt voor vogels. Er ligt namelijk een venijnig hellende heuvel tussen mij en mijn doel. Met protesterende kuitspieren rol ik de Pressroom in waar als vanouds Jan Swaan resideert en al met mijn badge (foto) staat te zwaaien. Ik informeer, al wetend dat dit zinloos is, naar de mogelijkheid live aan tafel te mogen zitten. Nee, kan niet. Enkel Daily Bulletinmedewerkers kunnen daar misschien eventueel toestemming voor krijgen. Eens zien of ik iets kan verzinnen om even namens dat team te mogen optreden…

Nu moet ik het dus voor niet-BBO-wedstrijden hebben van spelers die ik tegenkom. Marion Michielsen, die haar doel (Zweedse Open team) eindelijk bereikt heeft, wandelt argeloos binnen en haar klamp ik meteen aan. ‘Marion, als je een spel hebt dat niet op BBO verschenen is…’ Nog voordat ik mijn zin af kan maken, hoor ik: ‘Spel 1 vandaag, rechts opent, ik toon een tweekleurenspel rood en de tegenpartij eindigt in 4spade icon. Mijn maat PO Cullin vond de enige downstart: club iconA en klaveren na voor een introever bij mij.’

Kijk, zo gaat het goed. Hopelijk reageren alle spelers op die manier…

Nederland Open (en ook Zwitserland) zijn inmiddels opgeklommen naar de top Vijf. Even kijken wat er in ronde 4 van de RR gebeurt.  Nederland nam tegen Denemarken een kleine voorsprong. Het volgende spel bracht alle kibitzers op de banken.

Bauke denkt

N/OW

W

N

O

Z

spade icon H

heart icon 6 5 4

diamond icon B 10 9 6

club icon A V 9 7 3

spade icon 10

heart icon V 9 8 3

diamond icon H V 8 4

club icon B 10 6 2

spade icon V B 8 6 5 3

heart icon A B

diamond icon 7 5 3 2

club icon 4

spade icon A 9 7 4 2

heart icon H 10 7 2

diamond icon A

club icon H 8 5

In de wedstrijd Zwitserland- IJsland openden beide oostspelers 2spade icon en gingen daarin vreedzaam een of twee down.

Ook in Nederland-Denemarken openden beide oostspelers 2spade icon maar zowel Van Prooijen als de Deen Lahrmann (pas 19 jaar oud!) waagde er in de uitpas een doublet aan en beide zuidspelers pasten tevreden.

Blakset startte diamond iconA en switchte naar harten voor vrouw en aas. Vervolgens gebeurde er tien minuten niets: Bauke in de denkkamer. Inmiddels was bekend dat de Denen in de andere kamer 500 down waren gegaan. Met een snit in klaveren kan Muller een slag redden en wie weet nog meer. Tijd genoeg om eens te kijken wat er verder zo gebeurde en in de meeste wedstrijden ging oost gedubbeld down in 2spade icon (6x 1 down, 7x 2 down). Tijd genoeg om weet-ik-veel-wat te doen want Bauke was nog steeds aan het rekenen. Uiteindelijk nam hij de klaverensnit hoera.

NZ moesten nog steeds kien blijven tegenspelen. club iconA (harten weg), zuid uitstekend club iconH eronder. Harten getroefd, schoppen op. Zuid nam (goed) en ging er met schoppen uit, Bauke met ruiten. Noord vervolgde goed met club iconB, Bauke troefde met spade iconV en Blakset? Die troefde onder! Allemaal nodig om niet uiteindelijk ingegooid te zitten om in de schoppenvork te moeten spelen! Geweldig gedaan van Blakset! Uiteindelijk een down.

Als Zuid een kleine klaveren onder club iconA gegooid had, zou Bauke een klaveren kunnen troeven en was dit de situatie:

W

N

O

Z

spade icon H

heart icon 6 5

diamond icon B 10 9

club icon 9 7

spade icon 10

heart icon 9 8 3

diamond icon H V 8

club icon B

spade icon V B 8 6 5

heart icon

diamond icon 7 5 3

club icon

spade icon A 9 7 4 2

heart icon H 10 2

diamond icon

club icon

Vier slagen binnen. Nu schoppen voor zuids aas, schoppen voor oost (slag 5) en ruiten eruit. Zuid harten weg. Goed club iconB na, getroefd met spade iconV (slag 6) en ruiten eruit. Wat noord ook naspeelt, zuid wordt ingegooid en moet oost nog twee slagen brengen (contract!).

Geweldige tegenspel van Blakset! Maar 1 down leverde nog steeds een lekkere vette 7 imp op. Kijk, als ik bij dit spel aan tafel had gezeten, had ik het niet droog gehouden. Nu kan ik de spanning gezellig van me afkletsen… Dat tafelverbod is misschien zo gek nog niet.

Nederland leidde met nog 5  spellen te gaan met 35-0. Een agressief 4heart icon-bod verleidde Van Prooijen tot 4spade icon dat gedoubleerd drie down ging (-12 imp) en de Denen pakten nog eens 7 imps, wat er behoorlijk meer hadden kunnen zijn door, met zelf geen manche te maken (Nederland probeerde 3SA en ging 2 down) De Wijs op te pakken in 5club icon. Tegenspelfout en maar 1 down. En net als je denkt dat dit wel genoeg emotie is geweest voor 1 wedstrijd, bieden Muller-De Wijs geen slem op het laatste spel terwijl vrijwel iedereen, ook de Denen, dat wél deden. U begrijpt ’t zeker al: het spel zat in een doosje. Ineens was het nog een bijna-gelijkspel met 35-32 in ons voordeel (10.91-9.09 VP). Was Baukes denkpauze niet voor niets…

Nederland nu op plaats 6.