Spel van de dag Madeira (4)

Dagboek EK Funchal Madeira: woensdag 15 juni 2022

Mega-dag voor Nederland!

Vanavond is (eindelijk) de openingsceremonie van het EK. De (vrouwen&senioren)paren zijn dan net afgelopen maar morgen starten de vrouwen-, senioren- en mixed teams, dus vandaar dit eigenaardige openingsmoment. Plaats van handeling is het Casino, mijns inziens een architectonisch niet geheel geslaagd, enorm wit gebouw. De manshoge Afrikaanse lelies in de borders rondom maken het nodige goed en zorgen voor een bescheiden doorkijkje naar het witte gebouw (foto).

Gisteren nam Zweden de koppositie over van Litouwen. Dat team bestaat trouwens uit Polen die indertijd nét onder de Poolse top opereerden en tot een verhuizing naar Litouwen besloten. Een soort Oost-Europese Zwitsers dus.

Vanwege die openingsceremonie zijn er vandaag maar twee wedstrijden en beëindigen we de eerste tien ronden (van 29). In ronde 9 verloor Zweden met 7.45-12.55 VP van Ierland terwijl Zwitserland ruim won van Servië en Nederland nog iets ruimer van Spanje. Zwitsers aan kop, Zweden op 2 en Nederland op 3.

Zweden en Nederland ontmoetten elkaar in ronde 10. Nederland kwam snel op voorsprong, mede door beter tegenspel van Berend van den Bos dan van Mikael Rimstedt:

N/NZ

W

N

O

Z

spade icon H V B 9 7 4

heart icon B 9 8

diamond icon 10 6

club icon 5 4

spade icon A 6 2

heart icon V 10 6 3

diamond icon H 8 4

club icon A H V

spade icon 5 3

heart icon H 4 2

diamond icon A 9 3

club icon B 10 9 8 2

spade icon 10 8

heart icon A 7 5

diamond icon V B 7 5 2

club icon 7 6 3

Beide noordspelers in 4heart icon na een 3spade icon-interventie van west.

Mikael Rimstedt startte tegen De Wijs met klaveren. Harten naar het aas en harten naar de tien voor de heer van oost. Die ging nu bepaald in de fout door diamond iconA op tafel te leggen in de hoop dat partner daar een singleton in had. Plus 1, Nederland 650.

Berend van den Bos begon met een schoppenstart, gedoken. Klaveren na. Bertheau, noord, had nu een schoppen kunnen troeven maar met HB98 van troef ‘buiten’ en wellicht een singleton schoppen of een door oost voorgetroefde schoppen met een hartentussenkaart, leek dat link. Ook hij speelde harten aas en harten naar heart icon10 en heer. Klaveren na, troef gehaald en ruiten op. Maar Van den Bos dook diamond iconA twee keer en toen kon 4heart icon niet meer gehaald worden: min 1 en Nederland +13 imp.

Zweden leek een slemswing te gaan scoren toen Muller-De Wijs 6club icon misten maar Bertheau-Hult boden zichzelf down naar 7club icon waarin geen enkele dwang of snit het werk had gedaan. Pffff.

En de cocktails met goed spel plus een olijf voor een snufje geluk bleven aan de Nederlandse kant van de tafel geserveerd worden. Veel spannende spellen maar die komen in IMP6 aan bod.

Nederland scoorde 68-3 imp (20-0 VP), samen met de 19+ tegen Spanje liefst bijna 40 uit 2.

De Ieren, die eerder Nederland en Zweden al hadden dwarsgezeten, verpletterden deze ronde Zwitserland met 17.03-2.97. Stand na ronde 10: Nederland op kop, voor Zwitserland en Zweden. Lekkerrrrrr!