Spel van de dag Madeira (1)

beeld: Sé Catedral do Funchal

Dagboek EK Funchal Madeira: zondag 12 juni 2022

Reizen naar Madeira, het is een opgave geworden. Eerst cancelde de NS in Nederland diverse treinen naar Schiphol. In ruil daarvoor vielen ook de allerlei roltrappen uit (sta je daar met je uiteraard weer veel te volle en zware koffer) en de roltrappen op Schiphol waren gezellig solidair. Iets te laat kwam de intelligentiepiek dat er ook liften bestaan… Al puffend van het gesleep (maar gelukkig geen last gehad van enorme rijen voor de incheck) bleken we diverse incheck-automaten nodig te hebben; die waren ook solidair met de roltrappen. Vlucht naar Lissabon vertraagd, vlucht naar Madeira idem, het was me een gedoe. Mijn hotel leek op de kaart op loopafstand van de speelgelegenheid maar de taxi kreunde een heuvel op, reed door een heleboel kronkelige straatjes en zette me bij de kathedraal (zie foto) af. Om 4 uur Nederlandse tijd kon ik eindelijk naar bed….

Vanochtend en vanmiddag trakteerde het koor van de kathedraal me op prachtige muziek en bleek de taxi domweg vanwege eenrichtingsverkeer en autovrije gebieden een geweldige omrit te moeten maken; bij nader inzien zat ik toch vrij dicht bij het Casino waar het EK gespeeld wordt. Verder is Madeira natuurlijk een schitterende plek om vakantie te vieren (en een beetje te werken).

Geen lekker begin

Nog niet helemaal bijgekomen van de vermoeienis keek ik de eerste wedstrijd van Nederland op BBO ( en niet live…). Nederland-Polen. Dat ging bepaald stroef voor Nederland. Op spel 13 (rotgetal natuurlijk) hadden Ricco van Prooijen en Louk Verhees nadeel van hun sterke-klaveren biedverloop:

N/All

W

N

O

Z

spade icon 10 9 4 3

heart icon 7 6

diamond icon H

club icon A H 9 7 6 5

spade icon A H 6 2

heart icon A H B 10 9 4

diamond icon 9 5

club icon 3

spade icon B 5

heart icon V 9 2

diamond icon B 10 8 7 3 2

club icon V 4

spade icon V 8 7

heart icon 8 5

diamond icon A V 6 4

club icon B 10 9 2

Aan veel tafels waar NZ een natuurlijk systeem speelden, begon noord met 1heart icon, zuid 1SA en west meldde zijn klaverenkleur. Dat deed Simon de Wijs ook. Dit attendeert de tegenpartij er uiteraard op (bieden in sandwich) waar de meeste punten zitten. NZ bereikten 4heart icon, Muller startte met club iconV en ging verder met diamond icon8. Piotr Wiankowski, noord, die diamond iconH bij west plaatste, legde klein, secce diamond iconH bij west maar Polen had twee ruitenslagen en gaf later enkel nog heart iconV af. Polen +620, een vaak gehaald resultaat.

Van Prooijen begon als noord met een sterke 1club icon. Vervolgens werd een relay-serie opgezet. Pawel op de westplaats besloot zijn klaverenkleur maar eens niet te melden. Ook nu was het eindcontract 4heart icon maar in zuid. Die verdraaide Pawel besloot met zijn vingers van club iconA of club iconH af te blijven. Schoppenstart voor zuids vrouw, hartensnit voor oost, ruiten na… Verhees legde diamond iconV en er was geen weg meer naar tien slagen. Min een en -12. Gelukkig kwamen er op de volgende twee spellen 11 imp terug naar Nederland maar het eindigde in 20-28 imp verlies (7.71-12.29).

Ook Israël was niet blij met dit spel. In NZ belandden ze in 4spade icon in plaats van 4heart icon (twee down) terwijl OW in 2club icon gedoubleerd werd voor -500. Ook -12 imp voor de Israëli…

Na de eerste wedstrijd (ach, het duurt nog zo lang) bivakkeert Nederland in het blokje nummers 15-20 samen met (jawel) Zwitserland…