Uit het clubleven (6)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

O/-. Jij bent noord. Oost opent 2 diamond icon, multicoloured. Partner zuid doubleert, west biedt 2heart icon, zwakke relay. Jij hebt:

spade iconH 10 6 heart icon H 10 6 2 diamond icon6 4 club iconB 10 6 2.  Wat bied je?

Het betere biedwerk

B.O.C Kennemerland is de bridgeclub van het district Kennemerland met doorgaans de meeste viertallen in de 2e divisie. Het heeft ongetwijfeld met de naam te maken: B.O.C. staat voor Bridge OefenClub en zoals iedereen weet baart oefening niet altijd  kunst, maar wel kunde. De club heeft een middagafdeling met een recreatieve inslag, maar ook daar zijn enkele sterke paren die telkens weer proberen elkaar de loef af te steken. Een goed biedsysteem helpt daarbij.

Het klinkt gek, maar soms gaan bridgers even wat anders doen en daarom vormen Marcel (Blom) en ik op woensdag 8 juni een incidenteel paar. Vooraf bespreken we het biedsysteem. Na afloop daarvan zijn Gazzilli (onmisbaar!!) en de mancheforcing Check Back Stayman (bitter noodzakelijk) gesneuveld. Het zal mij benieuwen hoe we de 24 aanstaande spellen gaan doorkomen. Maar er is altijd hoop.

Dan komt spel 8. O/-. Ik ben noord. Oost opent 2diamond icon, multicoloured (meestal 6 krt hoog en zwak). Marcel doubleert, west biedt 2heart icon, zwakke relay. Ik heb:

spade iconH 10 6 heart icon H 10 6 2 diamond icon6 4 club iconB 10 6 2. 

Even goed 7 punten en 3 tienen! Passen is uitgesloten. Gelukkig heb ik met mijn vaste partners de afspraak dat een doublet hier betekent: die kleur heb ik. En niet: ik heb een 4 krt schoppen. Als partner gedoubleerd heeft en je hebt de kleur waar hij op zit te wachten, moet je die bieden. In dit geval kun je geen heart icon bieden, maar je kunt met wat punten wel doubleren. Dus doubleer ik en ik hoop dat mijn partner mij begrijpt. Het bieden gaat verder: west biedt 2spade icon en belooft daarmee dus een zwakke 6 krt in die kleur. Marcel biedt dan 4heart icon en snoert daarmee iedereen de mond.

De complete bieding:

West
N.N

Noord
Rinus

Oost
N.N

Zuid
Marcel

2diamond icon
dbl
2heart icon
dbl
2spade icon
4heart icon
a.p

Mijn eenmalige partner heeft mijn bod goed begrepen: ik heb heart icon! In zijn hand had het net zo goed spade icon kunnen zijn, maar die zou ik hebben geboden, toch?

Het afspelen

Zo lag het hele spel (handen gedraaid):

Z/-

W

N

O

Z

spade iconB 9 2

heart iconV B 5 3

diamond iconH 10 7

club icon9 8 5

spade iconH 10 6

heart iconH 10 6 2

diamond icon6 4

club iconB 10 7 2

spade iconA V 7 5 4 3

heart icon9

diamond icon5 2

club iconH 6 4 3

spade icon8

heart iconA 8 7 4

diamond iconA V B 9 8 3

club iconA V

Het afspelen was niet moeilijk: uitkomst spade icon2, voor de V. Oost speelt ook de A, getroefd door de leider. Marcel speelt heart iconA en heart icon na voor de 10. Dan kleine diamond icon naar de B voor de H van oost. Die komt club icon terug voor de H van oost en de A van de leider.  Marcel speelt zijn laatste troef voor de heer in noord en dan volgt de diamond icon optocht tot west introeft. Het klaverennaspel wordt genomen met club iconV en zuid haalt alle slagen. OW hadden anders kunnen tegenspelen, maar voor het resultaat maakt dat niet uit. Het contract is dicht.

We waren de enige in 4 harten en wonnen ook de lijn, zoals door sommige tegenstanders vooraf voorspeld. Er is kennelijk leven zonder Gazzilli en mancheforcing CBS, als je maar een partner hebt die jou begrijpt.