Uit het clubleven (5)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

West gever, niemand kwetsbaar. Het bieden ging als volgt: west opent 1club icon, noord 1 diamond icon, oost 2diamond icon, zuid past, west 2 SA, noord past, oost 3 SA. Noord komt uit met spade iconH en belooft daarmee zeker de V en nog 2 eronder. Afspraak: op uitkomst H signaleren jullie laag is oneven. De leider legt in oost de 2 en nu ben jij. Welke kaart speel je bij en waarom?

O

Z

spade icon 3 2

heart icon V 4 3

diamond icon A H 8

club icon A V B 7 6

spade icon B 10 5

heart icon B 9 7 6 2

diamond icon 9 5

club icon 9 4 2

Geïnspireerd! Of gewoon geniaal?

BC Josephine in Haarlem, 105 leden, gemiddelde leeftijd ongeveer 70 jaar, speelt viertallencompetitie met 1 team in de 2e divisie. Op donderdag 2 juni 2022 eerste avond zomerdrive, paren. Mijn partner is Geurt (Boon) en het biedverloop op spel 8 gaat als volgt:

West
N.N

Noord
Geurt

Oost
N.N

Zuid
Rinus

pas
1club icon
1diamond icon
2diamond icon
pas
2 SA
pas
3 SA
a.p

Geurt komt uit met spade iconH en dan verschijnt de dummy op tafel:

O

Z

spade icon 3 2

heart icon V 4 3

diamond icon A H 8

club icon A V B 7 6

spade icon B 10 5

heart icon B 9 7 6 2

diamond icon 9 5

club icon 9 4 2

Geurt heeft 1diamond icon gevolgd en oost vraagt om een stop in die kleur, terwijl hij zelf de A en H heeft. En de leider heeft 2 SA geboden, ongetwijfeld met diamond iconV in bezit. Bijzonder allemaal. Geurt belooft met zijn uitkomst zeker ook de V. En daarnaast nog 2 lagere kaarten, want de leider heeft er ook niet meer dan 4. Hij heeft immers 1 club icon geopend en Geurt heeft niet 1 spade icon gevolgd. Wij signaleren op een uitkomst met de H laag is oneven en dus zou ik de 5 moeten leggen. Maar gezien de dummy gaat de leider het contract met overslagen maken: een eventuele snit op klaveren zit goed en de leider heeft zeker waarden in harten. Onze beste kans op slagen zit in spade icon en als ik de 5 gooi (en de leider duikt) zal Geurt misschien switchen, bang voor A B bij de leider. Dat doet hij misschien ook wel als ik de 10 leg en dus leg ik de boer! Ik signaleer een 4 kaart en hoop dat Geurt uit mijn B afleidt dat ik enthousiast ben over zijn uitkomst.

De leider legt de 4. En Geurt doet nu waar ik op hoop: hij komt  na met de spade icon6! Voor mijn 10! Die houdt! Snel de 5 op tafel voor de A van Geurt en die speelt de V na. 4 slagen voor ons en daarmee houdt het op. De leider maakt 3 SA contract.

Zo lag het hele spel:

Z/-

W

N

O

Z

spade icon 9 8 7 4

heart icon A H 5

diamond icon V 7 2

club icon H 8 5

spade iconA H V 6

heart icon10 8

diamond iconB 10 6 4 3

club icon10 3

spade icon3 2

heart iconV 4 3

diamond iconA H 8

club iconA V B 7 6

spade iconB 10 5

heart iconB 9 7 6 2

diamond icon9 5

club icon9 4 2

Vanwaar het enthousiasme? Nou, wij scoren hiermee wel 100 %! Het spel is 8 maal gespeeld, 5 maal met 1 overslag, 2 maal met 2 overslagen. Als het contract in de oosthand zit zijn er 2 overslagen: zuid komt met diamond icon uit en de leider maakt de 11 slagen op zijn sloffen. Als het contract in de westhand zit wordt spade icon9 een stop als noord de spade icon van bovenaf speelt. Wij waren absoluut geïnspireerd, zeg maar gewoon geniaal bezig, Geurt en ik.

Ja maar het bieden dan: is dat wel goed, die 1diamond icon? En wat vind je van die 2diamond icon? Duh: daar gaat dit verhaal niet over.