Spel van de dag (97)

Kopenhagen, World Bridge Tour, 19 oktober 2023

Wie heeft welke fit?

“Draak van de dag” zou een betere rubriekskop zijn geweest voor onderstaand gevalletje maar dat kon niet i.v.m. het doorlopende karakter van deze rubriek. U snapt vast wel waarom 🙂.

In de WBT-wedstrijd Après-Bridge Champions tegen Lundberg kwam onderstaand spel voorbij.

N/NZ

W

N

O

Z

spade icon 5 3

heart icon A H B 8 5 3

diamond icon 4

club icon A 5 4 2

spade icon A V

heart icon 10 9 7 2

diamond icon A 8

club icon V B 10 8 7

spade icon B 9 8 7 2

heart icon 6

diamond icon H V 10 6 3 2

club icon 6

spade icon H 10 6 4

heart icon V 4

diamond icon B 9 7 5

club icon H 9 3

Aan tafel 1 ging het bieden:

West
Bertheau

Noord
Jagniewski

Oost
Hult

Zuid
Gawel

1SA
4diamond icon
dbl
pas
4heart icon
pas
4spade icon
dbl
5club icon
pas
pas
dbl
a.p.

In het hedendaagse bridge is zo’n doublet op 4diamond icon geen straf meer maar een soort take-out, zo bleek ook uit het verdere bieden. West had het in elk geval helemaal door want hij paste schielijk op zuids doublet om vervolgens onder tafel te verdwijnen van het lachen na noords 4heart icon-bod. Zuid deed nu in arren moede een poging om in oosts tweede (geheim gebleven) kleur te landen maar daar viste noord hem al even schielijk uit. Drie down was het resultaat: +800 voor team Lundberg.

Aan de andere tafel was het biedverloop veel eenvoudiger.

West
Welland

Noord
Helgemo

Oost
Auken

Zuid
Zia

1club icon
1heart icon
1SA
dbl
pas
2diamond icon
pas
2heart icon
pas
3diamond icon
pas
3spade icon
pas
pas
dbl
a.p.

Na noords openingsbod kon oost haar tweede kleur meteen als eerste kenbaar maken via de transfer. West hield zijn hartens ook nog even geheim maar kon na het vernemen van oosts eerste kleur (of tweede, zo u wilt) niet achterblijven met het roeren in de gezamenlijke misfit. Oost zag weer niks in wests mooie hartens dus uiteindelijk eindigde het bieden in een speelsoort waarvoor slechts de buren een duidelijke voorkeur hadden. Omdat OW vrij laag gebleven waren, gingen ze maar twee down maar dat was wel nog eens +300 ofwel 11 imps voor Lundberg. Die verloren de wedstrijd nipt met 40-42 (9.34-10.66 VP) maar ze mogen wel morgenochtend de halve finale spelen tegen team Schaltz. De andere halve finale gaat tussen de winnaars van het Open EK in Straatsburg, team Vinciguerra, en team Nettleton, een viertal met de nodige Engelse internationals aan boord.