Spel van de dag (96)

World Bridge Tour, Kopenhagen, 18 oktober 2023

Nieuwe trend: geen punten nodig om te bieden

Na een gewonnen WK en een mislukt WK hernam onlangs het dagelijks bridgeleven in Nederland zijn gewone gang. Centrale weekends links en rechts, niet aan plaats gebonden online evenementen (ALT’jes) en deze week ook weer een aflevering van de al enkele jaren bestaande World Bridge Tour (WBT), sinds kort echter gemakkelijk te verwarren met een nieuw initiatief van de WBF onder precies dezelfde naam. Plaats van handeling: een chic hotel in Kopenhagen. Deelnemersveld eveneens van hoog niveau. Vijf dagen aan de bak: 16 teams in een round-robin van 14 spellen per wedstrijd en op de laatste dag 24 spellen halve finales en 24 spellen finale.

Vanmiddag spelen o.m. team De Botton (Malinowski, Charlsen, Hoftaniska) tegen team Lundberg (Hult, Zia, Helgemo). Uit die pot plukte ik het onderstaande spel dat nogal op mijn lachspieren werkte.

W/-

W

N

O

Z

spade icon H 4 2

heart icon 10 6 3

diamond icon H 6

club icon V 7 6 5 4

spade icon A B 9 6

heart icon H V 9 4 2

diamond icon 8 5

club icon 10 3

spade icon 10 8 7 3

heart icon B 8

diamond icon A 10 7

club icon A B 9 8

spade icon V 5

heart icon A 7 5

diamond icon V B 9 4 3 2

club icon H 2

In de Open Kamer ging het bieden:

West
Malinowski

Noord
Hult

Oost
De Botton

Zuid
Lundberg

pas
1heart icon
pas
4heart icon
a.p.

Noord had nauwelijks een openingsbod, laat staan op de tweede hand. Partner had een niet erg karakteristieke verhoging naar de manche die er zowaar nog in zat ook. Schoppenheer goed, klaverenaas goed…wat wil een mens nog meer? Lundberg +420.

Aan de andere tafel ging het heel wat beschaafder toe, hoewel je daarover zou kunnen twisten.

West
Zia

Noord
Hoftaniska

Oost
Helgemo

Zuid
Charlsen

pas
pas
1club icon
3diamond icon
3SA
a.p.

Omdat noord, zeker op de tweede hand, geen opening had, paste hij. Deze op het eerste gezicht zinnige gedachte pakte desastreus uit want nu had Helgemo vrij baan en de ervaring wijst uit dat hij daarmee als bijkans geen ander raad weet. Charlsen lanceerde een soort intermediate volgbod want na pas-pas-1X vervaagt het onderscheid tussen zwak en sterk enigszins. Dat gold ook voor Zia die al visioenen van vele klaverenslagen had. In dat geval moet een ruitenstopje (bijna?) genoeg zijn voor de manche want partner moet toch wát hebben, zo zal hij hebben gedacht. Of niet natuurlijk maar dan maken de buren wel wat. Zoals zo vaak had Zia het weer eens goed gezien. 3SA zat er in geen velden of wegen in (drie down) maar dat wist niemand en dus werd er niet gedoubleerd. En inderdaad zat er voor de buren wat in, nl. een niet erg waarschijnlijke manche maar hoe hadden ze die na dit begin nou ooit kunnen bieden? Door dit leuke staaltje vakwerk werd het team van Zia een nuttige 7 imps rijker en verloor uiteindelijk slechts met 48-24 (16.03 – 3.97 VP).