MK 1

De laatste jaren speelden vier teams van ’t Onstein in de MK. Vorig seizoen duikelde het vierde eruit en dat betekent dat er dit jaar maar drie teams uit Vorden meedoen op het hoogste plan. In het verleden werden op de eerste dag de teams van dezelfde club aan elkaar gekoppeld en beginnen tegen O1-O2 en O3 is geen feest.

Dit jaar zouden we verstoken blijven van die ellende, maar op miraculeuze wijze wisten we ons bij O3 binnen te wurmen. Om dit keer niet weer te moeten beginnen tegen O1 en O2 lieten we de eerste zaterdag aan ons voorbijgaan. Groot was de verrassing dat we op zondag tegen de eerste twee teams van ’t Onstein moesten en de Lombard 1. Sterker vind je ze nergens.

Nu zijn dat geen vervelende jongens hoor, zeker buiten de bridgetafel niet, maar dat is wel de plek waar je ze het liefst tegenkomt. We beginnen tegen Muller-De Wijs. Na een eenvoudige manche op spel 1, volgt nummer twee:

Z/Allen

W

N

O

Z

spade icon B 5 3

heart icon H B 8 6

diamond icon H V B 9 4

club icon 6

spade icon 9 7 6

heart icon A V 10 7

diamond icon A 5 3 2

club icon V 3

spade icon A V 10 8 4

heart icon 9 5 4 3

diamond icon 10 7

club icon 8 4

spade icon H 2

heart icon 2

diamond icon 8 6

club icon A H B 10 9 7 5 2

Bauke Muller opent de zuidhand met 2club icon (echt) en Geon Steenbakkers volgt 2diamond icon. Doublet had ook gekund, maar Steenbakkers wilde zijn mooie ruiten voor het licht brengen. Simon de Wijs doubleert negatief en ik meld mijn schoppenkleur.

Muller herhaalt zijn lange kleur met een sprong naar 4club icon. Hij belooft extra lengte en omdat de twee Tarzan spelen is hij qua kracht gelimiteerd. Wij zijn hierna uitgeboden, maar De Wijs, met twee azen en troefvrouw, doet een zetje met 4diamond icon. Na 4heart icon van zuid komt noord met 4SA. Optional Blackwood zonder controle in schoppen.

Dat is een handige afspraak. Muller heeft de controle in schoppen en vertelt zijn twee keycards, waarna het eindcontract 6club icon wordt.

Met alleen de handen van de leider en de dummy ziet dat er niet uit. spade iconA moet goed zitten en je moet nog van de ruitenverliezer af. Maar met het bieden van OW erbij is het niet zo gek.

De leider neemt diamond iconV met het aas en steekt over naar club iconA. Hij speelt harten naar de vrouw, casht troefvrouw en gooit op de vrije heart iconA zijn verliezende ruiten. Daarna schoppen naar de hand en als spade iconA verschijnt, gaan de kaarten open en ook weer dicht. Twaalf simpele slagen.
Er is nog een duo dat 6club icon uitbiedt. De nieuwelingen Gert-Jan Paulissen met Huub Bertens klaren dat klusje ook. De meesten eindigen in 3SA en maken een of twee overslagen. Vier paren spelen 5club icon en maken elf of twaalf slagen.

Aan de streep staan meer impen voor O1 dan voor ons en we verliezen dik. Na de lunch wacht de wereldkampioen met Brink-Drijver en Multon-Zimmermann. We winnen! Dat kwam voornamelijk door een ongelukje van Brink-Drijver. Ze eindigen in de 3-1 fit, geredoubleerd en verliezen de slag bij Nieuwpoort.

In de laatste ronde van de drie wacht Onstein 2.

Z/Allen

W

N

O

Z

spade icon B 10 7 6

heart icon H 9 8 5

diamond icon 8 2

club icon B 7 5

spade icon A 4 2

heart icon A V B 4

diamond icon 7 3

club icon A V 8 6

spade icon 9 5

heart icon 6 3 2

diamond icon A H 10 9 6 5

club icon H 9

spade icon H V 8 3

heart icon 10 7

diamond icon V B 4

club icon 10 4 3 2

Na twee passen opent Ricco van Prooijen de noordhand met 1club icon, sterk. Ik volg 1SA (diamond icon) en Bob Drijver doubleert (6-8pt). Geon biedt 2diamond icon en Ricco doubleert voor take-out. Na mijn pas springt Bob naar 3SA waarmee hij iedereen het zwijgen oplegt.

Partner begint met diamond icon8 en ik heb diamond iconH al vast om drie rondjes te spelen en achteruit te hangen wachtend op club iconH en nog een paar ruiten. Maar ik wacht nog even.

Als de leider vrouw-boer vierde van ruiten heeft, maak ik twee slagen voor hem vrij en is hij nagenoeg binnen. Kan het down met VBxx bij zuid?

Hij heeft dan een 4-2-4-3 verdeling en partner moet twee slagen in schoppen hebben. De leider maakt dan drie slagen in harten, een in ruiten en twee in schoppen. Als we hem in dat geval kunnen limiteren tot twee trekken in klaveren gaat het goed.

Zuid kan ook heart iconH hebben en heeft dan vier harten, een ruiten en een of twee schoppen. Ook dan mag hij maar een slag in klaveren maken.

Kan het fout gaan als ik duik? Alleen als partner niet tijdig aan de beurt komt en zuid maar drie ruiten heeft. Ik ga ervoor en duik.

Bob wint de slag met diamond iconV en speelt heart icon10. Geon dekt en er volgen drie rondjes harten en net zoveel keer schoppen. Ik begin onrustig te worden.

In slag acht volgt diamond iconB en ik mag er vier maken, maar moet dan in de klaverenvork spelen. Geon wrijft na afloop nog wat zout in de wond. “Ik zie een aankomer en speel mijn kleur vrij en wacht”, zegt ie. Hij heeft gelijk. Bovendien had Bob met vrouw-boer vierde me vast een stamp gegeven. Keep it simple stupid.

Nu een maandje op de blaren zitten en in november volgt ronde twee.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.