Spel van de dag (78)

Tignes, 25 april 2023

De laatste kans toch gemist

Deze maandag werden in Tignes de achtste finales gespeeld. In Amerika noemen ze die meestal de “ronde van 16,” bang dat iemand de tel kwijtraakt.

In een van die acht wedstrijden, elk over 56 spellen, moest het Franse team Vinciguerra de oorlog zien te winnen van het team van Kroatië. Met nog 4 spellen te gaan stond het enigszins gelijk maar toen gingen de Kroaten zomaar 800 down waardoor de Fransen op +19 stonden met nog 3 spellen te gaan. Op het volgende spel vond een Franse verdediger een experimentele uitkomst die een kwetsbare manche weggaf. Het voorlaatste spel leverde ook winst op voor de Kroaten, deze keer dooor een beter getimede pre-empt waardoor de Fransen te hoog kwamen. Opeens stonden de Kroaten 1 imp voor en dit was het beslissende laatste spel.

W/NZ

W

N

O

Z

spade icon 10 8 3

heart icon 10 9 5

diamond icon B 6 5 4

club icon A 10 4

spade icon H 9 6 2

heart icon V 7 2

diamond icon

club icon V 8 7 6 3 2

spade icon 5

heart icon A 6 4 3

diamond icon A H V 2

club icon H B 9 5

spade icon A V B 7 4

heart icon H B 8

diamond icon 10 9 8 7 3

club icon

Aan de eerste tafel opende oost (Marinovski) een Kroatische 1club icon waarna zuid 1diamond icon volgde, dat schoppens en een minor toonde. Na een pas van west bood noord 3spade icon en zuids 4spade icon rondde het biedverloop af. Dat was een eenvoudige +620 voor de Fransen maar die score leek niet genoeg voor Vinciguerra. Een redding met bv. 5diamond icon voor vermoedelijk (en hopelijk!) drie down moesten Bessis & Co. eerst maar eens zien te vinden. Bovendien was 5spade icon niet zomaar down.

De andere tafel maakte er wel een spektakel van. Dit was het biedverloop:

West
Lorenzini

Noord
Caric

Oost
T.Bessis

Zuid
Sipus

pas
pas
1diamond icon
1spade icon
pas
4spade icon
dbl
pas
5diamond icon
pas
pas
5spade icon
dbl
a.p.

Zoals het hoort tegen dit soort contracten kwam west met troef uit. De slag liep naar de spade icon7 van de leider die meteen een ruiten troefde. Harten naar de boer en weer een ruiten getroefd. Nu ging de leider in de fout: in plaats van een harten te spelen naar zijn heer troefde hij een klaveren in zijn hand. Hij kon nu wel weer een ruiten troeven met dummy’s laatste troef maar omdat oost de volgende harten uigt dummy kon nemen met het ass om nu zelf klaveren te spelen, was de leider troefkort. Eéntje down en de Fransen waren door. In de kwartfinale wachtten hun dinsdag de Noren en Zia. Die werden ook aan de Franse zegekar gebonden. Woensdag de halve finale, dus.

Als de leider in slag 5 gewoon weer harten had gespeeld uit dummy, loopt hij binnen, zoals het spel zit. Oost kan nemen en klaver spelen of weer duiken maar de leider kan altijd een derde ruiten troeven, met harten of een klaverenintroever in zijn hand komen en troef halen. Daarna geeft hij een ruiten af. Die zitten 4-4 en hij heeft nog net een troefje over in de hand om het klaverennaspel te troeven en de 13e ruiten als 11e slag te incasseren. Wat een verschil…