Spel van de dag (77)

Tignes, 23 april 2023

Zesjescultuur is beter dan niets

De driedaagse kwalificatiereis dooor het Franse berglandschap is voorbij. Na 144 spellen stond een sterk Pools team bovenaan en mocht als eerste een tegenstander kiezen. Gołebiowski. Marcinowski, Sobczak en de jonge gebroeders J. en P. Patreuha kozen de Griekse junioren voor het ontbijt op maandagmorgen. Daarover zullen de Nederlandse junioren (Van Oosten, Thorpe, Caris en Dupont) niet rouwig zijn geweest want zij hadden tegen juist dit team hun grootste nederlaag geleden. Ze hadden trouwens alle 12 ronden lang in de onderste regionen gebivakkeerd. Pas vandaag scoorden ze drie steeds groter uitpakkende zeges waardoor ze zich als zestiende en laatste team nog net plaatsten. Hakken over de sloot maar wel voldoende…

Hun beloning is passend: bij hen staan de met Zia versterkte Noren (over wie ik vrijdag j.l. al schreef) op het ontbijtmenu.

Zoals zo vaak was het allerlaatste spel weer eens beslissend. Het zag er zó uit:

W/–

W

N

O

Z

spade icon A

heart icon 3

diamond icon B 10 6 5 4 2

club icon A 10 6 5 3

spade icon 8 7 6 5 4

heart icon 10 8 2

diamond icon 9 7

club icon H V 8

spade icon H

heart icon V B 7 5

diamond icon A H V 8 3

club icon B 9 4

spade icon V B 10 9 3 2

heart icon A H 9 6 4

diamond icon

club icon 7 2

Omdat onze junioren begonen met 1diamond icon – pas 1heart icon was het tweekleurenspel van zuid enigszins gedemonteerd geraakt. Gevolg was dat de onzen 5diamond icon mochten spelen. Dat kun je wel halen. Aan de andere tafel begon het bieden precies zo maar onze N/Z lieten zich hier niet wegblazen zodat de vijand het in 6diamond iconX mocht proberen. Dat waren 11 imps, precies genoeg voor de 16e plaats.

Een stuk interessanter nog was het bieden in de wedstrijd tussen team Zimmermann Gold, vier regerend wereldkampioenen (Bas/Sjoert en Gawrys/Klukowski), tegen team Orca (Crouch/E. Berg met O. en M. Rimstedt). De stand vóór deze laatste ronde was zodanig dat eigenlijk geen van beide teams zich een nederlaag kon permitteren, mede gelet op de vele kapers op de kust.

Een paar spellen eerder hadden de Orca’s aan beide tafels een manche geboden en gemaakt. Dat boog hun achterstand om in een voorsprong van 7 imps. Twee uitslaande spellen en toen het laatste spel. Aan tafel 1 ging het bieden:

West
Klukowski

Noord
O. Rimstedt

Oost
Gawrys

Zuid
M. Rimstedt

pas
pas
1SA
4spade icon
4SA
5spade icon
pas
pas
5SA
pas
6diamond icon
dbl
a.p.

Dat ging twee down en leek een goede redding want 5spade icon werd vaak gemaakt als het gespeeld werd.

Aan de andere tafel hadden NZ dus een probleem waarvan de aard hun niet bekend was. Zó brachten ze het eraf.

West
Crouch

Noord
Drijver

Oost
Berg

Zuid
Brink

1diamond icon
pas
2diamond icon
3diamond icon
4club icon
4spade icon
4SA
5heart icon
pas
5spade icon
pas
pas
6diamond icon
pas
pas
6spade icon
dbl
a.p.

Dat contract ging ook eentje down. De Orca’s wonnen dus 9 imps en plaatsten zich definitief als 13e. Het team Zimmermann Gold lag er nu zelfs ruim uit: 22e van de 46.

Na deze avonturen, links en rechts, begint morgen het toernooi pas echt met de ronde van 16!