Oefenen

Dit weekend is de tweede ronde van de parencompetitie in de Meesterklasse en Eerste divisie. Alle zieken zijn weer beter, maar nog niet helemaal okselfris. Er is een enorme leemte in systeemkennis en dat noopt tot oefenen in de weken vooraf. Gelukkig is er overal de paasdrive. Op de club met 18 paren en we bezoeken ook Stepbridge waar maar liefst 210 paren op maandagavond aanschuiven.

Een onwezenlijk aantal. Ik weet nog dat vroeger parentoernooien werden gespeeld met meer dan honderd paren, maar die tijd ligt al decennia achter ons. Tegenwoordig komen de meeste bridgers alleen nog hun stoel uit voor een kroegendrive.

Met de pootjes op tafel en klikken met de muis gaat ook. Het sociale aspect van bridge wordt schromelijk overdreven. “Hoi”, “veel plezier verder” en vooral zwijgen is het parool online.

We doen na elk rondje van drie spellen de systeembespreking via Whatsapp. Een aantal hiaten komt aan het licht maar gelukkig doen virtuele punten geen zeer.

Op de club een mooi spel:

W/NZ

W

N

O

Z

spade icon 9 7

heart icon 10 8 7

diamond icon 10 8 7 6 3 2

club icon 10 5

spade icon H V B 2

heart icon A V 4 3

diamond icon B 4

club icon A 8 2

spade icon 10 4

heart icon H B 2

diamond icon H V 9 5

club icon V 9 7 4

spade icon A 8 6 5 3

heart icon 9 6 5

diamond icon A

club icon H B 6 3

Na 1spade icon door zuid stelt noord met 2SA de fit vast en beginnen NZ aan hun huisvlijt. Zuid herbiedt 3diamond icon en toont een 14-15 hand, diamond iconA telt blijkbaar dubbel, waarna noord de sleminteresse duidelijk maakt met 4club icon.

Zuid werkt mee met 4diamond icon en na het checken van de azen wordt vlot 6spade icon geboden. West begint met ruiten en dat heeft een hoog (vierde van boven van je langste) Berry gehalte. Het is wel de uitkomst die de leider een kans geeft.

Zuid wint diamond iconV met het aas en haalt de troeven in twee rondjes. Met drie potentiële verliezers lijkt het dat club iconV in elk geval goed moet zitten. De leider speelt een kleine klaveren naar de boer en slaakt een zucht van opluchting als dat goed gaat.

club iconA en klaveren naar de heer volgen, maar club iconV blijft hangen. De leider besluit dat de enige kans is om harten naar de vrouw te proberen en dat faalt. Oost wint met heart iconH en kan eruit met diamond iconH waarna zuid nog een harten verliest en eentje down is.

Zuid had het contract kunnen maken door na de drie rondjes klaveren de vierde af te troeven in de dummy. Dan diamond iconB te spelen en de heer aan oost te laten. In de hand verdwijnt de eerste harten. Je mag tenslotte een slag verliezen en de loser op loser speelwijze helpt.

Oost zit nu lastig. Ruiten is in de dubbele renonce, de tweede harten wordt opgeruimd, en harten na is in de vork. 6spade icon Wordt op deze wijze gemaakt.

De ruitenstart was niet optimaal. Met de ruitencontrole in zuid en de klaveren en hartencontrole in de dummy zou een hartenstart beter hebben gewerkt voor de verdediging. Zuid moet wel snijden en oost is uit de problemen. 

Het is altijd prettiger als je zelf kunt spelen en niet gedwongen wordt te verdedigen. Hoe homogeen een veld ook is, als zij een manche bieden en maken kun je een fatsoenlijke score vaak vergeten.

Op het volgende spel zat iedereen in 3SA. Wij dus als tegenspelers:

N/Allen

W

N

O

Z

spade icon 10 5 3

heart icon V 10 9 6 3 2

diamond icon H 5

club icon B 8

spade icon A 9 8 2

heart icon A B

diamond icon B 9 7 4 3

club icon 9 6

spade icon V 6 4

heart icon H 5

diamond icon V 8 6 2

club icon V 5 4 3

spade icon H B 7

heart icon 8 7 4

diamond icon A 10

club icon A H 10 7 2

Na 1SA in de derde hand en wat Stayman oefeningen eindigt het bieden in 3SA waartegen ik uitkom met heart icon10. Het ziet er niet fijn uit voor de leider. Maar zolang het hoofd nog boven water is, kun je doorzwemmen.

De leider speelt de boer en partner de heer. Een tweede harten is voor het aas en drie rondjes klaveren brengen oost aan slag en ontwikkelen tevens twee slagen voor zuid.

Oost speelt ruiten. De leider wint met diamond iconA en incasseert de twee hoge klaveren. De teller staat op acht en er is nog een slag nodig. Schoppen naar het aas en – de ogen dicht- schoppen naar de boer lukt en slag negen is geboren.

Het moet een beetje zitten en de hartens 6-2 is nodig.

Een alternatief is om na de vijfde klaveren harten na te spelen, maar als west er maar een heeft afgegooid, en wel twee schoppens, gaat dat fout.

Een tweede alternatief is meteen heart iconA pakken. Oost moet dan heart iconH eronder gooien, omdat de kleur anders is geblokkeerd. Gelukkig belooft heart icon10 bij ons een honneur erboven en was dat wel gelukt.

Frappant genoeg maken slechts twee leiders, een keer tegen ons natuurlijk, 3SA. De rest eindigt met zeven of acht slagen. Het leven is niet fair. Hopelijk gaat het dit weekend beter.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.