De laatste voorronde van het Topcircuit

De vierde voorronde van het laatste Topcircuit vond plaats op 18 februari. Nog een keer alles geven en hopen op plaatsing voor de finale, of zelfs kalm aan doen en gokken dat de gespaarde punten al genoeg zijn voor een tripje naar Amsterdam. Voor de meesten is er nog van alles mogelijk. En als de minscores van de eerste drie rondjes onoverbrugbaar zijn, kun je altijd nog voor het geld gaan.

Het prijzenfonds voor het Topcircuit is behoorlijk. Win je een voorronde dan kun je je partner, familie en een handvol vrienden, als je er al zoveel hebt, mee uit eten nemen.  De prijzen in de finale zijn goed voor een half jaar zorgeloos stoken.

Het begin is slap. De eerste spellen komen amper boven het deelscoreniveau uit en als je butler speelt, heb je een flinke omzet nodig. Dat sommigen met de vinger aan de trekker zelf voor die omzet zorgen, spreekt voor zich.

Het duurt een tijdje voor ik een aardig spel ontdek:

Z/Allen

W

N

O

Z

spade icon A V 9 6 5

heart icon 10 8 6

diamond icon H B 9

club icon A 10

spade icon 8 7 3

heart icon A 4

diamond icon 8 7 2

club icon H V B 9 8

spade icon 2

heart icon H 9 7 5 3

diamond icon 6 5 3

club icon 6 5 3 2

spade icon H B 10 4

heart icon V B 2

diamond icon A V 10 4

club icon 7 4

Het veld kiest op een paar uitzonderingen na voor het spelen zonder troef op dit spel. Hoe je in 2SA kunt blijven na je partners opening met die fraaie vijfkaart is me niet duidelijk, maar liefst zes koppels stoppen af in 2SA.

Veertien komen wel in 3SA en de helft is succesvol maar de andere zeven schrijven min.

Met schoppen voor de 7 in de dummy in de eerste slag en een blik op de klaverenkleur geloof je niet meteen dat er nog kansen zijn om de leider down te spelen. “Denk mee over slag twee” helpt.

Zuid speelt een hoge klaveren in de tweede slag en je duikt. De tweede klaveren moet je wel nemen en daarbij is het essentieel dat je partners bijspelen goed interpreteert.

Als je niet boven de dummy kunt, in slag een gooi je distributie en het bijspelen in de klaverenkleur toont dan kleurpreferentie. Je telt oost op een nuttige plaat, anders wordt het te moeilijk om zuid down te krijgen. Omdat schoppen afvalt, de kleur is bekend, toont een hoge klaveren iets in harten en een kleintje een ruitenplaatje.

In de wetenschap dat partner iets in harten heeft, tel je zuid op een schoppenslag, een hartenslag, een ruitenslag en vier slagen in klaveren. Hij is er nog lang niet. Het enige waar je voor moet waken is een slag cadeau doen.

Je speelt een hoge (heart icon8) na en als zuid duikt in de dummy, wint oost de slag met heart iconH. Oost moet beseffen dat west met alle schoons achter de leider zit en de helpende hand bieden. Zou oost passief harten spelen, dan levert het eindspel de negende slag op.

Speelt oost ruiten dan gaat die vlieger niet op. Zuid snijdt met de tien en west wint met de boer en speelt harten. De leider moet de klaveren nu wel cashen en west gooit rustig na zuid af en wacht op zijn twee slagen.

De leiders die in de eerste slag spade icon10 spelen, kunnen west verleiden tot het spelen van schoppen als hij met club iconA aan de beurt komt. Met de kleur 5332 en een zekere aankomer zou je de schoppen kunnen opzetten.

Het werkt nu niet. Oost renonceert op de tweede schoppen en west is verloren. Het hartenvervolg geeft zuid zijn negende slag, want het eindspel is eruit.

Aan het eind een tweede 3SA die er vaak doorheen slipt:

N/Allen

W

N

O

Z

spade icon B 8 4

heart icon B 8 5 2

diamond icon V B 5

club icon A V 7

spade icon 9 7 6

heart icon H V 10 9

diamond icon 7 4

club icon 8 4 3 2

spade icon 10 5 3 2

heart icon A 7 6 4

diamond icon 6 2

club icon B 10 5

spade icon A H V

heart icon 3

diamond icon A H 10 9 8 3

club icon H 9 6

Dat sommigen tot zes kunnen tellen bewijst een aantal 1diamond icon contracten. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast. Maar passen met stuk van harten is niet dapper.

Degenen die er 1heart icon uitpersen zien partner meer kabaal maken en in 3SA eindigen.

Na schoppen uit en drie keer ruiten kan oost vertellen dat hij heart iconA heeft en zo zuid down krijgen. Harten het aas en club iconB na. West moet de aandacht op de schoppenkleur afleiden door diamond iconB en diamond iconV te spelen en niet diamond iconV voor de boer.

Een gewiekste leider speelt niet drie keer ruiten, maar diamond icon10 na in slag twee. West pakt de slag en weet dat er in schoppen geen toekomst zit, maar kan niet duidelijk maken dat hij klaveren wil in plaats van schoppen door oost als die met heart iconA aan de beurt komt. Misschien moet de nagespeelde harten wel weer kleurpreferentie zijn. Lastig allemaal.

Of het zo vaak ging betwijfel ik. Je geeft de kans op diamond iconVB sec op en erger een secce honneur met club iconA goed. De reden dat 3SA vaak gemaakt werd, was anders.

Met een os in zuid en povere majors zet west zijn geld op de klaverenkleur. Je stopt de ruitenlawine en als partner boer-vijfde klaveren heeft en de leider heer-klein, kun je na afloop vergenoegd snoeven als je met club iconV komt.

Nu is het mis. Zuid heeft vijf ruitens, drie schoppens, en met club iconH zijn negende slag, en de verdediging heeft de vijfde slag verkwanseld.

Geert van Dort en Martin Schaaper winnen de laatste voorronde, ze gaan uit eten, maar niet naar de finale. Die is in het eerste weekend van maart in Amsterdam. Voor ons Tukkers en ook Achterhoekers: iets noordelijk van Zuid-Holland.

Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.