Spel van de dag (107)

Even niet opgelet…

Warschau, 9 juni 2024 Finale MK Viertallen Polen

In Polen ploegden ze vandaag voort. De eerste 48 spellen van de finale van de lokale MK eindigde gisteren met een voorsprong van 41.7 imps voor Odmet tegen Silesia. Gisteravond en vanmorgen vroeg was er nauwelijks iets gebeurd maar in zitting zes, kort voor de lunch, liep Odmet liefst 40 imps uit (44-4 als eindstand van de zitting). Op spel 7 van de voorlaatste zitting, vanmiddag, gebeurde er iets merkwaardigs. Dit was het spel.

Z/Allen

W

N

O

Z

spade icon 9 7 5 3 2

heart icon H V 9 4

diamond icon A 8 6

club icon 6

spade icon A V B 6

heart icon

diamond icon B 5

club icon A H V B 7 3 2

spade icon H 8

heart icon A 6 5

diamond icon H 4 3 2

club icon 9 8 5 4

spade icon 10 4

heart icon B 10 8 7 3 2

diamond icon V 10 9 7

club icon 10

Aan tafel 1 ging het bieden:

West
Nawrocki

Noord
Wójcicki

Oost
Wiankowski

Zuid
Pazur

3heart icon
pas
3SA
a.p.

Zuids openingsbod zal niet ieders keuze zijn maar het eindcontract was begrijpelijk. Oost kwam ruiten uit voor partners aas en West speelde keurig een kleine harten na voor (alweer) partners aas. Wiankowski nam nu geen risico: hij raapte diamond iconH op alvorens harten na te spelen. Zo kwam de verdediging aan slechts vijf slagen – wel genoeg voor +100 voor Odmet.

Aan de andere tafel ging het er ruiger aan toe. Kijk maar:

West
Zawislak

Noord
J. Patreuha

Oost
Ohrysko

Zuid
Narkiewicz

1club icon
pas
1diamond icon
pas
2club icon
pas
2heart icon
pas
3SA
pas
pas
dbl
rdbl
a.p.

Poolse Klaveren, 1diamond icon negatief, 2club icon sterk rebid. Toen zuid een kleurtje liet horen, stoomde noord op naar 3SA. Zawislak had daar een mening over. Noord toonde enige twijfel maar zuids hartenstop zag er solide uit, zo op het oog. Ohrysko (oost) kwam keurig een kleine harten uit zodat de verdediging met vier slagen in die kleur begon. Daarna liep het gierend uit de hand.

Een simpele ziel zou na dit begin domweg diamond iconA spelen voor eentje down en +400. De beloning voor deze eenvoud zou zomaar een leesbaar aansignaal kunnen zijn voor een reguliere +1000. Ook nooit weg, nietwaar?

West hoopte echter op (nóg) meer down en probeerde een klavertje. Wist hij veel dat de leider een bakkleur had – om van de twee vrije hartens op tafel maar te zwijgen? Omdat club icon10 een entree naar dummy was, had de leider nu gewoon negen slagen en dus zijn contract en +950. Iedereen was echter compleet van de leg. De leider nam, consequent als hij was in zijn onjuiste telling, toch de schoppensnit. Enig risico was er wel: zou de snit mislukken, dan dreigde -1600. Een onnodig spannend moment maar Odmet stond een kilometer voor dus een fikse swing tegen kon er wel af. Zoals het betaamt, zat de snit mis en nam oost de spade iconH. Je zou denken dat oost nu ruiten zou naspelen maar hij kon niet weten dat maat het aas had en ging dus van slag met…schoppen. Dit heet in goed Shakespeariaans Engels “Much ado about nothing.” Het contract ging aldus op de gekste van alle manieren toch weer eentje down. Niettemin waren de +400 goed voor 7 imps voor Silesia.

Dat was echter bij lange na niet genoeg. Na het optrekken van de kruitdampen in de voorlaatste zitting bleek dat Silesia nog steeds 56.7 imps achter stond. Tijd voor de handdoek. Met een score van 181-124.7 waren Ingielewicz, J. Patreuha, Narkiewicz, Wiankowski en Nawrocki viertallenkampioen van Polen 2023/2024.