Onstein-Jeugd

Nu het seizoen naar het einde kabbelt, zijn er nog maar twee evenementen over. Volgende week de slotdrive en afgelopen weekend de jaarlijkse krachtmeting met de jeugd. Monique draagt het jeugdbridge een warm hart toe en met gratis eten en drinken, een envelopje aan het eind en spelen tegen een legertje Meesterklassers kun je ze niet meer plezier doen.

De Onsteiners zitten NZ en het aanstormend talent in de andere richting. Zestien tafels met 16 ronden van drie spellen. De spellen zijn spicy, je kunt je lekker uitleven. Wat me opvalt is dat de jongelui steeds jonger en langer worden en geen oog hebben voor gevaar. Daar kunnen we in de toekomst nog lol aan beleven. Uit de eerste ronde het volgende spel:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon 10 9 7 6 5 4

heart icon V 9

diamond icon H 8 7 5

club icon H

spade icon A B 8

heart icon H 8 4

diamond icon 4

club icon V B 10 9 8 7

spade icon H 2

heart icon 6 5 3

diamond icon A V B 9 3

club icon 5 3 2

spade icon V 3

heart icon A B 10 7 2

diamond icon 10 6 2

club icon A 6 4

We zitten, het spel is gedraaid, OW en de resultaten op het spel zijn wisselend. Terwijl toch iedereen een opening heeft, wordt er twee keer rondgepast.  Het gros van de paren eindigt in harten, slechts twee deelscores en maakt over het algemeen tien slagen. Maar er zijn een paar ongelukjes. De grootste minscore was bij ons.

Zuid opent met 1SA 10-13 en noord peinst even en jumpt dan naar 3SA. Ik begin met spade icon9 (2e-4e) en zuid informeert naar onze afspraken. Als duidelijk is dat ik niet spade iconH kan hebben, gaat hij op met het aas. In slag twee volgt club iconV die doorloopt naar mijn heer.

Tenzij zuid een komediant is, heeft mijn partner spade iconH, of vrouw en zuid dus zeker nog een stopper. De toekomst in schoppen ziet er somber uit. Ook partner heeft ondanks de  schoppenplaat met club icon2 verteld dat de start niet bevallen is.

Ik switch naar ruiten en krijg een hartverzakking als hij diamond iconB produceert. Het is maar even gelukkig, want zuid neemt de slag niet en een tweede ruiten is voor mijn heer. De volgende ruiten is voor het aas en partner casht nog twee hoge ruiten.

Na de ruitens volgt spade iconH en dat betekent dat zuid drie down is. Met de datum op +230 kost zoveel onfortuin 9 imps. Met elf tegenover elf moet je tegenwoordig al de manche doen. Maar noord had wel kunnen proberen om een eventuele 5-3 fit hoog te ontdekken. De klaveren zijn mooi voor 3SA, maar de singleton ruiten is een minpunt.

In de tweede zitting zorgden een aantal slems voor de omzet. Het volgende spel komt zo uit een boekje over afspelen:

Z/Allen

W

N

O

Z

spade icon 9 6

heart icon A V B 9 6 3

diamond icon V 7 6

club icon 7 2

spade icon H V 5

heart icon

diamond icon A H 9 4 2

club icon H V 9 4 3

spade icon 10 8 2

heart icon 8 7 4

diamond icon B 10 8

club icon B 10 8 6

spade icon A B 7 4 3

heart icon H 10 5 2

diamond icon 5 3

club icon A 5

Na de 1spade icon opening maak je wat kabaal met een 2heart icon volgbod, maar noord gooit er een cue in, checkt de azen, overweegt nog om 7spade icon te bieden, maar laat het bij klein slem.

Aan veel tafels waren de westspelers niet onder de indruk van noords bieden en kwamen uit met heart iconA. Dat maakte het zuid niet lastig. Getroefd, twee hoge troeven van de dummy en met klaveren naar de hand om de laatste troef op te halen.

Een harten kan op de derde klaveren en de laatste hartenverliezer op een vrijgespeelde ruiten of klaveren. Voor een extra slag maakt het met dit zitsel niet uit welke kleur je kiest. De klaveren zitten dan wel niet rond, maar een aftroever ontwikkelt de slag die je nodig hebt.

De Meesterklassers en vrouwen van ’t Onstein kregen zo -1460 aan de broek en 12 imps in de min-kolom.

Degenen die wel oog hadden voor het bieden van noord en heart iconA nog even in de knuisten hielden, begonnen met een klavertje. Het maakt weinig uit voor het contract, maar de taak van de leider wordt iets lastiger.

Je neemt de klaverenstart in de hand en troeft een harten op tafel. Twee hoge troeven volgen en om weer in de hand te komen, moet je een minor troeven. Beide opties werken.

Als je de derde klaveren troeft met spade iconB zie je west renonceren en dat betekent dat er maar een parkeerplek is voor de verliezende harten. Je gaat nog een slag verliezen, maar hebt er wel twaalf.

Speel je twee hoge ruiten en troeft dan ronde drie dan zijn alle ruitens eruit bij de tegenspelers en kun je twee hartens kwijt op de vrije ruiten en eentje op de hoge klaveren.

Op die manier maakt de heart iconA start dus niks uit. Toch beten diverse leiders in het stof na de passieve start. Enthousiast troeftrekken en dan eens kijken hoe je verder gaat, is niet het plan.

Er kwamen twee paren in 7spade icon. En hoewel ze kudos ontvangen voor het bieden, gaven ze die meteen weer terug door niet aan dertien slagen te komen. De jeugdige haast moet er nog uit. Volgend jaar weer!


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.