Redactioneel IMP 1 2023 met reacties

In IMP 1 2023 schrijft redactielid Simon de Wijs over het al dan niet door de wereldbridge- en schaakbesturen volhouden van principes voor w.b. de sancties tegen Rusland na de inval in Oekraïne. Vanwege plaatsgebrek in het blad plaatsen we de reacties van Russische bridgers hieronder in het volledige redactioneel.

Redactioneel IMP1 2023

Principes

In december keken we met zijn allen naar het WK voetbal in Qatar. Nou ja, misschien niet echt allemaal want er was opgeroepen tot een boycot van dit WK. Kritiek op het regime van Qatar, met name toegespitst op de werkomstandigheden van de immigranten daar, vond vrijwel iedereen terecht. De conclusie om dan niet te gaan als voetbalploeg werd door geen enkel land getrokken. Ook de televisiekijker haakte nauwelijks af. Principes zijn dingen om van een afstand bewonderend naar te kijken.

Principes in de bridgewereld

In onze eigen bridgewereld zijn er ook genoeg zaken waar je uit principiële redenen een mening over kunt hebben. De hoeveelheid vluchten die ik als bridgeprofessional maak, plaatst mij op één van de hoogste treden als vervuiler.

Zelf eet ik al heel lang geen vlees maar beschouwd vanuit de CO2-footprint-maatstaf verpest ik een leven lang vegetarisch eten met een paar jaar internationaal bridgen.  “Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral”.

Bridge en politiek

Dichter bij het onderwerp Qatar is de manier waarop we in de bridgewereld omgaan met onverkwikkelijke regimes.

Voordat de pandemie toesloeg, speelde ik in Rusland en China. Ook toen was het natuurlijk al wel duidelijk dat er van alles mis was met die landen. Het besluit niet meer die kant op te gaan werd vóór ons genomen. De pandemie zorgt er tot de dag van vandaag voor dat er geen buitenlandse bridgers meer meespelen in de Chinese competitie. En wat Rusland betreft: daar verruilden we de ene reden voor de andere toen de oorlog in Oekraïne begon.

Het contact met mijn Russische teamgenoten hield ook ongeveer op. Je mailt/appt in het begin nog wel een keer. Al vrij snel draai je je om en ga je door met de orde van de dag.

De EBL en de WBF moesten wel een beslissing nemen of ze Russische teams nog zouden laten meespelen in hun competities. Het Russische mixed team had zich namelijk geplaatst voor het WK in Salsomaggiore eind maart. Drie momenten buitelden over elkaar heen. Op 25 februari 2022 , één dag na de Russische invasie in Oekraïne, publiceerde de WBF een afkeurend statement waarin ze refereren aan een IOC-resolutie van diezelfde dag. In die resolutie werd opgeroepen alle toernooien die in Rusland/Wit-Rusland gepland waren, af te lassen of te verplaatsen. Over de Russische atleten wordt gezegd dat die niet onder een Russische vlag mogen deelnemen. Een paar dagen later, op 28 februari, scherpte het IOC dit iets aan. De titel van dit statement is een samenvatting van de inhoud: “IOC EB recommends no participation of Russian and Belarusian athletes and officials”.

De WBF en EBL belegden in allerijl een (zoom) vergadering en brachten op 3 maart een statement uit waarin ook deze aanbeveling wordt gevolgd. Geen Russische teams dus op het WK in Salsomaggiore of op het EK in Madeira.

Zo van een afstand vind ik niet dat we te klagen hebben over de daadkracht van onze instituties hierin. Het helpt natuurlijk als je een grote broer hebt in het IOC die het pad voor je effent.

Net als velen hoopten de (bridge)organisaties dat dit probleem tijdelijk zou zijn. Inmiddels zijn we negen maanden op weg en is het einde nog niet in zicht. In maart 2023 staat een nieuwe WBF-vergadering gepland waar dit onderwerp aan de orde komt.

Beetje schuiven met principes

Tegelijkertijd schuift het IOC, zoals te lezen valt in hun verklaring na afloop van de 11e Olympic Summit op 9 december, ook op richting een situatie waarin de focus meer ligt op het voorkomen van deelname van nationale teams van Rusland.

Dat zou dan ruimte bieden aan individuele atleten die onder een neutrale vlag uitkomen. Het pragmatisme krijgt voet aan de grond.

Zelensky weet ook hoe de hazen lopen en belde daarna maar eens met IOC president Bach om aan te dringen op een aanhoudende totale isolatie van Rusland en ook van Russische atleten.

Sport heeft verbroedering tot taak

Geduldig legde Bach uit dat sport de taak heeft mensen en volkeren te verbroederen. Voor Russische nationale teams en volksliederen is voorlopig geen plaats  maar de uitsluiting van individuele Russen zal dus naar verwachting langzaam ophouden.

Wat vinden de betrokken bridgers er zelf van? Op persoonlijk vlak is er vriendschap tussen de bridgers van beide landen. Toch is hun houding logischerwijs heel verschillend.

Oleg Rovyshyn, voormalig vice-president van de Oekraïense bridgebond, drong direct na het uitbreken van het conflict aan op totale isolatie van Rusland en Russische bridgers, de lijn dus die Zelensky tot op de dag van vandaag aanhoudt.

Individu scheiden van gezag

De Russische bridgers die ik sprak*, willen het individu – dat ook fel tegen deze oorlog is – scheiden van het Russische gezag. De sancties, die grotendeels de eerste groep treffen, vinden ze dan ook zinloos. Daarnaast moet sport moet zich niet met politiek bezighouden.

Tanya Dikhnova:
“Dear friends.
Russian bridge community is pretty small. And all rest of bridge world knows all of us in person for many years. I don’t see any reason to change your opinion because of actions of our president. We don’t support war. We are terrified, but we couldn’t stop it. Unfortunately.
Me, personally, I’m ready to sign and tell everything to convince you – I’m wholeheartedly against this war.  I feel Ukraine like a brotherhood country. I’m 1/4 Ukrainian.   “

Olga Pavlushko:
“As a member of Russian women’s team we were going to participate in European Championship in Madeira in 2020. Alas, COVID ruined our plans that year and the year after. Finally, in 2022 it was going to happen! But after the war between Russia and Ukraine began, and statements agitating for a ban for Russia participations from many EU countries were published, we decided to withdraw our application. The next day the official decision was made: Russian players were forbidden to play.
It could have been a great year for my teammates, Russia and me. We could have played in Venice Cup and in World Bridge Series in Wroclaw after these two years of the pandemic.
Now I’m relocated to a EU country, as did many people this year. However, I’m not sure I will be allowed to participate in any EU bridge tournament. Is this the end of my bridge career? Maybe. Though I always believed sport is over politics, but no, life shows it’s not. Moreover, the saddest of all that we were always in good relationships with Ukrainian bridge players. We shared bridge stories and knowledge, played in one team; we celebrated together our success, and now it all gone, as it had never happen, as if we are enemies because of some political decision.
Nevertheless, as it was written on Solomon’s ring, ‘This too shall pass.’ Hope so.

Yuri Khiouppenen:
“With all today madness this question which refer to 50-100 Russian (and Belarusian) international bridge players and TD`s even awkward to discuss.  After the invasion was started officials from WBF and EBL had to react some way. Better solutions were available, simplest one was chosen. Russia is not so important member of tournament bridge world to makes things complicated. I would totally agree with our ban if it somehow could help Ukrainians with whom I with all my heart.  In contrary I just accept and don’t worry about. Better to have choice, but life often makes choices for us. Rather weird sanctions were imposed against community which consists of people mostly against Putin, against war, and have zero points of contact with Russian government.
Both WBF and EBL insisted that we have to pay annual fee for 2022 year despite Russia can`t participate in official events. And Russian bridge federation did pay. This situation looks like: we don’t want to have a deal with wild barbarians but their bloody money is always welcome.”

Dat laatste argument wordt niet overgenomen door de Oekraïense bridgers, die te maken hebben met de realiteit van een oorlog in hun achtertuin. We zullen in de komende maanden zien welke belangen zwaarder worden gewogen.

Pragmatisch omgaan met principes

Als we willen weten hoe een eventuele toekomstige situatie eruit gaat zien, kunnen we kijken naar de schaakwereld, die van oudsher veel Russische invloed heeft. Dat vertaalt zich naar een situatie met veel Russische geldschieters en, niet ongerelateerd, veel Russen op hoge posities in organisaties. De FIDE volgt en volgde naar eigen zeggen ook de IOC-richtlijn maar direct al in het begin werd gekozen voor een pragmatische interpretatie daarvan. De Russische schakers speelden gewoon door, waarbij af en toe een Russisch vlaggetje bij de naam verwijderd werd. Rus Ian Nepomniachtchi gaat het straks in een match opnemen voor het wereldkampioenschap.

Dat Rusland dit bij een overwinning van Nepomniachtchi gaat vieren als een groot nationaal succes, is zeker en dat is een onwenselijk bijeffect van dit gedoogbeleid.

Tolstoj: “Het is eenvoudiger tien boeken met filosofie te vullen, dan één principe in de praktijk te brengen”.

Simon de Wijs