Uit het clubleven (36) – door Jaap Hazewinkel

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Discipline

Als we een afspeelprobleem krijgen van onze vrienden dan gaan onze hersenen aan het werk en een goede bridger kijkt dan verder dan zijn of haar neus lang is. Als je een spel krijgt op de clubavond dat er eenvoudig uitziet is het echter moeilijk om dezelfde discipline op te brengen. Neem nou het volgende spel:

W/Allen

spade icon V 2

heart icon V B 10 3

diamond icon V 9 4

club icon A H 7 6

spade icon A H 8 6 5 4

heart icon H 9 8 2

diamond icon A H

club icon B

U bent zuid en speelt 6heart icon, west start met club icon5. Ga uw gang.

Nou zat ik niet in 6heart icon. Mijn partner was niet geheel bij de les getuige het volgende biedverloop:

pas
1club icon
pas
1heart icon *
pas
1Sa
pas
2diamond icon **
pas
2heart icon
pas
3heart icon
pas
4heart icon ?
pas
4spade icon
pas
5club icon sorry!
pas
5heart icon
pas
pas
pas

Mijn 1heart icon-bod beloofde schoppen. Na partner’s 1Sa-bod bied ik 2diamond icon. We spelen 2-way checkback (een geweldige conventie die ik iedereen van harte aanraad) en met 2diamond icon maak ik het bieden manche-forcing. Partner ontkent met 2heart icon een 3-kaart spade icon maar heeft wel een vierkaart heart icon.

Met 3heart icon nodig ik partner uit om controles te bieden. Ik begrijp niet waarom hij niet 4club icon biedt; hij is maximaal en voor zijn klaver-controle hoeft hij zich niet te schamen. Als ik een schoppen minder en een klaver meer heb is het absoluut noodzakelijk dat hij 4club icon biedt.

Ik zie met mijn controle-rijke hand nog steeds kansen en met 4spade icon (kickback; nog zo’n fijne conventie die te weinig gespeeld wordt) vraag ik naar keycards.

Partner legt 5club icon neer maar ziet op datzelfde moment dat hij 4Sa had moeten bieden, want we spelen 1430-antwoorden. Aan iedereen aan tafel is duidelijk dat hij niet nul maar minstens één keycard moest hebben. Maar ja, met 0 keycards kan ik moeilijk toch het slem bieden, dus eindigt het in 5heart icon. West komt club icon5 uit.

Nou was ik niet erg geïnspireerd meer en ik zag dat we een goed slem gemist hadden. Dan is het nog moeilijker om de discipline op te brengen om een gedegen speelplan te maken. De harten zullen wel 3-2 zitten en anders de schoppen wel 3-2. Toch?

Je neemt club iconA en speelt speelt heart iconV en heart iconB… en bent down (in 6heart icon; 5heart icon maak je nog wel).

Het bedrieglijke aan het spel is dat je geneigd bent je eigen hand hoog te maken. Terwijl het veel simpeler is om dummy hoog te maken. Troef een klaver in slag 2 en ga troef trekken. Als die 4-1 zitten dan is er nog niets aan de hand. Na twee keer blijkt het 4-1-zitsel. Nu even diamond iconAH opnemen en doorgaan met troef. De vierde klaver kan weg op de derde hoge schoppen – nadat de troeven zijn verwijderd.

Op de clubavond werd het spel in 3 lijnen gespeeld. Ik was de “gelukkige” die niet echt getest werd. Verder waren er flink wat paren die in het onmaakbare 6spade icon hadden aangelegd. Van de paren die 6heart icon boden bleken er 6 van de 14 te zijn downgegaan. Merkwaardig genoeg werd het in de C-lijn elke keer gemaakt. Werd daar beter gespeeld of minder goed tegengespeeld?

Na afloop van de avond vroeg ik mij af…. Zou ik voldoende discipline hebben gehad om het afspel beter te plannen als ik in 6heart icon had gezeten? Eerlijk gezegd, weet ik dat niet zeker, want de discipline opbrengen om een spel dat er eenvoudig uitziet de aandacht te schenken die het vereist is niet mijn sterke kant. Maar de kans dat je dat in slem wel doet is natuurlijk groter dan wanneer je slem hebt gemist. Een leerzaam spel gegeven de resultaten op andere tafels en daarom wilde ik u dit spel niet onthouden.

Het hele spel:

W/Allen

W

N

O

Z

spade icon B

heart icon A 7 6 4

diamond icon B 8 7 6

club icon V 10 5 3

spade icon V 2

heart icon V B 10 3

diamond icon V 9 4

club icon A H 7 6

spade icon 10 9 7 3

heart icon 5

diamond icon 10 5 3 2

club icon 9 8 4 2

spade icon A H 8 6 5 4

heart icon H 9 8 2

diamond icon A H

club icon B

Waarom ga je down als je begint met heart icon VB?

Als je in slag 2 heart iconV speelt en in slag 3 heart iconB dan neemt west en speelt harten terug (schoppen werkt ook). Je mist nu de entrees om een klaver te troeven en daarna terug over te steken naar dummy om de laatste troef te halen: alleen spade iconV is een entree. Je kunt wel na heart iconV een kleine harten spelen naar je hand. Nu moet je wel overteken naar spade iconV, een klaver hoog troeven, diamond icon AH incasseren en harten spelen.