Op en neer in Marokko

In Marrakesh is het wereldkampioenschap begonnen. Nederland is vertegenwoordigd in de open en seniorengroep. Na een reeks van successen de laatste jaren bij internationale kampioenschappen is de verwachting dat we dit keer bij de Bermuda Bowl weer mee gaan doen om de medailles. Het begin bevestigt die veronderstelling. Als een raket schiet het team uit de startblokken en leidt het veld na twee rondjes.  

Er komt echter vlot zand in de machine. Drie dikke nederlagen tegen toplanden en we staan tiende. Gelukkig volgt herstel en met een paar goede overwinningen sluiten we na de helft van de round robin af met plek zeven.

De eerste acht gaan door naar de knock-out, dus is het lekker spannend. Op het moment van schrijven zijn er nog elf rondjes te gaan.
Het seniorenteam zat in dezelfde raket, maar is zelfs buiten de top acht gekukeld.

Amerika is met twee teams ter plaatse. De ontmoeting met USA 2 verloopt dramatisch. Fleisher neemt twee beslissingen op het eind van de wedstrijd die ons 28 imps kosten. Op het laatste spel biedt hij nog 6heart icon in een situatie waar niemand weet wie wat kan maken en treft de jackpot. Twaalf slagen en 4spade iconX van de andere kant kosten het team 19 imps.

Tegen USA 1 gaat het beter en pas een vieze 6spade icon gooit roet in het eten en verkleint de overwinning. Tegen het sterk Noorwegen een mooi spel:

O/Allen

W

N

O

Z

spade icon V B

heart icon H V B 8 3

diamond icon 9 7 6 4 2

club icon 7

spade icon A 10 6

heart icon 9 6

diamond icon A V 3

club icon A V 8 5 3

spade icon 9 8 7 4

heart icon 7 5 2

diamond icon 8

club icon H B 9 6 4

spade icon H 5 3 2

heart icon A 10 4

diamond icon H B 10 5

club icon 10 2

Tim Verbeek (zuid) en Danny Molenaar bereiken net als de Noren aan de andere tafel 3SA. Verbeek opent 1club icon en Molenaar biedt 2spade icon na het hartenvolgbod van west. Dat laatste bod toont een klaverenkleur. Verbeek biedt 2SA en noord verhoogt naar de manche.

Brogeland begint met harten en nadat zuid de eerste slag duikt, volgt een tweede hartenplaat. Ook die slag laat de leider lopen. West weet nu dat hij de harten kan vrijspelen met rondje drie, maar ook dat hij nooit meer aan de bak komt. Hij gaat daarom switchen.

West zet zijn geld op spade iconH aan de overkant en speelt spade iconV in slag drie. Tim wint in de hand en casht vier rondjes ruiten. Oost gooit een harten en twee klaveren, maar als ook heart iconA volgt moet hij nog een klaveren gooien omdat anders de hele kleur van zuid hoog is.

In de dummy liggen nog twee schoppen en drie klaveren. Verbeek speelt vervolgens club icon10 en laat de slag lopen. Oost komt aan slag en moet in een van de zwarte vorken spelen. De leider maakt precies negen slagen volgens het boekje. Dat lijkt fout, aangezien hij de rest heeft nadat oost aan slag komt, maar misschien heeft hij een schoppen en geen klaveren afgegooid.

Aan de andere tafel eindigt zuid ook in 3SA en krijgt drie keer harten voor de neus. Hij gooit een schoppen uit de dummy. Dat is niet meteen fataal. Hij kan dezelfde speelwijze kiezen als Verbeek, maar besluit dubbel te snijden in klaveren. Nu beide plaatjes fout zitten en schoppentien geen slag wordt, schrijft Grude -100 en winnen we 12 imps.
                       
De technische bagage van team oranje is groot. Elke week oefenen effent elk plooitje en er is geen situatie die niet al eens is besproken. Bridge is echter wreed. Soms is een wat joligere stijl succesvoller dan de nette aanpak. Op de lange duur win je wel als je beter bent, maar soms is het even slikken:

W/Allen

W

N

O

Z

spade icon 9 3

heart icon H V

diamond icon 9

club icon H V B 9 7 6 4 2

spade icon V 7 4

heart icon 8 6

diamond icon A H B 4 3 2

club icon A 8

spade icon B 10 6

heart icon 10 9 3 2

diamond icon V 8 7 5

club icon 10 3

spade icon A H 8 5 2

heart icon A B 7 5 4

diamond icon 10 6

club icon 5

Berend van den Bos opent de zuidhand met 1spade icon en na het 4club icon volgbod van west biedt Joris van Lankveld 4spade icon.  Niet moedig, maar je zit lastig na 4club icon en je mag ook weleens meevallen als dummy.

De leider neemt club iconH en speelt troef naar zijn hand om met diamond icon10 verder te gaan. Oost neemt en kan partner een ruff geven en zuid zo op elf slagen houden. Hij speelt echter klaveren en nadat zuid troeft, een hoge schoppen casht en tot zijn opluchting iedereen ziet bekennen, volgt een troefje naar de overkant en een claim. Alle harten verdwijnen op de hoge ruiten.

Demuy aan de andere tafel krijgt ook 4club icon voor de kiezen na de 1spade icon opening van Kranyak en verzint 5club icon. Zuid doet mee met 5heart icon en na 5spade icon – ik heb genoeg gedaan – biedt zuid nog slem.

Bauke Muller begint met diamond icon9 en zuid neemt in de dummy. Er volgen twee hoge troeven uit de zuidhand en diamond icon10. De leider duikt in de dummy en Simon de Wijs kijkt daar nog even na, maar neemt uiteindelijk. Met de laatste troef bij oost kunnen er geen ongelukken meer gebeuren en zuid heeft zijn twaalf slagen. 13 imps naar USA 1.

Andere uitkomsten baten evenmin. Na club iconH uit kan de leider nemen, twee keer troef spelen en diamond icon10 laten rennen. In feite hetzelfde scenario als in de praktijk. De andere variant is club iconA nemen en twee keer harten spelen. Zuid komt weer in de hand en een hartenaftroever maakt die kleur vrij en zuid kan naar de kassier.

Op de volgende twee spellen bieden Joris en Berend 7diamond icon en 6spade icon. Helaas doen de Amerikanen dat ook en slaan de spellen uit. 31-25 Na zestien spellen en morgen weer verder.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.