Noorwegen en Zwitserland in finale

Marrakesh (Marokko), 31 augustus 2023. Noorwegen en Zwitserland hebben zich geplaatst voor de finale in de open categorie van de wereldkampioenschappen voor landenteams in Marrakesh. Zij deden dat door hun halve finale te winnen van respectievelijk Italië en USA2. Morgen (vrijdag) en zaterdag spelen zij de finale over zes zittingen van elk zestien spellen. Zie ook de pagina met alle uitslagen.

Preëmpts werken

Preëmpts werken, hebben we geleerd – maar voor wie?

 

Na de heden ten dage in de wereldtop met deze kwetsbaarheid ‘opgelegde’ 3-opening door Geir Helgemo (foto) van Noorwegen kan noord mooi zijn hand in de aanbieding gooien met 4, dat een opening met vijfkaarten in klaveren en een onbekende hoge kleur toont (in Nederland bekend als ‘Wereldconventie’). 4 vraagt, 4 is die vijfkaart, en zo komen ze vanzelf in deze redelijke manche. Die wordt gemaakt als je K in oost schat en op J snijdt; dat is na die preëmpt wel te vinden en gebeurt ook: contract voor 620.

Italianen preëmpten vanouds degelijker dan de rest van de wereld, zeker in de tweede hand, en Alfredo Versace vond de westhand geen 3-opening waard. Daarna werden NZ eruit gekletst:

Misschien had Bakke als noord een manchepogingdoublet op 3 kunnen geven, maar dan is nog niet eens zeker of zuid zou aannemen. 3 gaat eentje down, 11 imps voor Italië.

Zwitserse misser

Sjoert Brink & Bas Drijver van Zwitserland – die in de butler van de round‑robin slechts min 0,05 imps per spel scoorden – hadden op dit spel een misverstand (of andersoortige misser):

 

1 is vijfkaart+ of 4441, 3 is mancheforcing, 3 is gealerteerd maar niet uitgelegd, waarschijnlijk cue. Commentatoren vragen zich af waarom west geen 4 cue biedt. Het lijkt nog goed te komen als oost ‘toch’ 5 biedt. Dit wordt niet gealerteerd, laat staan uitgelegd, maar vraagt gewoonlijk om klaverencontrole (de enige ongeboden kleur). Dat west erop past (in de afbeelding niet zichtbaar) maakt die betekenis minder waarschijnlijk. Zoals we zien is 6 vrijwel koud en dit wordt ook geboden en gemaakt aan de andere tafel. 13 imps naar USA2.