Uit het clubleven (102)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Patton

BC Josephine heeft het eerste Pattontoernooi uit haar geschiedenis achter de rug. Was het wat? Echt wel! Om te beginnen verloor ons viertal de eerste ronde met 1 – 15. MAAR: er bleek een probleem te zijn met de duplicatie van de spellen en dus werd deze ronde geskipt. Als je dan nog niet wint… Aan de finish bleken we 1 VP meer te hebben dan onze eerste achtervolger. Dat is genoeg. Het wordt immers in de annalen vastgelegd. Over 40 jaar zal men nog steeds de winnaars van de Eerste Patton bij Josephine (de EPJ) kennen. Andere deelnemers zijn dan al lang vergeten.

Ik vind het een uitdagende spelvorm. Je moet alles willen: manches en overslagen. In klassiek Patton telt een verschil van 10 punten niet: 3SA+1 staat gelijk aan 4spade iconC. Voor de EPJ (zie hierboven) had de TC verordonneerd dat elk verschil in de parenscore zou leiden tot een 2-0 of 0-2. Bij ons hakte dat er nogal in. In de vermaledijde eerste ronde bleken onze tegenstanders op twee spellen hetzelfde aantal slagen te hebben gemaakt in SA als wij in heart icon of spade icon.

Verder was het leuk. Ik speelde voor de afwisseling weer eens een spel waar ik achteraf echt tevreden over was. De spellen zijn niet op de site terug te vinden, maar het ging als volgt:

Ik zit zuid bij Oost/niemand en ik raap dit op:

spade iconB 9 8 6 heart icon H 4 3 diamond icon A H 8 2 diamond icon 7 5

Oost opent 1heart icon. Nu is mijn heart iconH vier punten waard en dus doubleer ik. West biedt 1spade icon en Geurt biedt nu 3spade icon! Dat doet hij anders nooit: ik sla hier nogal van achterover. Oost vraagt om informatie. Ik meld dat mijn partner in ieder geval punten heeft. Oost past vervolgens en ik begin te vermoeden dat Geurt sterk is met echte schoppen, maar die heeft west ook. Ik bied daarom 3 SA. Dit wordt rondgepast.

West komt uit met heart icon6. De dummy komt op tafel:

O/-

spade icon A V 10 2

heart icon A 10 8

diamond icon B 4

club icon B 9 6 3

spade icon B 9 8 6

heart icon H 4 3

diamond icon A H 8 2

club icon 7 5

Geurt heeft zeker echte spade icon. Die gaan vier slagen opleveren. Dan zijn er ook nog twee slagen in zowel heart icon als diamond icon. Dat zijn er acht; de 9e is niet in zicht. Zeker niet in club icon: de tegenstanders hebben hoe dan ook eerder vijf slagen dan ik negen. Misschien dan in diamond icon? Oost heeft de punten, als hij van onder de V moet komen… Oost is ook kort in spade icon, hij moet kaarten gaan lozen als ik die kleur ga spelen. Daar ligt een kansje.

Op tafel heart icon8 voor de 9 van Oost. Een keer duiken kan nooit kwaad. Oost komt terug met heart iconV voor mijn H. Dan speel ik viermaal schoppen en snij de H van west eruit. Ik eindig met de Aas op tafel. Oost bekent 1 maal en gooit verder weg: een kleine diamond icon, een kleine heart icon en club icon10. Daar kan ik wat mee: kleine club icon van tafel voor de V van oost. Die speelt heart icon terug voor de A op tafel. Nog een kleine club icon van tafel, nu voor de aas in oost. Die raapt zijn vrije heart icon op (uit de hand een kleine diamond icon weg, op tafel een club icon weg) en komt dan met een kleine diamond icon.

West zal club iconH hebben en dus moet oost diamond iconV hebben. Ik laat de diamond icon doorlopen naar de B en maak de 2 laatste slagen in diamond icon. 3 SA contract!

Het hele spel zat zo:

O/-

W

N

O

Z

spade icon H 7 5 3

heart icon 6 5

diamond icon 10 7 6

club icon H 8 4 2

spade icon A V 10 2

heart icon A 10 8

diamond icon B 4

club icon B 9 6 3

spade icon 4

heart icon V B 9 7 2

diamond icon V 9 5 3

club icon A V 10

spade icon B 9 8 6

heart icon H 4 3

diamond icon A H 8 2

club icon 7 5

West zag het direct: oost moet met diamond iconV nakomen. Die moet ik in de hand nemen en dan blokkeert de kleur. West maakt nog een diamond icon of club iconH. Waarom ik zo tevreden ben? Onze boterham is aan twee kanten belegd. 2–0 in de parenuitslag en een imp of 10 in de viertallentelling. Doe ons nog zo’n Patton!