NBB beker Onstein 2-Star

De beker is de snelste route naar Europees voetbal geldt dan wel voor die sport, maar niet voor bridge. Bij ons is het twee of drie voorronden en dan een finale van vier teams en ’t Onstein wint. Buiten wat vakantiegeld voor de winnaars staat het alleen leuk op je palmares. Na twee voorronden zien we de vertrouwde gezichten weer in de koker voor de loting van ronde drie.

Ik speel voor het tweede team van ’t Onstein en we verloren de eerste ronde van Uil. Om het veld weer compleet te krijgen voor ronde twee werden de twee beste verliezers toegevoegd aan de andere teams en daar waren we bij. In ronde twee kwam Star op bezoek.

Star komt uit Utrecht en wij uit de rest van Nederland. Een speellocatie vinden is meestal een heikele affaire. Het werd uiteindelijk Arnhem, de Denktank bij Ruurd Riewald. Je speelt met zes paren en dat betekent zes rondjes van vier tegen elk van de andere paren. Als je een beetje gas geeft, doe je dat in drie uur en dat betekent voor sommigen dat de reistijd langer is dan de speeltijd.

Na een ronde was de wedstrijd al beslist, we staan 61-3 voor. De andere vijf ronden worden uitgespeeld en het bier komt vroeg op tafel. Er zijn nog zat leuke spellen, zeker in ronde 5 als we Rob Wijman en René van Dijk treffen.

N/-

W

N

O

Z

spade icon B 5 4 3

heart icon H B 5 4

diamond icon V 9 8 5

club icon 10

spade icon V 10 8 7

heart icon A 10

diamond icon H B 6 3 2

club icon H 6

spade icon H 9

heart icon V 7 6 3 2

diamond icon 10 7

club icon B 9 4 2

spade icon A 6 2

heart icon 9 8

diamond icon A 4

club icon A V 8 7 5 3

Na 1diamond icon van Wijman biedt Van Dijk 2club icon en improviseert met 2spade icon na de 2diamond icon herbieding van noord. Je kunt nu allerlei slims bedenken, maar Rob jumpt meteen naar 4spade icon. Het duurt even voor zuid past, maar het laatste bod wordt het eindcontract.

Steenbakkers begint met een kleine harten en zuid neemt meteen met het aas en speelt schoppen naar zijn aas en een kleine schoppen naar de 8. Ik win met spade iconH en speel harten naar de boer van west die ook heart iconH speelt. Het is in de dubbele weet hij, maar de rest ziet er evenmin appetijtelijk uit.

De leider peinst even en gooit een ruiten en troeft in de hand. Klaveren naar de heer en klaveren naar het aas volgen. West troeft na ampel beraad en speelt nog een harten. Van Dijk troeft in de dummy en haalt de laatste troef op. Hij gaat verder met ruiten naar het aas en de hoge club iconV. Met twee troefslagen en een hartenslag aan de debet kant, moeten de ruiten het nu doen. Je kunt elegant op de squeeze spelen, maar de leider speelt goed ruiten naar de boer en heeft zijn manche.

De rest van het veld was minder artistiek en speelde 3SA. Dat ging hier en daar mis. Het kan zo: harten uit gedoken en harten na voor het aas. Twee keer klaveren, oost club icon9,  en een teleurstelling. West gooit een harten af. Nu diamond iconA en ruiten naar de boer. Op diamond iconH heeft oost problemen. Een zwarte kaart kan niet en als het een harten wordt, heeft de leider twee opties.

Hij kan er met ruiten uitgaan. West wint en OW spelen twee hartens, maar oost is ingegooid als hij club icon9 heeft ingelegd. Makkelijker is schoppen naar het aas en schoppen naar de acht. Oost wint met de heer, casht twee hartens en moet klaveren spelen. Zuid heeft club iconV en spade iconV. Ook als west de hartenslag maakt, kan hij een ruiten cashen, maar moet dan van spade iconB afspelen.

In elk geval fraai gedaan van René van Dijk door 4spade icon in de 4-3 fit te halen. Het spel erna overtreden NZ Burns law:

W/NZ

W

N

O

Z

spade icon A H 6 3

heart icon H B 9

diamond icon V 10 8 6

club icon 10 4

spade icon

heart icon A V 6 3 2

diamond icon A H 4 3

club icon A V 5 2

spade icon 9 8 7

heart icon 10 8 4

diamond icon B 9 7

club icon B 9 8 3

spade icon V B 10 5 4 2

heart icon 7 5

diamond icon 5 2

club icon H 7 6

Ik open de westhand met 1club icon en noord volgt 1heart icon. Na de pas van oost biedt Rob Wijman voor de eerste keer schoppen. Na 3SA van noord doet hij dat voor de tweede keer (4spade icon). En dat is een overtreding van de wet van Burn. Die houdt in dat als leider jouw paar meer troeven moet hebben dan de tegenspelers.

In 3SA, een keer geboden en gemaakt, is drie keer harten (ogen dicht) met snit en negen slagen. Wijman heeft een fluwelen touch in 4spade icon. Hij neemt de ruitenstart en casht ook de andere ruitenhonneur. In slag drie, west diamond iconV, troeft hij een ruiten in de hand. Na harten naar de vrouw en heart iconA en zuid zit al op de helft.

Wijman kan een harten of ruiten troeven voor slag zes en kiest voor ruiten. Oost troeft voor met spade icon7, maar zuid troeft over. Nu klaveren naar het aas en klaveren naar de heer en zuid heeft er acht.

In slag negen volgt een derde klaveren die west wel moet troeven. Ik speel harten die zuid troeft. Met VBx in schoppen maakt hij nog een slag. Tien slagen in de 6-0 fit. Niet alledaags.

We winnen uiteindelijk met 208-116 en spelen in de derde ronde tegen de Lombard. Gelukkig zijn die Zwitsers allemaal naar huis.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.