Uit het clubleven (92)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Slem in een minor

Het druilt van de regen en de bridgers ploeteren voort. Spel na spel. Nog iets leuks gezien? Nou nee, eigenlijk niet. Of het zou dit spel moeten zijn waarin Chrétienne en ik klein slem in club icon bieden en maken. Een klein slem in een minor wordt niet zo vaak geboden. Belangrijkste oorzaak: op onderzoek naar slem moet je langs 3 SA. Dat is een veilige haven in veel biedverlopen. Stel je voor dat 6 er niet inzit, dan staat 5club icon of diamond icon in een parenwedstrijd meestal garant voor een beroerde score. Leiders in 3 SA maken vaak één of meer overslagen. Mijn partner Geurt hanteert de stelregel dat je  – hoe groot je twijfel ook is – altijd 6club icon of 6diamond icon moet bieden, want met de manche kom je niet ver. Toevoeging: deze regel geldt alleen in een parenwedstrijd. En aan de bovenkant van het bieden heb je dan nog de bridgers die menen dat je 6 in een minor altijd moet corrigeren naar 6 SA, want dat betaalt beter. Resultaat: kleine slems in een minor zijn de stiefkinderen van het bridge.

Dit gezegd hebbende: we proudly present het volgende biedverloop. Ik zit noord, Chrétienne zuid bij Zuid/ OW op 4 maart jongstleden.

West
N.N

Noord
Rinus

Oost
N.N

Zuid
Chrétienne

1spade icon
pas
2club icon
pas
2diamond icon
pas
3club icon
pas
4club icon
pas
4diamond icon
pas
4spade icon
pas
4 SA
pas
5heart icon
pas
6club icon
a.p

Mooi, nietwaar? 2club icon maakt het bieden mancheforcing. Het belooft daarnaast echte club icon of een fit in spade icon of allebei. 2diamond icon toont een minimale hand en zegt niets over de diamond icon. Deze conventie hebben we overgenomen uit IMP 25 en we zijn er enthousiast over. 3club icon belooft echte club icon en ontkent een fit in spade icon. En daarnaast belooft het een sterke hand: met een minimum had ik 3 SA geboden. Chrétienne heeft nu weet van mijn overwaarde, biedt 4club icon en stelt daarmee de troefkleur vast. Dan volgen controlebiedingen en belooft Chrétienne nog 2 van de 5 tophonneurs zonder troef vrouw.

U wil graag de bijbehorende handen zien? Dat kan:

Z/OW

spade icon 6 5

heart icon A H 4

diamond icon H V 5

club icon A V 10 7 3

spade icon A H 9 8 4

heart icon B 7 6

diamond icon B 2

club icon H B 4

Oost komt uit met diamond iconA en vervolgt met een kleine diamond icon voor mijn H. Er zit nog wel een adder onder het gras bij het afspel. Ik moet heart icon4 ergens op kwijt. Wordt het een aftroever in de dummy nadat ik daar een heart icon heb weggedaan op diamond iconV? Of raak ik hem kwijt op de vrije spade icon door 2 maal spade icon in de hand hoog te troeven en op tafel te eindigen met troef trekken? Beide speelwijzen zijn kansrijk, ik kan niet uitrekenen welke de beste is. Ik zet mijn geld op een vrije spade icon en speel dus een kleine spade icon naar de dummy. Oost legt de V. De dju! Zouden de spade icon 5 – 1 zitten? Ik besluit oost te geloven en schakel over op het alternatief. Schoppen genomen met de H,  heart icon naar A en H, een heart icon op tafel weg op diamond iconV en dan de laatste heart icon op tafel getroefd. OW werken mee aan dit proces: ik troef de 3e heart icon hoog op tafel en dat is nodig. West heeft er maar 2. Nu de troeven getrokken en de laatste spade icon naar de tafel: oost blijkt echt een singleton spade icon te hebben.

Het hele spel lag zo:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon B 10 7 3 2

heart icon 9 2

diamond icon 10 7 4 3

club icon 6 5

spade icon 6 5

heart icon A H 4

diamond icon H V 5

club icon A V 10 7 3

spade icon V

heart icon V 10 8 5 3

diamond icon A 9 8 6

club icon 9 8 2

spade icon A H 9 8 4

heart icon B 7 6

diamond icon B 2

club icon H B 4

6club icon gemaakt is goed voor 70 %. Hoe kan dat? Nou:  er zit 1 paar in 6 SA. De leider maakt het na een start met diamond iconA. Dat kan helemaal niet, maar het gebeurt wel. 2 leiders zitten in de manche in SA en maken 11 slagen. En 3 paren eindigen in 6club icon, één ervan gaat down. Nu nog de gewetensvraag: had ik ook 6 geboden als Chrétienne 1 tophonneur had aangegeven? Mmmmmhhhh……..ik hou het voor me. Maar 6club icon -1 had 10% opgeleverd, 5club icon contract 20%. Geurt heeft het bij het rechte eind: veel verschil is er niet.