Naar Jaap Kokkes en terug

Een van de aandachtspunten bij de training van de vrouwen kernploeg was meer spelen. En dan vooral tegen goede tegenstanders. Om die reden zocht ik een aantal viertallentoernooien uit in de maanden augustus en september zodat de dames de kaarten weer ter hand konden nemen. Met vier paren in de ploeg zou er toch wel een team gemaakt kunnen worden?

Nou dat viel tegen. Antwerpen viel af wegens andere wedstrijden en Groningen was te ver. Zodoende bleef alleen het Jaap Kokkes toernooi over. Bridgen met vrouwen gaat anders dan met mannen. Ik herinner me dat vroeger een datum werd genoemd, wie er zou rijden en we gingen spelen. Maar met vier vrouwen gaat dat niet zo.

Ze moeten eerst overleggen met hun partner. Dan kijken of de kleine ergens kan worden ondergebracht. Checken of de werkgever niet nog een dienst aanbiedt en dan pas aan bridgen denken. Geen nood, maar wel een extra uitdaging.

Na wat heen en weer appen en bellen hadden we een team, maar omdat een van de spelers nog met wat ongemakken zat en een paar keer per dag uitviel, was er een invaller nodig. Daar is de coach voor. Ik speel twee rondjes mee.

Mijn deelname kostte ze de podiumplaats. Ik ging down in 3SA omdat de tegenstanders me een entree gaven in de dummy om twee snits te nemen en onnozel als ik ben, maakte ik daar gebruik van. Beide vrouwen zaten mis en down ging ik. Onnodig om te zeggen dat AH meppen beter was geweest.

Malene en Esther deden de volgende alsof het dagelijkse kost was: Esther heeft spade icon AHV1054 heart icondiamond icon AVB10 en club icon AV8. Malene zit met spade iconB872 heart iconV109852 diamond icon H7 club icon 6. Esther begint met 2club icon (altijd sterk, daar moeten we het nog eens over hebben) en biedt na 2diamond icon haar kleur. Malene splintert met 4club icon en na azenvragen om heren te kunnen vragen (diamond iconH) bieden ze in een vloek en een zucht 7spade icon. Het spelen had ik zelfs gekund, maar het bieden was geen sinecure. Drie MK duo’s missen het grootslem.

Na 400 kilometer op zaterdag hoef ik de dag erna niet zover. De tweede divisie van de afdeling oost vindt plaats in Hengelo. Ik kan op de fiets. Na de lunch kijk ik een rondje bij Onstein 5 tegen Descartes 1.

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon 9 8 7 3

heart icon H V 10 5 3

diamond icon 6 4

club icon B 4

spade icon H V 10

heart icon 8 7 2

diamond icon V 7

club icon A 10 8 7 3

spade icon 6 5

heart icon B

diamond icon A 10 9 5 3 2

club icon H V 6 2

spade icon A B 4 2

heart icon A 9 6 4

diamond icon H B 8

club icon 9 5

Na 1club icon van zuid volgt junior Kaptein met 1heart icon. Merlijn Donk toont een inviterende hand met klaveren via 2heart icon en na 2SA van zuid wordt het eindcontract 3SA. Bijna alle tafels eindigen in 3SA , maar slechts vier leiders maken negen slagen.

Dat gebeurt na heart iconH uit. Omdat heart iconB meevalt heb je plots een dubbele stop en twee slagen in harten. De leider maakte het nog even spannend door de slag te laten lopen, maar west volhardde in de hartenaanval. Zonder entree en heart iconB aan de overkant in slag een, een kansloze affaire. Zuid was nu wel op zijn post en nam heart iconA. Hij ontwikkelde twee slagen in ruiten en met de vijf zwarte, heart iconA en een langzame hartenslag net genoeg voor het contract.

Na heart iconH is het al gebeurd, zelfs als zuid duikt en west met ruiten verdergaat in slag twee. Oost duikt (hoopvol) maar zuid neemt en speelt een klaveren naar de 8. Oost neemt en kan een kleine ruiten proberen, maar de leider wint met diamond iconV en casht vier schoppens. Dan volgt klaveren naar het aas en heart icon8 met een lange neus.

Zonder volgbod zal oost een keer ruiten piepen en west met ruiten laten uitkomen. Oost duikt, neemt het klaverennaspel en speelt een tweede kleine ruiten. Die manoeuvre verhindert het ontwikkelen van de klaverenkleur, zodat zuid zijn heil moet zoeken in de harten. Maar nu west nog drie honneurs heeft, is dat ook kansloos.

Zwak zijn is relatief. Soms ben je zwak en wordt sterker gedurende de bieding:

Z/Allen

W

N

O

Z

spade icon B 10 8 5 2

heart icon V 7 2

diamond icon 8 5 4

club icon 9 6

spade icon 3

heart icon 9 8 6 4

diamond icon V B 9

club icon V B 10 5 2

spade icon A V 4

heart icon A H B 10 3

diamond icon 10 3 2

club icon 8 3

spade icon H 9 7 6

heart icon 5

diamond icon A H 7 6

club icon A H 7 4

Hele volksstammen eindigen weer in 3SA. Punten zat, geen major fit dus 3SA. Dat je dan wel een dekking moet hebben in de kleur van de buren vergeten we.

Merlijn Donk opent de zuidhand met 1club icon en noord Jaap Baarsma biedt 1diamond icon, Dutch Dubbelton. Junior Kaptein vist weer het 1heart icon kaartje uit zijn bak en zuid biedt 1spade icon.

Of je moet doubleren of 1spade icon bieden is voor een andere keer, maar zeker is wel dat zuid nu echte klaveren belooft. Noord biedt bescheiden 2club icon.

Donk gaat verder met 2heart icon en vraagt naar een stop. Dat betekent, noord heeft nog maar nul punten beloofd, dat hij een sterke kaart heeft met klaveren en schoppen. Noord heeft geen nul punten, maar er zelfs zes en vooral goede troeven mee. Ook de singleton schoppen is van belang.

Baarsma is niet in beweging te krijgen en kijkt alleen in zijn eigen hand en biedt voorzichtig 3club icon. Daarna is iedereen uitgeboden. Na het zien van de dummy fronst zuid een wenkbrauw en maakt in een oogwenk twaalf slagen.

Harten voor de heer en heart iconA getroefd. Dan volgt een ruiten naar de dummy en een derde harten. De leider troeft met de heer en steekt nog een keer over met ruiten om ook de vierde harten te troeven. Nu met club iconA. Hij heeft nog een klein troefje over om over te steken naar noord om de troeven op te halen. Tot slot volgen de twee hoge ruiten uit de hand en de schoppenverliezer verdwijnt, zodat zuid drie overslagen maakt. Mooi gedaan.

Noord had wel wat meer gas moeten geven na 2heart icon en bijvoorbeeld 4club icon moeten bieden. Dat zetje is genoeg voor zuid om de manche te bieden.

Vandaag start de viertallencompetitie in de MK en Eerste divisie. Daarover volgende week een paar woorden.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.