Uit het clubleven (73)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Zuid, allen. Je hebt als zuid 1club icon geopend. West volgt 1spade icon, noord 2spade icon: sterk en vraagt. Daarna heb je met 2 SA een stop in spade icon beloofd en dat komt er dan van: je mag 3SA spelen. West komt uit met spade icon2 en zo ziet het er uit:

Z/Allen

spade icon 9 4 3

heart icon A V

diamond icon V B 10 4 2

club icon A 9 2

spade icon H 10

heart icon H 10 4 2

diamond icon A 3

club icon V B 7 5 4

De uitkomst gaat via de V in oost naar jouw H. Het ziet er hopeloos uit. De spade icon gaan niet blokkeren: west heeft zeker aas-boer in vijven, mogelijk in zessen. Oost heeft zeker 2spade icon. Zo gauw de tegenstanders aan slag komen, ben je minstens 1 down. En als je gewoon spade icon doorspeelt? Dan rapen de opps 4 of zelfs 5 slagen op en jij moet je lange kleuren inkorten. Zo kom je er ook niet. Misschien toch maar heart icon2 naar de A en V en diamond iconV voor in de hoop dat oost de heer heeft en hem ook inlegt? Of zie je nog wat anders?

Hulp van hogerhand

Als je samen minstens 25 punten hebt zonder fit, zal 3SA het eindcontract zijn. En als de tegenstander tussen biedt? Dan ook, als je tenminste een stop hebt in die kleur. Is één stop dan genoeg? Laten we zeggen dat één stop het absolute minimum is. Zonder stop zou ik er zeker niet aan beginnen. En we herinneren ons het advies om altijd 3 SA te bieden als dat één van de mogelijkheden is. Daarom zit ik op 5 oktober in 3 SA, nadat west spade icon heeft tussengeboden en Geurt mij gevraagd heeft naar een stop. Zo ziet het eruit, als west is uitgekomen met spade icon2.

Z/Allen

spade icon 9 4 3

heart icon A V

diamond icon V B 10 4 2

club icon A 9 2

spade icon H 10

heart icon H 10 4 2

diamond icon A 3

club icon V B 7 5 4

De uitkomst loopt via de V in naar de H. Het ziet er kansloos uit. Zonder hulp van boven gaat dit niet lukken. Belofte: een voettocht naar Onze Lieve Vrouwe ter Nood als ik dit contract maak. Extra belofte: ik kruip de laatste kilometer. Hoe: met een brandende kaars van een kilo in elke hand. Mooi aanbod toch? En dan gaat het los: club iconV voor, gedekt met H voor de A op tafel. En nu terug: de 2 naar de B om de 10 2e  te vangen of de 9 voor om 8 2e  te vangen? Hoor de cherubijnen galmen: de 9 voor natuurlijk! Oost legt klein, zuid ook en west moet de 8 leggen. Maakt niet uit wat oost doet: als hij de 10 legt wordt de 7 hoog.

Laten we aannemen dat oost de 10 niet heeft ingelegd: dan is noord aan slag gebleven. Daar rapen we heart iconA en V op. Nu met club icon2 naar de B in de hand, raap nog 2 club icon slagen op. Neem ook heart iconH en zie bij west de B vallen, nu heart icon10 en we hebben al 10 slagen. diamond iconA is de 11e. Het hele spel zat zo:

Z/Allen

W

N

O

Z

spade icon A B 7 6 2

heart icon B 8 5

diamond icon H 6 5

club icon H 8

spade icon 9 4 3

heart icon A V

diamond icon V B 10 4 2

club icon A 9 2

spade icon V 8 5

heart icon 9 7 6 3

diamond icon 9 8 7

club icon 10 6 3

spade icon H 10

heart icon H 10 4 2

diamond icon A 3

club icon V B 7 5 4

Zo zie je maar: als Zijn zegen erop rust hoef je niet te wanhopen. Maar dat deed ik dus wel. Onze Lieve Vrouwe ter Nood is 30 kilometer verderop! Toegegeven, dat is een stuk dichterbij dan Santiago de Compostella, maar ik ben al op leeftijd….. Nee, ik deed de belofte niet en ik zag de mogelijkheid in club icon ook niet.  Ik  ging voor 1 down, omdat ik bang was voor nog erger. Dus legde ik in slag 2 diamond iconA (heeft west diamond iconH sec?? – nee!) en daarna een kleine diamond icon. West nam de H en raapte de vrije spade icon op. Ik gooide op tafel de 2 kleine club icon weg. Daarna was de dummy goed voor de resterende slagen.

En wat levert het op: 31 %. Het spel werd 9 maal gespeeld, 8 maal was het contract 3 SA. 4 maal ging dit 1 down, eenmaal 2 down. 3 maal werd 3 SA gemaakt, waarvan 2 maal na een identieke start met spade icon. Er waren dus 2 leiders die de mogelijkheid in club icon wel zagen! Deden ze dat op eigen kracht of waren ze uitverkoren? Ik heb het ze niet kunnen vragen, maar als u tussen Haarlem en Heiloo iemand ziet lopen met 2 kaarsen van een kilo en een gelukzalige blik in de ogen: die is van BC Josephine!