Leads 2023-1 Probleem 3

N/NZ

West

Noord

Oost

Zuid

pas
2 SA
pas
3club icon
pas
3diamond icon
pas
3heart icon
pas
3 SA
a.p.

2 SA is 20-21; west geeft een 4-krt spade icon aan.

U bent zuid en hebt:

spade icon 8 5 4 heart icon 8 7 5 diamond icon H B 10 8 club icon H B 6

Naam Antwoord Commentaar
Pieter-Bas de Bruijn spade icon 5 Ik ga de leider niet helpen door een lage kleur te starten. Ik kies voor ♠ door de 4-kaart op tafel.
Gerbrand Hop spade icon 8 Geeft Oost ook een 4krt harten aan? Als Oost geen 4krt harten aangeeft is harten een optie
Rinus de Louw spade icon 8 Schoppen 8 in paren. In butler ruiten boer.
Ronald Lokers spade icon 8 Ik voel niets voor een agressieve start naar de sans-bieder toe. Gewoon lekker passief starten, misschien heeft partner nog iets leuks in schoppen.
Sjoerd Wartena spade icon 8 Minors zijn uitgesloten vanwege HB combinaties. Harten is naar de leider toe.
ton de vries spade icon 8 Passief lijkt me, dan maar door de schoppen heen en niet naar de harten toe, (3R neem ik aan 4 M)
Han Hoogeveen heart icon 5 Ik probeer niets weg te geven.
Niels de Bruin heart icon 5 geeft het minste weg, wat een kracht in de minors, beter zuinig op zijn
Diederik heart icon7 Een minor lijkt mij alleen goed als maat de V heeft en een major alleen echt fout als maat alleen de V er in heeft. Voelt als hand voor passieve start en in harten neem ik de kans mee dat maat er 5 heeft.
Onno Janssens diamond icon 10 Afhankelijk van je systeem met RB of 10. De hoge kleuren zitten rond, dus moet je aanvallend starten
paul wauters diamond icon 10 Legt mogelijke een extra slag vast
Chretienne Wiessing diamond icon B Oost heeft blijkbaar 4kaart ha. Ik start met ruiten boer. Ik verwacht met klaveren aan slag te komen. En kan dan misschien iets in ruiten oprapen.
Kees-Jan diamond icon B Wat een vervelende hand om mee te starten. Alles kan verkeerd uitpakken. De leider heeft waarschijnlijk weinig entrees in de dummy om partners plaatjes in de hoge kleuren eruit te snijden. Daarom vind ik een hoge kleur starten niet veilig en start ik toch maar met ruiten, ondanks dat het slechts een vierkaart is en er een grote kans is dat ik de leider een extra slag geef met RU V. Het maakt partner in ieder geval duidelijk dat ruiten mijn sterkste kleur is.
Leo Huvers diamond icon B Ik ga er maar vanuit dat Oost nu 4krt ha heeft. De keuze is tussen passief starten of actief. Tegen passief (sch) pleit allereerst dat de kans groot is op een 3krt S bij leider en partner, waarmee de 4e sch in dummy een slag gaat worden. Voordeel van passief is dat je in de minor vorken achter de sans-bieder hebt en niet gelijk naar AV speelt voor een extra slag van de leider. Als je actief start dan met rui, je beste en langste kleur. Daar heb je er maar 4 van, wat passief starten ook wat meer aantrekkelijk maakt, omdat de leider op ontwikkelen van je 3krt minder snel ervan down gaat. Ik start toch wel rui, want als partner aas of V heeft, ik er niet niet mee gestart wil zijn, ik ben niet op zoek naar een nieuwe partner. En ik troost me dan nog met de gedachte dat als de leidern AV ruiten heeft, ruitenstart nog steeds goed kan zijn.
Rinus de Louw diamond icon B Van interne serie de 2e.
Victor diamond icon B