Leads 2022-7 Probleem 1

N/NZ

West

Noord

Oost

Zuid

1spade icon
pas
1SA
pas
2heart icon
pas
3heart icon
pas
4heart icon
a.p.
U bent oost en hebt:

spade icon H B 9 8 heart icon H 3 diamond icon V 9 5 club icon 7 6 4 3

Naam Antwoord Commentaar
Jaap Hazewinkel club icon 4 Ik zou met dit sch bezit eigenlijk troef moeten starten maar daar heb ik het lef niet voor. Ruiten is aanvallend maar met dit bezit doe ik lekker passief
Jacques Veenstra club icon 4
Jan Talmon club icon 4 Het liefst zou ik troef starten, maar dat is van Hx wel een soort van kamikaze. SCh valt uiteraard ook af. dus gaat het om ru of kl. Liever passief gestart dan onder de V vandaan.
Jeroen van der Slik club icon 4 Wellicht heb je zelf drie slagen in de verdediging, ruiten is wel speculatief. Maat 1 slag en het contract is down. Waarin? dat kan ruiten zijn maar ook klaveren. Leider is kort in lage kleuren, maximaal 4 kaarten. Starten met ruiten is desastreus als leider Bx e tafel Hx(xx) heeft. Schop en harten start vallen af, blijft over klaveren.
Anton club icon 6 MUD
Bert te Velde club icon 6 De tegen partij heeft niet over, de Sch zitten goed voor ons (inclusief partner kort achter dummy kort), ik opteer voor passief, proberen niks weg te geven. De precieze klaverkaart hangt van afspraken af, primair proberen duidelijkheid te verschaffen aan partner (ik heb niks in de klavers).
Henk Uijterwaal club icon 6
Marcel Winkel club icon 6 tegen een inviterende manche start ik passief. Hartenheer start is goed als dummy maar 1 sch heeft en P har Axx
Maurits club icon 6 Geen haast
Michel van Glabbeek club icon 6
cjm Molenaar club icon 6
Guus van Boven club icon 7 Zelfs al is het een uitkomst probleem, ik ga geen geniale dingen verzinnen zoals ha H.
Jos van Gerwen club icon 7 Geen behoefte om de leider in zijn eerste kleur aan te spelen. Vrouw derde is ook geen fijne uitkomst, dus maar klaveren
Kraakman club icon 7
Edwin Maes heart icon 3 Introevers voorkomen
Gerard van den Beukel heart icon 3 Zou ik troef 43 hebben, zou ik zonder aarzelen met troef uitkomen, omdat ik tegenzit in Schoppen. Het H3 ziet dat er enger uit. Dit kan zomaar een slag kosten, maar dat hoeft helemaal niet (Aas kan achter de heer zitten of wie weet heeft partner een plaatje). Als het een slag kost, jammer, ik hoop deze in elk geval in schoppen terug te verdienen.
Han H. heart icon 3 Aftroevers voorkomen. Ik neem aan dat ze later alsnog snijden over hartenheer, indien nodig.
Koen Poppe heart icon 3 Alles (bieding en mijn schoppenbezit) wijst erop dat het aantal introevers beperkt moet worden. Misschien zou ik de troef heer sowieso niet gemaakt hebben en ook als dat wel zo is, dan is het nog helemaal niet zeker dat dat nu niet het geval is. Misschien durft de leider met de Aas in dummy niet te snijden omdat hij een tweede troef die partner inspeelt (als hij de H heeft) niet kan verdragen.
Rinus de Louw heart icon 3 alle redenen om troef te starten, laat ze de heer maar zoeken.
Erik Hoeksema heart icon H alles om schoppen-introevers in dummy te voorkomen
Jan Willem van Nunen heart icon H Start in trroef als dat de 2e kleur van de leider is. Daarmee voorkom je dat de losers in de 1e kleur worden vertoefd in e dummy.
Joop Belderok heart icon H Noord heeft een 5-4 hoog, en dat maakt een uitkomst in een lage kleur erg onaantrekkelijk, vaak ontwikkel je dan alleen maar een nevenkleur voor de leider. Dus troef uitkomen, en ik neem de kans mee op hartenaas derde bij partner.
Mark de Meer heart icon H Kijken of we wat introevers kunnen gaan vermijden
Maurice Verhoeven heart icon H Er is een kans dat partner schoppens over kan troeven, maar dan nog wil ik niet dat de leider schoppens kan troeven in dummy. Er is een kans dat dit een troefslag weggeeft, maar ook dan hoop ik die op deze manier terug te winnen, hopelijk met rente.
Niels de Bruin heart icon H als partner ha A 3e of ha V 3e heeft is het sowieso goed, en als hij Bxx heeft en ha V komt in de dummy is het ook niet verkeerd. Zaak is om leider te verhinderen 2 of 3 keer schoppen in dummy te troeven. Bij lage kleur start is het niet zeker dat we de goede kleur kiezen….
Carel Horstmeier diamond icon 5 Leider kort in lage kleuren dus daar is haast. De ♡-start kan zowel desastreus zijn voor de leider als voor de verdediging. Ik durf dat niet.
Chretienne Wiessing diamond icon 5 in 1e instantie zou ik met klaveren 4 (1-3-5) uitkomen. Een risicoloze start. Ik verwacht harten heer en schoppen heer binnen te halen. Ruiten vrouw geef ik weinig kans. Mijn partner moet wel iets hebben in klaveren en/of ruiten, want heeft toch ook wel een punt of 7/8, maar ja, geen idee of ik de goed kleur aanpak. Bij nader inzien wordt het toch ruiten vijf en dan hoop ik op een plaatje in ruiten bij mijn partner, anders verdwijnt mijn ruiten vrouw in de pomp.
Gerbrand Hop diamond icon 5 Troef gaat me echt te ver
Jan Wolthuis diamond icon 5 ruitenslag ontwikkelen voor er iets weg kan op een andere kleur
John van Veen diamond icon 5
Patrick diamond icon 5 Graag had ik gezien mijn schoppenbezit troef gestart, maar ik ben er te laf voor. Hopelijk kan partner tijdig troef inspelen.
Paul Tijssen diamond icon 5
Pieter-Bas de Bruijn diamond icon 5 Naast een slag in ♥ en ♠ hebben we nog 2 slagen nodig voor down. ♦ lijkt me het meest kansrijk. A/H en B/10 bij partner is genoeg.
Ronald Lokers diamond icon 5 Harten en schoppen vallen wat mij betreft af. Partner heeft een punt of 6, 7 en heel veel klaverenslagen zullen we dus ook niet maken. Ruiten kan ook slagen weggeven maar lijkt me de beste kans om de downslag te ontwikkelen.
erik de visschere diamond icon 5 troef uitkomen met H3 is al te link , schoppen naar de leider toe is zéker zinloos , blijven de mineurs over , ik denk dat we meest kansen hebben in ruiten om daar iets te treffen bij partner …
Jan Korterink diamond icon V