IMP Artikelenoverzicht

Aanleiding

Als enthousiast IMP-lezer (sinds 2012) liep ik regelmatig tegen het probleem aan dat ik een bepaald artikel wilde herlezen of de behandelde theorie met mijn partner wilde bespreken, maar niet snel kon vinden in welk exemplaar dit nu stond. Dat betekende dat ik op de gok een exemplaar opende en dan de betreffend inhoudsopgave doornam. En, zoals vaker in het leven, bleek het door mij gezochte artikel dan juist in een van de laatste edities te staan die ik opende. 11 jaar x 8 exemplaren betekende dus een hoop zoekwerk (en frustratie).

Dat wilde ik makkelijker maken.

Vandaar dat ik een bestand heb gemaakt waarin ik dat voortaan snel kon opzoeken. Dat klinkt nog niet zo moeilijk maar om dat dan simpel, consequent en makkelijk in gebruik te maken viel nog niet mee. Vooral om die berg artikelen allemaal op dezelfde manier in te delen op een manier die herkenbaar is en de essentie blijft weergeven. Toen mijn Beta versie klaar was heb ik contact opgenomen met de IMP redactie om dit bestand onder de aandacht te brengen en om te vragen of zij interesse hadden om dit op de website voor iedereen aan te bieden. Dat bleek het geval en een tijdje schrappen en schaven kan het nu digitaal ontsloten worden. Het resultaat is in te zien in het bestand hiernaast/-onder. 

Hoe werkt het?

Allereerst een beperking; het is geen digitaal bestand van artikelen maar een overzicht van welk artikel, van welke schrijver in welk exemplaar uit welk jaar staat. Daarna moet je het nog wel zelf opzoeken in het betreffende nummer.

Ik heb alle artikelen in 14 categorieën onderverdeeld. Zodoende kan je ook alle artikelen vinden die over een bepaald onderwerp (bijvoorbeeld: Speeltechniek of Biedsysteem) verschenen zijn. Boekbesprekingen zijn een essentieel onderdeel van het blad. Alle besproken boeken zijn ook opgenomen in het bestand.

Het Excel-bestand bestaat uit twee tabbladen. Een met het overzicht en een met de uitleg over hoe je precies met behulp van enkele hulpmiddelen de hele database kunt doorzoeken. Dat zou voldoende moeten zijn om alles te kunnen vinden. Na elk nieuw nummer dat verschijnt kan je de nieuwste versie downloaden, waarin ook de nieuwe artikelen verwerkt zijn. In de titel van het bestand staat tot welk exemplaar de artikelen opgenomen zijn.

Aanvullingen

Natuurlijk zijn er ook voor 2012-2 IMP artikelen verschenen. Omdat ik toen nog geen abonnee was heb ik die niet in dit bestand kunnen opnemen. Als je een bijdrage wilt leveren om deze leegte op te vullen neem dan contact met mij op. Dan kunnen we samen kijken wat de beste manier om het bestand aan te vullen. Het kan ook zijn dat je tegen fouten aanloopt of suggesties zou willen doen. Neem ook dan contact met mij op, via een reactie onder aan dit artikel. In het bestand staat mijn emailadres ook.

Veel succes; ga er vooral mee aan de slag en klik in het rond – daar is het voor bedoeld.

Alex Mesman