Halvefinalisten MK 2022 bekend

Utrecht, 11 december 2022. In de Meesterklasse viertallen zijn nu de vier teams bekend die de play‑offs om het landskampioenschap mogen spelen. Als eerste in de competitie eindigt ’t Onstein 1, dat na het vorige speelweekend al stijf bovenaan stond (zie ook ons artikel van 20 november). Dit team bestaat uit Berend van den Bos & Joris van Lankveld en Danny Molenaar & Tim Verbeek. Eerstgenoemd paar ‘Boris’ (foto, links Joris) eindigt ook als eerste in de butler met een indrukwekkende +14,1 imps gemiddeld per wedstrijd.

Op gepaste afstand van meer dan 40 winstpunten eindigen achtereenvolgens de teams:

  • ’t Onstein 2: Bob Drijver & Bart Nab, Bauke Muller & Simon de Wijs en Ricco van Prooijen & Louk Verhees
  • De Lombard 1: de Zwitsers-met-migratieachtergrond Sjoert Brink & Bas Drijver, Jacek Kalita & Michal Nowosadzki en Fernando Piedra & Pierre Zimmermann
  • ’t Onstein 3: Veri Kiljan & Luc Tijssen en Guy Mendes de Leon & Thibo Sprinkhuizen

Deze teams spelen op 14 en 15 januari de halve finales, en de winnaars daarvan op 28 en 29 januari de finale om het landskampioenschap. Zie voor alle uitslagen de NBB-website.

Tegenpartij ‘biedt’ jouw kleuren, wat nu?

Meesterklasse viertallen ronde 18, ’t Onstein 1 tegen De Lombard 2:

—   K Q 7   K Q 10 7 2   A K 10 8 2

Danny Molenaar mocht nu proberen zijn lage kleuren aan te geven. Hij begon met 2, reëel, in de verwachting dat hij zijn klaverenkleur later nog kon aangeven. Maar niets daarvan; iedereen paste en Danny maakte twee overslagen (+130).

Aan de andere tafel begon west, Joris van Lankveld, met een mini‑1SA van 10–13. Oost, Berend van den Bos, transfereerde met 2 en nu kon Yke Smit wél zijn kleuren bieden: 2SA. West paste, Gerbrand Hop als noord 3. OW stribbelden nog tegen met 3, dat gedoubleerd al voor 500 gaat, maar in tegenspelen had zuid bepaald geen trek. Het eindigde in 5 voor +600 en 10 imps voor de Rotterdammers. De wedstrijd eindigde in een kleine overwinning van 11,76–8,24 voor koploper ’t Onstein. Het hele spel:

Record

Intussen werd in de Eerste Divisie een nieuw record gevestigd (namen van de deelnemers met de mantel der liefde bedekt). Door een gigantisch biedmisverstand eindigde de bieding in 6 geredoubleerd tien down voor maar liefst –5200! Het kostte het maximum van 24 imps.