Uit het clubleven (32) – door Jaap Hazewinkel

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Een dihattik?

Op de clubavond pak je een weinig inspirerende kaart op. “Links” opent 1spade icon, partner (met allen kwetsbaar) volgt met 2heart icon. “Rechts“ laat een negatief doublet los. Na jouw pas belanden de tegenstanders in 5club icon.

O/OW

W

N

O

Z

spade icon 9 7

heart icon H 8 2

diamond icon A 7 6

club icon H V 9 5 3

spade icon B 8 5 3

heart icon B 5

diamond icon H 8 5 4 3

club icon 8 4

De bieding:

West

Noord

Oost

Zuid

1spade icon
2heart icon
dbl
pas
3club icon
pas
3heart icon
pas
3spade icon
pas
5club icon
a.p.

Partner start heart iconA en dummy gaat open. Het aas vraagt om attitude, en omdat ik heart iconV niet heb, en zonder er lang over na te denken, speel ik heart iconB bij (laag-hoog “aan”). Partner luistert en switcht naar diamond iconV. Leider neemt op tafel en speelt een schoppen naar de 10. Partner wint met spade iconH en speelt ruiten door maar deze wordt afgetroefd. Leider heeft nu zijn 11 slagen.

Het hele spel:

O/OW

W

N

O

Z

spade icon H 4

heart icon A V 9 6 3

diamond icon V B 9 2

club icon 7 2

spade icon 9 7

heart icon H 8 2

diamond icon A 7 6

club icon H V 9 5 3

spade icon B 8 5 3

heart icon B 5

diamond icon H 8 5 4 3

club icon 8 4

spade icon A V 10 6 2

heart icon 10 7 4

diamond icon 10

club icon A B 10 6

Na afloop zagen we dat 5club icon down had gekund. Al gauw was de gedachte dat ik eigenlijk een aanmoedigend signaal had moeten geven; de derde slag in de verdediging is immers een tweede hartenslag. Ik had een “dihattik” signaal gegeven en bovendien was de intentie van het signaal verkeerd.

Om te kijken of ik het inderdaad fout had gedaan, voerde ik het spel op in de double dummy analyzer. Ik verwachtte na heart iconA een groen “W”-tje te zien bij heart icon5 en een rood “L”-tje te zien bij heart iconB. Maar nee: 5club icon kan alleen down bij de start van een kleine harten.

Als de eerste slag voor heart iconA is en de tweede voor heart iconH dan zal leider twee maal ruiten in de hand troeven en ondertussen troef trekken. Dan speelt hij de troeven uit. Partner west komt in een strip-squeeze die voor leider niet heel moeilijk te lezen is voor leider: voor een kwetsbaar volgbod zal west zeker vijf harten en spade iconH hebben (zeker mijn partner). Waarschijnlijk wordt hij in slag 10 ingegooid met harten om van spade iconH af te spelen.

Na de start van een kleine harten heeft partner west echter ook de ruimte om een ruiten vast te houden (één van de twee hoge hartens moet je wel afgooien) . Hij moet dan na 9 slagen nog over hebben:

spade icon H 4

heart icon A

diamond icon V

club icon

Als hij wordt ingegooid met harten kan hij eruit met ruiten, en dan kan ik nog wat ruiten oprapen en/of schoppen spelen.

Gelukkig was mijn bijspelen in de eerste slag dus geen fatale dihattik, maar echt handig was het nog steeds niet; het maakte de taak voor leider wel erg makkelijk. Ik kan van partner niet verlangen om onder heart iconAV uit te spelen, dus de conclusie rest dat 5club icon gewoon een prima contract was.