Uit het clubleven (31)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Het is W/ OW, paren en je pakt als zuid  de volgende hand op:

spade icon 10 8 2 heart icon A H 9 8 diamond icon B 8 7 5 club icon B 2

Het bieden gaat als volgt:

West past, partner noord opent 3club icon, uiteraard een pre-empt, oost volgt 3heart icon. Wat bied je?

Nadere informatie over de omstandigheden: het is laat op de avond, je zit op Stepbridge in de vrije competitie. Je kent je partner niet en de tegenstanders evenmin. Je hebt een score ruim boven de 50 % nodig. Doe je nu nog steeds hetzelfde bod?

De arena van Stepbridge

Kennen jullie dat? Het is bedtijd en je hebt nog geen zin. Dan trek je een fles open en je opent ook stepbridge. Paar spelletjes nog. Zo ging het ook op zondagavond 27 november. Maar er zijn bijzondere omstandigheden. Ik heb 29 spellen gespeeld in de vrije competitie met een gemiddelde score van 53,2 %. Als je na 30 spellen een gemiddelde score hebt van 54 % promoveer je. Rekenwerk leert dat ik op het laatste spel 74 % moet scoren om te promoveren. Van niveau 18 naar 19. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het niveau op Stepbridge varieert enorm, ook boven de lagere regionen. Op spel 29 zat ik tegenover een echte liefhebber en daar hield ik 2,5 % aan over. Vandaar de actuele uitdaging. Misschien vind ik één van mijn vaste partners op Step. Maar helaas.

Je kunt de mensheid op verschillende manieren verdelen in groepen. Bijvoorbeeld in 3 groepen met veel geduld, minder geduld,  en weinig geduld. Ik hoor dan in de 3e groep. Wachten en uitstel liggen bij mij moeilijk. Daarom besluit ik dat het nu moet gebeuren: ik zal desnoods het ijzer persoonlijk met handen breken. That’s the spirit!

Even later zit ik met 3 onbekenden aan tafel. Als (gedraaid) zuid krijg ik dit in handen:

spade icon 10 8 2 heart icon A H 9 8 diamond icon B 8 7 5 club icon B 2

Het is West/ OW.  West past, mijn partner opent 3 club icon, oost biedt 3 heart icon. Interessant: dat is mijn beste kleur. Ik pas. Ik heb geen idee van de kwaliteiten van de anderen aan tafel. 3 heart icon gedoubleerd lijkt me altijd nog maakkansen te hebben en ik moet 74% halen. Die kans is er ook als ik niet doubleer. West biedt nu 4 heart icon! Noord en oost passen en nu doubleer ik. Ik heb zeker 3 slagen en partner moet er ook maar 1 meebrengen.

Ik kom uit met club icon B en de dummy komt op tafel.

Op tafel niet 1 heart icon hoger dan mijn 8! Dan maak ik zelf zeker 3 hartenslagen. Partner legt club icon 3, waarvan de betekenis mij ontgaat en de leider neemt met de A. Hij speelt club icon na, troeft op tafel en komt met spade icon 3 via B van partner naar de A in de hand. Dit is het hele spel:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon V 9 7 4 3

heart icon 7 3 2

diamond icon A H V 6

club icon 7

spade icon H B

heart icon 4

diamond icon 10 9 4

club icon H V 10 8 6 5 3

spade icon A 6 5

heart icon V B 10 6 5

diamond icon 3 2

club icon A 9 4

spade icon 10 8 2

heart icon A H 9 8

diamond icon B 8 7 5

club icon B 2

Je kunt veel van Oost zeggen, maar bang is hij niet. Kwetsbaar 3heart icon! Hij heeft al 3 slagen gemaakt, hoe verder? Hij speelt de 3e club icon uit oost. Ga ik die troeven? Als ik dat doe kan oost op tafel een loser wegdoen. Maar ik zou niet weten van welke verdwenen loser de leider profijt heeft. Vanwege de lengte troef in oost maak ik de 4e diamond icon toch niet. Dus troef ik de slag, op tafel spade icon4 weg. Ik kom na met spade icon10, die blijkt dan nog voor de H van partner te zijn. Partner komt met club iconH, oost troeft met de 10, ik troef niet over, maar gooi mijn laatste spade icon weg. Dan steekt oost over naar de hoge diamond icon op tafel, raapt A, H en V op en speelt een heart icon uit de dummy. Noord blijkt zelfs een klein troefje te hebben en de slag gaat via de B naar mijn A. Ik kan er nog uit met diamond iconB, door oost ingetroefd. De laatste 2 slagen zijn voor mij: oost moet van heart icon V 6 naar mijn A 9 spelen.  Gedoubleerd 2 down 500 voor ons levert een score op van 95 %. Zonder doublet was het nog steeds 90 % geweest. Ik heb al mijn troeven apart gemaakt.

Gepromoveerd! Dank zij oost die niet alleen het spel lief heeft, maar ook lef heeft.