Halve finale MK O3-O2

De voortekenen waren al niet goed. Meestal slaap ik slecht voor een weekendje kaarten maar nu als een roos. Dat moest wel een slecht omen zijn. Geon en ik zouden de eerste twee sets op zaterdag spelen in de halve finale van de MK en we begonnen tegen Bob Drijver en Ricco van Prooijen van Onstein 2. We zijn clubgenoten en iedereen kent elkaar goed. Van enige haat en nijd is geen sprake.

Onze eerste zestien spellen waren niet denderend en tel daarbij dat Guy en Thibo een wereldlijst hadden en we stonden beteuterd te kijken bij het uitslaan. De tweede set wonnen we en dat gaf wat hoop, maar toen we aan de kant gingen voor ronde drie gingen alle eieren van het rek en was het maar goed dat er geen kleine kinderen keken. Uit de eerste set een nagel aan de doodskist:

W/NZ

W

N

O

Z

spade icon V 8 2

heart icon A 10 7 3

diamond icon 4

club icon A H 9 4 3

spade icon 7 6

heart icon V 8 6

diamond icon H 9 6 3

club icon 10 6 5 2

spade icon 10 9 5 4 3

heart icon

diamond icon V B 8 7

club icon V B 8 7

spade icon A H B

heart icon H B 9 5 4 2

diamond icon A 10 5 2

club icon

Aan onze tafel opent Ricco de westhand met 2heart icon. Hij vertelt een driekleurenspel met ten hoogste een ruiten. Bob vraagt met 2SA en Geon houdt zich muisstil. Het is begrijpelijk dat hij met een eventuele vierkaart harten in zijn nek geen kwetsbare avonturen aandurft nu de tegenstanders ook nog de meeste kracht lijken te hebben.

Na 3diamond icon van Ricco springt Bob naar 4spade icon en iedereen past beleefd. Harten uit wordt via de vrouw getroefd door oost en een kleine schoppen neemt zuid. Een stoere tweede kleine harten gaat via de 7 de 8 en een troefje van oost. De volgende schoppen is weer voor zuid die nogmaals harten speelt.

De leider troeft met zijn laatste troefje en als hij nog naar de overkant kan om de laatst troef op te halen is het contract binnen. Helaas voor oost troeft zuid de nagespeelde klaveren en is hij eentje down.

Het biedverloop aan de andere tafel lijkt niet op het bovenstaande. West begint met 1club icon en oost biedt 1diamond icon. Dat laatste bod heeft meerdere betekenissen waarvan 0-6 punten het meest gangbare is.

Thibo Sprinkhuizen doubleert met de zuidhand en west biedt 1heart icon. Dat bod toont klaveren en harten of een zwakke sans. Na de pas van noord biedt oost 2club icon en zuid zijn zeskaart. Guy Mendes de Léon perst er 3heart icon uit en zuid heeft een makkelijke verhoging naar de manche.

De leider troeft de klaverenstart en speelt een troefje naar de 8. Dat is niet per se nodig, maar maakt het vervolg wel eenvoudiger. De leider gaat verder met drie rondjes schoppen, de laatste getroefd in noord en speelt dan heart iconV.

West duikt en zuid gaat verder met een afgetroefde klaveren en diamond iconA en ruiten. West kan die slag wel troeven, maar dat troeft hij in de lucht. West duikt dan ook en zuid maakt diamond iconH en heeft nog een troefslag voor slag tien.  11 Imps voor Onstein 2.

In plaats van harten naar de acht lukt harten naar de vrouw ook. Zuid gaat verder met drie rondjes schoppen, de laatste getroefd en harten naar de heer. Stel dat west duikt, dan volgt diamond iconA en een ruiten naar de 9. Oost neemt en speelt klaveren. De leider troeft en speelt weer ruiten. Voortroeven baat niet en zuid komt met diamond iconH in de dummy om een klaveren te troeven voor slag tien.

In de andere halve finale is het eindcontract aan de ene tafel 4heart icon en aan de andere 4spade icon gedoubleerd. Beide leiders maken negen slagen.

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon 9 4

heart icon 5 2

diamond icon V 7 5 3

club icon H V B 7 4

spade icon 10 7 5 3

heart icon V 7 3

diamond icon A 8 2

club icon A 6 5

spade icon H V B 2

heart icon B 4

diamond icon H B 10 9 4

club icon 10 2

spade icon A 8 6

heart icon A H 10 9 8 6

diamond icon 6

club icon 9 8 3

Het lijkt er even op dat NZ in 3SA eindigen. In dat contract kan iedereen negen slagen oplepelen. Maar gelukkig gaat zuid door naar 4heart icon.

Geon begint met club iconH en Bob neemt meteen. De troeven gaan in twee rondjes en in slag vier speelt de leider spade icon8 via de 9 tien en boer. Ik speel klaveren terug en west casht er twee. Op de laatste klaveren kan ik de ruiten aanseinen, waarna Geon ruiten inspeelt. Zuid pakt met het aas, incasseert heart iconV en speelt schoppen naar de aas.

Er volgen nog drie rondjes harten, maar we kennen de verdeling als tegenspelers en diamond iconH gaat de deur uit om de laatste slag met spade iconH te maken.

Aan de andere kant zitten NZ ook in 4heart icon en begint west ook met club iconH. De leider duikt de slag en neemt ronde twee. Voor de troeven worden gehaald, speelt Veri Kiljan eerst schoppen. Oost klimt erin met spade iconH en speelt spade iconV na.

De leider neemt nu wel en trekt twee keer troef. Omdat spade icon9 gevallen is kan hij door schoppen te spelen eenvoudig een extra slag maken. De verbinding tussen de tegenspelers in klaveren is verdwenen, zodat op de hoge spade icon10 de verliezende klaveren geparkeerd wordt. O3 wint er 10.

De derde en vijfde set zijn wild. Het regent slems en hoewel set drie nog naar het tweede gaat is de laatste set voor ons. Het komt echter te laat en het voorstel op maandag en dinsdag nog een paar setjes te spelen wordt afgewimpeld.

Onstein 2 naar de finale en daar treffen ze De Lombard. Zij wonnen van Onstein 1. De finale is over twee weken en hoewel uitgeschakeld zijn Geon en ik wel present. Hij als commentator bij de vugraph en ik als schrijver voor de IMP. Je kunt er live bij zijn, maar uiteraard ook via BBO kijken.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.