MK Viertallen: De Lombard 1 en ’t Onstein 2 naar finale

Afgelopen weekend werden in het NDC Den Hommel te Utrecht de halve finales van de Meesterklasse Viertallen gespeeld. Winnaars waren B.C. de Lombard 1 en B.C. ’t Onstein 2. Zij plaatsten zich hiermee voor de finale, die op 24 en 25 februari wordt gespeeld op dezelfde locatie.

B.C. de Lombard 1, ofwel ‘de Zwitsers’, won van regerend landskampioen B.C. ’t Onstein 1. Deze wedstrijd bleef lange tijd spannend en met nog één zitting te gaan leidde De Lombard met een verschil van slechts 12 imps. In de laatste zitting slaagde Onstein er niet in het tij te keren: einduitslag 176-144 imps.

In de andere halve finale speelden de teams van B.C. ’t Onstein 2 en BC ’t Onstein 3 tegen elkaar. B.C. ’t Onstein 2 was op zaterdag met een zitting van 63-14 imps goed aan de strijd begonnen en stond deze voorsprong niet meer af. Zij wonnen uiteindelijk met 208-170 imps.

Er is over beide wedstrijden veel te vertellen en in de volgende editie van ons magazine zullen wij uiteraard verslag doen van deze halve finales. Nu alvast uit de laatste wedstrijd een beslissend spel. Het verschil vóór de laatste zitting bedroeg maar liefst 55 imps. Veri Kiljan, spelend voor B.C. ’t Onstein 3, wist dus dat er wat moest gebeuren in die laatste zitting van zestien spellen en hoopte op wilde spellen, zodat er een kans was om in te lopen. Hij werd op het eerste spel van deze zitting op zijn wenken bediend.

N/Niemand

W

N

O

Z

spade icon H 3

heart icon B 10 6 5 4 3

diamond icon 9 6 4

club icon B 6

spade icon V B 10 6 5

heart icon A V 9 8

diamond icon 10 8 2

club icon 2

spade icon

heart icon H

diamond icon A H V B 7 5

club icon A H V 7 4 3

spade icon A 9 8 7 4 2

heart icon 7 2

diamond icon 3

club icon 10 9 8 5

Noord, Guy Mendes de Leon, paste voor en Veri keek op de tweede hand tegen de onwaarschijnlijke oosthand aan. Hij besloot te openen met 4SA, dat beide minors beloofde. Partner Bart Nab gaf met 5diamond icon zijn voorkeur aan en Veri nam gezien de omstandigheden een verantwoorde gok: hij bood 7diamond icon. Helaas voor hem had Guy Mendes de Leon heart iconA en niet spade iconA. Draai de azen in de majors om in NZ en 7diamond icon is gemaakt na spade iconA-start.

Ook als Veri een rondje eerder solo had besloten de gok te wagen en 7diamond icon te openen, had hij zijn contract waarschijnlijk gemaakt: Thibo Sprinkhuizen verzint met de zuidhand echt geen hartenstart of passieve troefstart.

Op de andere tafel opende Tim van de Paverd de noordhand licht met 1spade icon. Bob Drijver gaf met 3spade icon zijn minors aan en nam even later genoegen met 6diamond icon. Oscar Nijssen redde tegen dit contract met 6spade icon voor -500, goed tegen de -920 van 6diamond icon, maar Onstein 3 leverde toch 11 imps in in plaats van er 14 te winnen als zij +1440 hadden gescoord in 7diamond icon.

Hierna kwam er nog wel een mooie eindsprint van Onstein 3 en werd de zitting ondanks dit spel toch gewonnen met 41-24, maar het was niet genoeg en Onstein 2 plaatste zich voor de finale.

Deze finale levert een mooi affiche, met rising stars Thibo Sprinkhuizen – Guy Mendes de Leon en internationals Bob Drijver – Ricco van Prooijen voor B.C. ’t Onstein 2 tegen het Zwitserse topteam van De Lombard: Brink – Drijver, Kalita – Nowosadzki en Zimmermann – Multon. Als u toevallig niets te doen heeft over een kleine drie weken: zet het in de agenda, want het is mogelijk om de wedstrijd live in Utrecht te komen bekijken.