Goud voor senioren op EK

Herning (Denemarken), 4 juli 2024. Het Nederlandse seniorenteam heeft goud gehaald op de 56e Europese kampioenschappen voor landenteams in Herning, Denemarken (zie ook ons artikel van 22 juni). Het team (foto) bestond uit Willem van Eijck & Willem Gosschalk, Bas van der Hoek & Leonhard Hofland en Jan Kolen & Jan Verhees met captain Peter van der Voorden. Nederland eindigde bovenaan met 13,13 winstpunten voor op nummer twee, Polen, en met gemiddeld 13,25 winstpunten. Geweldig!

Onze senioren wonnen wel de enige Nederlandse medaille:

Open

Om zo’n Europees kampioenschap te winnen, na alleen een round‑robin zonder play‑offs, moet je niet alleen goed spelen, maar ook flink wat geluk hebben. Dat kunnen we dus niet elke keer verwachten van regerend Europees kampioen TeamNL Bridge Open. Maar eindigen bij de eerste acht, wat recht geeft op deelname aan de eerstvolgende wereldkampioenschappen, mag voor een ervaren professioneel team als het onze eigenlijk geen probleem zijn (zoals een sterk voetballand geacht wordt ten minste de groepsfase door te komen).

Het bleek echter wél een probleem voor Guy Mendes de Leon & Thibo Sprinkhuizen, Danny Molenaar & Tim Verbeek en Bauke Muller & Simon de Wijs met captain Enri Leufkens en coach Louk Verhees. Na een sterke eerste dag had het team vaak moeite te winnen van zowel zwakkere als sterke tegenstanders en viel het terug tot voortdurend onder die achtste plaats. Nederland werd uiteindelijk tiende van dertig deelnemende landen en mag niet meedoen aan het wereldkampioenschap. Dat mag teleurstellend heten.

Het goud in de open categorie was voor Noorwegen.

Vrouwen

Het verjongde vrouwenteam lijkt vooral een beloftevolle investering in de toekomst. Merel Bruijnsteen, Doris van Delft, Judith Duursma, Emma de Ruiter, Janneke Wackwitz en Meike Wortel speelden in wisselende partnerships en stonden steeds rond de kwalificatiegrens van de achtste plaats. Met captain Jacco van Egdom en coach Peter IJsselmuiden eindigde het team uiteindelijk op plaats zeven van 22 deelnemende landen. Dus mag een Nederlands vrouwenteam naar het wereldkampioenschap. Dat mag netjes heten. Noorwegen won ook hier het goud.

Gemengd

Het jonge gemengde team van Oscar Nijssen, Tim van de Paverd, Marcel Verhaegen, Jamilla Westerbeek, Lotte de Wijs en Sarah de Wijs – in wisselende gemengde partnerships – met coach Chris Westerbeek maakte in Herning een wat toeristische indruk en stond de hele competitie ‘in het rechterrijtje’. Het eindigde als 17e van 23 deelnemende teams. Dus geen Nederlands gemengd team op het wereldkampioenschap. Het goud was hier voor Israël.

Paren

Bij de al eerder geëindigde parenkampioenschappen voor vrouwen en senioren vielen geen Nederlandse successen te melden.

Zie voor alle uitslagen de Microsite van de European Bridge League.