Finale Meesterklasse viertallen

Utrecht, 24 februari 2024. Vandaag en morgen vindt de finale plaats van de Meesterklasse viertallen. De strijd gaat tussen de winnaars van de halve finales, te weten B.C. ’t Onstein 2 met Bob Drijver & Ricco van Prooijen en Guy Mendes de Leon & Thibo Sprinkhuizen tegen B.C. De Lombard 1 oftewel het nationale team van Zwitserland met Sjoert Brink & Bas Drijver, Jacek Kalita & Michał Klukowski en Michał Nowosadzki & Pierre Zimmermann. De wedstrijd verloopt over vijf zittingen van elk zestien spellen en wordt (met een kwartier vertraging) uitgezonden via Bridge Base Online (BBO, foto). IMP gaat uiteraard kijken.

Meekomen met manches

Als je mee wilt komen met de wereldtop, moet je regelmatig down gaan in te hoge, vrijwel kansloze manches. Op het derde spel van de wedstrijd zien we dit gebeuren via aan beide tafels exact hetzelfde biedverloop met een hoofdrol voor een grappige conventie.

Dit 2 bod is een transfer naar harten, om te spelen of beter. Deze afspraak is al decennia lang bekend. Doordat het verdere bieden niet zo triviaal is als op het eerste gezicht zou lijken, heeft het geen grote vlucht genomen, maar in deze wedstrijd spelen drie van de vijf paren deze afspraak. Uiteraard is 4 scherp, ook bij het rondzitten van de harten. Het gaat ongedoubleerd één (Brink-Drijver) respectievelijk twee (Mendes-Sprinkhuizen) down.

Multireverse

Kansarme slems bieden is bij de wereldtop aanzienlijk minder populair dan manches bieden, maar hier zien we het toch gebeuren.

Het is in de top tegenwoordig gangbaar 1-1/-2 te spelen als een ‘Multireverse’, met als mogelijkheden bijvoorbeeld een gewone /-reverse, een sterke verdeelde hand, of een sterke klaverenkaart. Beide NZ-paren spelen zoiets. Van het verdere bieden is geen toelichting beschikbaar, maar uiteindelijk kiezen Mendes-Sprinkhuizen eieren voor hun geld in 4 en stoomt Brink door naar 6. Dit laatste hangt af van hartenboer sec of tweede vallen, slechts 33% kans. Het geluk is echter met de ‘Zwitsers’.

Hierna blijft merkwaardigerwijs de uitzending via BBO hangen op de verdeling van spel 5. IMP haakt daarom ook maar even af. Wel is te zien dat het na de eerste zitting 31–25 imps voor B.C. De Lombard 1 staat.

Meer manche met Muiderberg

De tweede zitting doet BBO het weer. De eerste swing:

In de andere kamer opent Sprinkhuizen een zwakke twee vanaf een vijfkaart, waarna zij, niet wetend van de ruitenfit, vredig 3 voor contract verdedigen. In de open kamer opent Kalita ook 2, dat bij hen echter een soort Muiderberg is en een lage kleur ernaast belooft. Klukowski neemt geen halve maatregelen. Zoals we zien is 5 koud: +550 en 12 imp’s voor Lombard.

Maatregelen en moment

Geen halve maatregelen, dat kan ik ook, zal Kalita hebben gedacht:

Maar er is ook nog zoiets als ‘het goede moment’ (al is die term vaak borrelpraat). Tegenover de Yarborough in dummy gaat Kalita vier down voor 1100. Dat is des te erger waar aan de andere tafel Zimmermann in een normaal uitziende 4 drie down gaat: 16 imps voor Onstein. Hier had Sprinkhuizen na hetzelfde begin slechts 3 geboden, op het goede moment, want dat kan voor 800 maar valt moeilijker te doubleren dan eentje hoger.

Namyats of niet

De wereldtop heeft ontdekt dat de ooit populaire 3SA-opening als ‘Gambling’ met een dichte lage kleur en op niet zo goed is (lage frequentie, 3SA komt in verkeerde hand). Velen spelen nu 3SA als Namyats: een hand geschikt voor vier hoog maar te sterk om dat te openen. Hier zien we die conventie in werking.

5 is nog net gemaakt als je de ruiten goed doet; niet zo moeilijk na wests opening. 5 (eigenlijk gedoubleerd) voor een down is dus het par contract. Maar dan de andere tafel:

Een klassiek dilemma. Als je een zo sterke hand als die van west opent met vier hoog, dreig je een goed slem te missen als partner – rekening houdend met een meer zuiver preëmptieve opening – erop past. Dat is ook de ratio achter Namyats. Hier echter werkt het wonderwel. Noord kan met dichte kaarten niets beters verzinnen dan doubleren, zuid niet beters dan passen, NZ ontdekken nooit hun hartenfit, 4 is koud, en er gaan weer 12 imps naar B.C. De Lombard 1, dat deze zitting 63–32 scoort en uitloopt naar totaal 94–57 imps.

Na een derde zitting waarin weinig wordt gescoord eindigt de dag met een stand van 110–68 imp’s voor B.C. De Lombard 1. Morgen nog twee zittingen, 32 spellen.