Een plukje Vanderbilt

Minstens drie keer per jaar is het rustig op de club. Dat komt omdat de hele top naar een National in Amerika gaat. Dit keer is New Orleans de locatie waar gespeeld wordt. Hoofdmoot van het tiendaagse evenement is de Vanderbilt. Een loeisterk knock-out viertallentoernooi met deze keer 60 teams. Er worden vier setjes van 15 spellen gespeeld en de winnaar gaat door.

De meeste teams spelen met een sponsor, de kachel moet tenslotte ook branden. En na de twee setjes die de sponsor mee moet doen, kunnen de profs de kastanjes uit het vuur halen.

Het Nederlandse contingent doet het prima. Bijna iedereen overleeft de eerste ronde en het team onder leiding van Veri Kiljan treft daarna de number one seed Rosenthal, met Jan Jansma aan boord. Ze lijken op een verrassing af te stevenen. Pas op het eind komt de favoriet langszij en verliezen onze jongens nipt.

In de achtste finale zijn er nog twee teams met Nederlanders. Cayne met Molenaar-Verbeek en Nab-Drijver en Goodman met De Wijs-Muller. Cayne sneuvelt, maar Tarzan wint van Zwitserland en speelt op het moment van schrijven de kwartfinale.

Tim en Danny genieten op het volgende spel:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon H B 5

heart icon 3

diamond icon B 7 6 3 2

club icon A 10 9 8

spade icon V 8

heart icon A 7 6

diamond icon A H 8 5

club icon H B 7 6

spade icon 7 4

heart icon H V B 9 8 5 2

diamond icon 9 4

club icon V 2

spade icon A 10 9 6 3 2

heart icon 10 4

diamond icon V 10

club icon 5 4 3

Aan de ene tafel heeft De Falco zijn hand met 2spade icon geopend en daar heeft niemand iets aan toe te voegen. Dat is bescheiden van noord, maar ook van oost. Blijkbaar kon hij geen 3heart icon bieden omdat het een betere kaart zou beloven.

De Italiaan heeft weinig moeite met het contract. Harten uit voor het aas en drie keer ruiten. diamond iconH wordt voorgetroefd door oost, maar zuid troeft over en speelt troef.

West speelt klein zodat spade iconV de slag maakt. Schoppen naar het aas betekent dat slechts spade iconH buiten is en de leider gaat verder met een klaveren naar de boer. Oost wint met de vrouw en speelt harten. De leider troeft en speelt een tweede klaveren.

West duikt weer, maar zuid gaat op met de heer en heeft er negen.

Aan de andere kant opent zuid ook met 2spade icon maar informeert noord met 2SA. Danny Molenaar komt er wel in, hij biedt 3heart icon. Hij maakt zich geen zorgen dat hij zijn hand overbiedt, noord heeft met 2SA immers al kracht getoond.

Na twee passen biedt noord 3spade icon en dat wordt het eindcontract. Ook hier harten uit voor het aas en drie keer ruiten. Oost troeft weer voor, maar nu gooit zuid zijn verliezende harten af. Dat is fataal.

Molenaar gaat verder met heart icon8, de laagste, en oost troeft spade icon2 over met de 5. Verbeek speelt club icon10 en de leider is kansloos. Hij probeert de boer, maar oost produceert de vrouw, speelt klaveren terug voor het aas en krijgt de volgende slag een aftroever. Lekker!

spade iconH gaat nog verloren en zuid is twee down.
De derde set krijgt het team een dreun en verliest ruim. Tijd om de buurt te verkennen de volgende dag.

Simon de Wijs en Bauke Muller hebben weinig geluk gekend met de teams waar ze deel van uitmaakten. Pas sinds kort lijkt daar verbetering in gekomen. Team Goodman met Mike Passell en de Italianen Donati en Percario gaat als een trein.

In de achtste finale staat een volgende ontmoeting met de Zwitsers onder leiding van Zimmermann op de lei. Zoals te verwachten wordt het een spannende wedstrijd. In het laatste kwart elf washes en uiteindelijk wint Goodman met een extreem lage score van 85-80.

Deze is uit de derde set:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon H B 9

heart icon B 10

diamond icon 10 7 5 3

club icon A 6 4 3

spade icon A V 5 4

heart icon 9 7 6

diamond icon A B 6 2

club icon 5 2

spade icon 10 7 3 2

heart icon H 4 2

diamond icon 9 8

club icon H V 9 7

spade icon 8 6

heart icon A V 8 5 3

diamond icon H V 4

club icon B 10 8

Bauke Muller opent de zuidhand met 1heart icon en noord verhoogt meteen naar de manche. Als je daar je wenkbrauwen bij fronst, kan ik me dat goed voorstellen, maar Muller-De Wijs spelen sterke klaveren zodat de andere een-openingen gelimiteerd zijn. Noord hoeft niet op onderzoek voor het geval het slem is. Wel kun je je afvragen of 3SA niet een optie is.

Elf met drie kleine troeven is geen weelde, het lijkt op een kolom chips die je naar voren schuift en hoopt dat het goed gaat.

Bauke krijgt ruiten uit en het spelen duurt begrijpelijkerwijs even.  Uiteindelijk neemt hij de slag met de boer en speelt troef.

Een van de zwarte verliezers kan weg op de vierde ruiten en met spade iconH in de knip heb je met een troefverliezer tien slagen. Op de kleine harten uit de dummy produceert oost de 2 en de leider overweegt om klein te leggen. Zit B10 is oost dan forceert de 6 de heer en kom je er met een verliezer af.

Nadeel van die speelwijze is dat west aan slag komt en met schoppen na je een vervelende keuze geeft. Muller speelt daarom heart iconV en maakt de slag.

Zuid gaat door met club icon10. Die slag kan west nemen en schoppen spelen, maar het is natuurlijk om te duiken. Oost komt daarom aan de beurt met club iconV en speelt ruiten.

Bauke wint met de heer en incasseert heart iconA en diamond iconH. Oost troeft die slag en zuid kan claimen. Oost kan klaveren spelen, maar zuid troeft de derde klaveren in noord en gooit de verliezende schoppen op diamond iconA af.

Zou oost niet troeven dan had zuid de schoppensnit moeten nemen. Schoppen naar het aas en diamond iconA schoppen weg werkt niet, omdat oost aan slag komt met club iconV en de laatste troef ophaalt en zuid nog een klaveren verliest.

Aan de andere tafel biedt Bas Drijver 2SA na de 1heart icon opening van Sjoert Brink en past als zuid geen heil ziet in de manche en 3heart icon biedt. Goodman wint er 7, net genoeg voor de winst.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.