Denk mee over slag twee (2) + oplossing

Je speelt de finale van de Meesterklasse viertallen en je bent als noord leider geworden in 1SA gedoubleerd. Het bieden ging daarbij als volgt:

West

Noord

Oost

Zuid

pas
1club icon
1heart icon
pas
1SA
dbl
a.p.

Oost komt uit met club icon3 (3e, 5e) en dit is wat je ziet (jij bent noord dus):

N/Niemand

spade icon H 5 4

heart icon H 5

diamond icon A 10 5 3 2

club icon 9 8 7

spade icon V 7

heart icon B 8 4 3 3

diamond icon B 6

club icon A B 10 5

Partner heeft een erg licht volgbod, of is trouw aanhanger van de Bomhof-compensatie. Je mist acht schoppens en west zal er daarvan geen 5 hebben; dan zou hij deze zeker geboden hebben. Deze kleur zit dus 4-4 in OW. Oost is zijn 5e club icon gestart dus die kleur zit 5-1.

Hoe zit het met de heart icon? West heeft duidelijk een strafpas op 1heart icon gehad en dan is het gebruikelijk dat zijn partner die kleur start, tenzij deze een veel betere uitkomst voorhanden heeft. Aangezien je het hele ‘midden kabinet’ in club icon hebt, is dat hier niet het geval. Het lijkt er daarom op dat oost geen heart icon heeft en dus een 4-0-4-5 verdeling heeft.

Dat is wel even genoeg analyse voor nu! Je speelt klein bij in dummy en wint de eerste slag met club icon7 nadat je west met club icon2 ziet bekennen. Denk mee over slag twee! Hoe ga je verder?

De oplossing

Allereerst zal Oost de rest van de punten hebben om zijn doublet te rechtvaardigen. We hebben immers geconcludeerd dat West heart iconAV heeft. Heb je ook een kleine diamond icon naar tafel gespeeld? Dan ben je in goed gezelschap; Berend van den Bos deed namelijk precies hetzelfde.

Oost neemt diamond iconV en gaat door met een hoge club icon, die je laat houden. Als oost op enig moment naar een kleine spade icon switcht (of deze gestart zou zijn) ben je down. Als west namelijk met heart iconA aan slag komt, zal hij door je spade icon heer heen spelen en OW maken dan 3 slagen in spade icon, heart iconA, twee in diamond icon en een in club icon. Hoe moet het dan wel? Je kunt het contract legitiem alleen halen, wanneer je in slag twee direct club icon op de keeper terugspeelt:

Je wilt graag drie slagen in club icon maken, een in heart icon en drie in diamond icon en spade icon samen. Dat lukt alleen als west aan slag komt voordat oost al een keer spade icon heeft kunnen spelen. Je neemt de tweede club icon zo goedkoop mogelijk in dummy en speelt nu eerst een heart icon naar je heer. Stel dat west neemt en spade icon speelt, dan laat je deze naar de vrouw in dummy lopen. Ook als west diamond icon speelt komt hij daarna niet meer aan slag, dus zal oost je een tweede slag in die kleur moeten brengen. Je kunt zodra je met club icon aan slag bent in zuid een heart icon naar je heer spelen en vervolgens zelf een spade icon naar de vrouw. Later gooi je oost in om je een tweede slag te brengen in diamond icon of spade icon. Marco ter Laare had dit alles goed door – zie zijn commentaar op het probleem-artikel.

Speel het spel zelf na

Je kunt op elk moment op ‘next’ klikken in de afbeelding om de volgende kaart te bekijken (zoals deze in de wedstrijd gespeeld is). Klik je tussendoor op ‘GIB’ dan kun je zien of het contract op dat moment gehaald kan worden (=), of 1 of 2 kan worden down gespeeld en welke kaart daarvoor gekozen moet worden! Dit spel laat weer eens zien hoe moeilijk verdedigen is. Bas Drijver geloofde niet in spade icon10 bij zijn partner, want als Noord deze kaart heeft is spade icon naspelen rampzalig. Ondanks dat hij verschillende keren naar spade icon kon overschakelen, deed hij dat niet!

Aan de andere tafel bood Simon de Wijs met de Westhand wel 2spade icon op het doublet en wist 9 slagen te halen. Samen met de +180 van Van den Bos goed voor 8 imps. Bob Hamman zei het ooit al eens: “Take-out doubles are for take-out!”

Hamman: “Don’t you dare to pass on my take-out double!”