Chicago

Drie keer per jaar maakt een heel legioen Nederlanders de reis naar Amerika. Ze gaan er een potje kaarten. Niks bijzonders. Met spelers uit de hele wereld zitten ze in een hotel en spelen twee weken bridge. Er valt geen prijzengeld te verdienen zoals bij de pokertoernooien, ze spelen, af te zien aan de blijde gezichten, louter voor de lol.

Ik weet niet of je de serie Border Security kent op een van de commerciële zenders, maar daarvan leer je dat je moet uitkijken voor de Amerikaanse agenten. Ze zijn lomp, bars en streng en hebben de taak terroristen en ander tuig tegen te houden.

Zo kwam een bekend schaker jaren geleden met een vliegtuig Amerika binnen en werd ondervraagd door de douane. Wat hij hier wel niet kwam doen. Hij antwoordde beleefd dat hij een schaaktoernooi kwam spelen en wat lessen ging geven aan Amerikaanse junioren. Aha, u komt hier werken. Entry denied!

De Nederlandse bridgers weten dat en spelen daarom alleen voor het plezier.

Dit keer is het gezelschap in Chicago en de hoofdmoot van de twee weken bridgen is de Spingold. Een ijzersterk bezet viertallentoernooi met een knock-out formule. Aan ereplaatsen doen we niet, the winners takes all.

Er zijn zat teams met landgenoten, maar niemand haalt de laatste 32. Woensdagnacht lijd ik mee met Verbeek-Molenaar en Drijver-Nab.

De volgende was nog even genieten. Als het op agressiviteit aankomt, weten we van wanten:

N/Allen

W

N

O

Z

spade icon H B 7 6 2

heart icon B

diamond icon 6 5 4 3

club icon 9 6 2

spade icon A

heart icon V 10 9 8 5 2

diamond icon V 9

club icon A V 10 5

spade icon V 9 8 5 3

heart icon H 7 6

diamond icon H 8 2

club icon 8 7

spade icon 10 4

heart icon A 4 3

diamond icon A B 10 7

club icon H B 4 3

Voor een volgbod kun je drie redenen hebben. Op de eerste plaats moet je je eigen contract beschermen, ten tweede wil je partner helpen bij de uitkomst, en tot slot kan het volgbod het doel hebben de tegenstanders ruimte af te nemen om alle informatie boven water te krijgen om het juiste contract te bieden.

Een vierde reden is dat je aan de beurt bent om te bieden. Welke van de vier argumenten Bart Nab gebruikte om 1spade icon te volgen na de 1heart icon opening van noord laat zich raden. Na een doublet van zuid en 4spade icon door Bob Drijver waren NZ uitgepuft.

Noord doubleerde, ik hoef niet per se door en Bart mocht aan de slag. Het tegenspel is perfect. Zuid begint met een troefje en noord speelt in slag twee klaveren voor de boer. Een tweede troef is voor de dummy en in slag vier verdwijnen alle hartenhonneurs.

Ruiten naar de heer verliest en de leider eindigt met zes slagen en dat betekent vier down zegge 1100 in de min. Of dat een goede investering is, hangt af van het nevenpaar. Daar zitten Tim Verbeek en Danny Molenaar die spelen tegen twee Zweden.

De Zweden houden zich stil en Verbeek-Molenaar bieden naar 6club icon. Noord opent met 1heart icon en zuid vraagt zijn hand op. Noord toont een 6-4 heart icon/club icon en een maximum, maar daarna houdt mijn systeemkennis op.

6club icon Is een prima contract. Tim krijgt troef uit en trekt alle troeven. Na heart iconA valt de boer en de leider kan claimen. Nadat heart iconH eruit is, zijn er voldoende slagen om de verliezende ruiten weg te gooien en de laatste ruiten te troeven in de hand. 6club icon gemaakt is 1370 en Bart slaakt een zucht.

De Nederlanders staan een beetje achter, maar met een illegale 3SA gedoubleerd, kan twee down, die de verdediging verknoeide, wint het team er 13 en staat nu 6 imps voor. Het is midden in de nacht en alleen de derde hartversterking houdt me op de been. Spel 60 van de dag:

O/-

W

N

O

Z

spade icon B 6

heart icon B 7 6 4 3

diamond icon V B 10 2

club icon A 6

spade icon A H 10 4 3 2

heart icon V

diamond icon A H 8 5 4

club icon 10

spade icon 8 5

heart icon 5

diamond icon7 6

club icon H B 9 8 7 5 4 2

spade icon V 9 7

heart icon A H 10 9 8 2

diamond icon9 3

club icon V 3

Aan beide tafels opent oost met 4club icon. Wrang past en noord biedt 4spade icon en beëindigt daarmee het bieden. Niet erg dapper van NZ, want twaalf slagen in schoppen kan iedereen. Na de hartenstart van oost voor de vrouw en twee keer troef, haalt noord zelfs alle slagen.

Het drama voltrekt zich aan de andere tafel. Molenaar biedt 4heart icon na de preëmpt en Verbeek kijkt tegen een os aan. Met 5SA probeert hij wat. Molenaar verzint 6club icon (geen idee) en 6heart icon door noord is het laatste bod.

Met de troeven 5-0 en club iconA buiten geen succes. West begint met het aas en speelt troef in. Dat betekent dat de leider naast de troefverliezer nog een slag in klaveren kwijtraakt en twee down gaat. -100 en -510 kost ze 12 imps de wedstrijd met 5 imps.        

Hoe het wel moet?
Als noord met 5SA een tweekleurenspel probeert te vertellen, kan hij 6diamond icon bieden na 6club icon. Zuid doet dan de ogen dicht en legt 6spade icon neer. Met alle handen zichtbaar een eitje om zo te bieden. In de praktijk lastiger.

Uitgeschakeld in de Spingold betekent aanschuiven bij het laatste viertallentoernooi van het kampioenschap. De Roth Open Swiss, ook feest.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.