Nederlands succes op EK Jeugdparen

Xavier Friesen – Ronald Goor winnen IMP Paren

De eerste twee toernooien van de EK Paren voor Junioren zitten erop. Met name in de IMP Paren (dat wij kennen als Butler) hebben de Nederlanders het erg goed gedaan, met een zeer knappe eerste plaats voor U21-spelers Xavier Friesen en Ronald Goor. Zij scoorden in het U26-veld maar liefst +1,75 imps gemiddeld spel, over 102 spellen een enorm gemiddelde. De tweede plaats voor Rick Emmers met Luuk Alards (+1,42 imps/spel) was natuurlijk ook een schitterend resultaat.

In de Mixed Paren eindigden de paren met Nederlandse inbreng net iets boven het midden. De hoogste score was voor Sarah de Wijs met Andrew Cope, die met 52,16% vijftiende werden, ruim achter de Noorse winnaars Sofie Sjødal en Nicolai Heiberg-Evenstad. De Noren stonden het hele toernooi aan kop en eindigden met liefst 63,17% gemiddeld over 96 spellen.

Na het spel van Xavier dat ik gisteren beschreef kan Ronald uiteraard niet achterblijven. Na de voorlaatste ronde snelde hij op me af en liet me apetrots weten ook een mooi spel te hebben voor deze website. Als enige wist hij op handige wijze 3SA binnen te loodsen.

Het spel:

N/Allen

W

N

O

Z

spade icon V 10 8 6 5

heart icon H 9 6 3

diamond icon 7 5

club icon 5 2

spade icon H B 7 4 3

heart icon B 8 5 2

diamond icon H B 3

club icon 8

spade icon A 9

heart icon A V

diamond icon V 10 8 4

club icon A H 9 7 4

spade icon 2

heart icon 10 7 4

diamond icon A 9 6 2

club icon V B 10 6 3

De bieding:

West

Noord

Oost
Ronald

Zuid

pas
1club icon
pas
1diamond icon
1spade icon
1SA
pas
2diamond icon
pas
2heart icon
pas
2SA
pas
3SA
a.p.

1diamond icon was 0-7 of echt en 1SA toonde 19-20 balanced. 2diamond icon toonde vier of meer hartens en via de invite werd de schijnbaar kansloze manche bereikt, maar in een juniorentoernooi kan van alles gebeuren. Zuid kwam uit met club iconV en Ronald dook de slag handig met de 7. club iconB ging voor het aas en noord moest een kaart weggooien. Dat werd een harten en dat was natuurlijk goed nieuws voor Ronald. Negen slagen waren echter nog ver weg. Ronald speelde een ruiten naar de zeven voor noords diamond iconB, die harten naspeelde voor het aas van Ronald. Die incasseerde ook heart iconV en speelde diamond iconV, die naar noords diamond iconH liep. Soms komt er hulp uit onverwachte hoek en dat was nu ook het geval, want de vriendelijke noord verzon het om nu schoppen na te spelen, waardoor de onbereikbare dummy was bereikt. Ronald maakte het mooi af: onder heart iconH vielen boer en tien waardoor ook heart icon9 kon worden geïncasseerd; uit de hand (oost) gingen op de twee hartens diamond icon8 en club icon4, en zuid deed club icon3 weg op heart icon9. Schoppenaas was de zevende slag voor de leider en zuid moest diamond iconA sec zetten, waarna Ronald hem ermee ingooide om in de klaverenvork te spelen (zuid 10-6, oost H-9). +600 was goed voor nog eens 12 imps; niemand had een plusscore en er was zelfs een oostspeler downgegaan in 1SA. Dit spel zorgde weliswaar voor een overkill aan imps, maar zes spellen voor het einde gaf het een gerust gevoel: de buit is binnen.

Morgen begint het echte werk: de kwalificatie voor het hoofdparentoernooi. Een heel andere tak van (de bridge-)sport, waarin elk slagje telt. Meer hierover later op deze site.

Zie hier voor de eindstand van de Mixed en hier voor die van de IMP Paren.