Uit het clubleven (63)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Z/NZ, je zit west en dit is je hand

spade iconA B 9  heart iconA 10 2 diamond icon8 4 club iconV 7 6 5 3.

Is dit een opening? Ik vind van niet. Op de 3e hand wel, maar niet op de 2e. Geen zorgen:  zuid zit op de 1e hand en opent 3 spade icon. En nu? Is dit een doublet waard? Nou nee, als het geen opening is, is het ook geen doublet. Dus pas, noord en oost passen ook en  nu sta je voor een nieuwe uitdaging: de uitkomst. Ik adviseer om niet met troef te starten. Maar welke dan wel?

The killing lead

Tig jaar geleden was ik leider in een contract geworden en de man links van me moest uit. Ik weet niet meer welke kaart op tafel verscheen, wel dat ik de systeemkaart raadpleegde. Ik las bij uitkomsten “killing leads” en vroeg aan mijn rechter buurman wat deze term betekende. Antwoord: “Nou ja, dat onze leads killing zijn!” Mijn vraag naar het systeem erachter bleef onbeantwoord. Er waren zogenaamd geen afspraken, de uitkomsten dodelijk door intuïtie. Ik ben toen eerst een flinke pot kwaad geworden en daarna heb ik mijn beklag gedaan bij de TC.  Dat hielp. Later las ik bij uitkomsten: 1e 3e 5e en hoogste van serie.

Inmiddels ben ik er achter wat de term inhoudt: een soort handleiding voor goede uitkomsten, gebaseerd op de informatie uit het biedverloop en de actuele kaart in de eigen hand. Voorbeeld: kom bij voorkeur uit van een (gebroken) serie. Of: kom tegen een troefcontract uit met de A als je ook de heer hebt (of andersom). Dat is wel een goede tip. Ik heb ooit eens AHV in een zijkleur gehad en koos voor een andere kleur als uitkomst. Toen miste ik de nodige slagen en ik werd ook ontzettend uitgelachen.

Maar dat was toen en dit is nu: 25 juli met Geurt op Step in het minitoernooi (paren) om 10.30 uur. Het is Z/ NZ. Ik zit west met

spade iconA B 9  heart iconA 10 2 diamond icon8 4 club iconV 7 6 5 3.

Zuid heeft 3spade icon geopend en daar is het bij gebleven. Als Geurt zou hebben gedoubleerd had ik gepast. Zeker 500 voor ons, meer dan de manche oplevert. Maar Geurt past en ik moet uit. Wat stel ik me voor van zijn hand? In ieder geval wat punten, anders zouden de geachte opps wel in de manche zitten. Waarschijnlijk is Geurt kort in troef. Harten aas uit? Dat is gewoon een slag oprapen. Geurt kan natuurlijk de H hebben, maar de leider is kort in alle zijkleuren. Hij troeft een keer af. Ruiten dan? Waar is dat goed voor? Ik hoef geen introever, want ik heb 2 zekere troefslagen. Klaveren dan? Dat is een beter idee. Met een beetje goede wil heeft Geurt honneurs in die kleur. Dikke kans dat de leider snel introeft, maar dat geldt voor alle kleuren. En bovendien: als de leider daarna troef gaat trekken, krijg ik een herkansing. Wij starten 1e 3e 5e, dus kom ik met de 3. Geurt zal meteen begrijpen dat ik er 5 heb.

Ik geef u meteen het hele spel:

Z/NZ

W

N

O

Z

spade icon A B 9

heart icon A 10 2

diamond icon 8 4

club icon V 7 6 5 3

spade icon V

heart icon V B 9 6 5

diamond icon A B 10 7 5

club icon A 8

spade icon 2

heart icon H 7 4 3

diamond icon V 9 6 3 2

club icon H B 4

spade icon H 10 8 7 6 5 4 3

heart icon 8

diamond icon H

club icon 10 9 2

Hele aardige dummy!  De leider legt in noord de A, Geurt de 4 en wijst daarmee af, voor wat het waard is. Dan speelt de leider een kleine diamond icon voor de H in zijn hand en een kleine heart icon na. Ik zet laag, de slag gaat via de B naar de H van Geurt. Geurt speelt ook club iconH en een kleine spade icon voor mijn A. Dan speel ik club iconV en de leider moet zowaar nog bekennen. club icon7 wordt natuurlijk getroefd. De leider speelt troef H en dan krijg ik nog de B. Resultaat: 3spade icon – 1.

De leider had het zoals zo vaak in slag 1 beter kunnen doen door te duiken. Dat levert in ieder geval de kans op dat oost niet goed vervolgt. Ik geef dan nog geen cent voor het contract, want Geurt was ongetwijfeld met troef vervolgd, maar ook hier geldt: eerst zien en dan pas geloven.

We scoren 75%. Het spel is 25 keer gespeeld. 24 keer werd zuid leider in een spade icon contract (2x 5spade icon, 10 x 4spade icon, 10 x 3spade icon, 2 x 2spade icon). Uitkomsten: 1x heart iconA (en diamond icon na), 15 x diamond icon, 8 x club icon3. Uiteraard haalden de meeste leiders na een diamond icon start of vervolg een slag meer: ze namen in de hand, speelden een club icon naar het aas en loosden de enige heart icon op diamond iconA.

Maar maar maar: als de diamond icon en club icon bij de leider verwisseld zouden zijn, is de uitkomst goed voor ongeveer 25 %. Hoe kun je nou weten dat club icon de goede is? Antwoord: dat kun je niet. Het enige dat ik weet is dat je in het tegenspel gericht moet zijn op het ontwikkelen van slagen. Dan is de promotie van club iconV tot slag een aardige kans.