Champions Cup

Door het overlijden van Hans Melchers besloot het Onstein af te zien van deelname aan de Champions cup in Dubrovnik. De nummer twee van de viertallencompetitie, de Lombard, werd de vervanger. Aangezien De Lombard 1 al present was als kampioen van Zwitserland werd het tweede team in alle haast opgetrommeld en vertegenwoordigde Nederland ter plekke.

Gerbrand Hop met Yke Smit en Dennis Schuurman met Rens Philipsen konden geen potten breken in Kroatië en eindigden als tiende van de twaalf teams in de Round-Robin. Aan de C-finale op zaterdagmorgen hielden ze wel een goed gevoel over, want de kampioen van Portugal werd over 32 spellen met 177-21 verslagen.

De regel dat spelers van dezelfde club in de eerste ronde tegen elkaar moeten, werd hier niet gevolgd. Het duurde tot ronde 5 voor Nederland Zwitserland trof. Uit die ontmoeting twee spellen:

W/Allen

W

N

O

Z

spade icon H 10 9 7

heart icon 7 6 5 4

diamond icon 9 7 2

club icon H 5

spade icon A 4 3

heart icon 9 8

diamond icon V 5 4 3

club icon V 9 8 6

spade icon V B 6 5

heart icon V 10 2

diamond icon A 6

club icon B 10 4 3

spade icon 9 2

heart icon A H B 3

diamond icon H B 10 8

club icon A 7 2

Rens Philipsen is leider in 3SA en krijgt schoppen uit en neemt de derde ronde. In de hand heeft hij een kleine harten afgegooid.  Hoewel de leider het spel niet kan maken bij correct tegenspel, is de hartendiscard meteen fataal.

Stel dat zuid een klaveren afgooit en na spade iconA ruiten speelt. Oost duikt een keer en neemt ronde twee en moet nu klaveren spelen. Zou hij spade iconV cashen dan kan de leider het maken door zelf een ruiten af te gooien. Op het klaverennaspel gaat zuid op met het aas en casht twee ruitens. West komt met zijn armzalig hartenbezit en club iconH in dwang. Wel nog even in harten snijden en je hebt 600.

Na de hartendiscard wint oost de tweede ruiten en speelt spade iconV en klaveren. De leider heeft geen dreigingen meer en moet de slag wel laten lopen. club iconH is de downslag.

Aan de andere tafel begint Gerbrand Hop met harten. Het biedverloop waarin Zimmermann leider wordt is 1SA-2SA-3SA en na een inviterend biedverloop komen we voorzichtig uit. Geen slag cadeau doen bij de start.

Helaas is harten uit niet de downstart. De leider wint heart iconV met het aas en speelt ruiten. Yke Smit wint de tweede ruiten en switcht goed naar schoppen. Hop mag spade icon10 hebben en een tweede schoppen volgt. De leider besluit die slag te nemen en er met schoppen uit te gaan. De verdediging casht nu twee slagen in schoppen. Zuid gooit daarop twee klaveren af.

Speelt oost klaveren na zoals in de praktijk, dan ontstaat dezelfde squeeze als eerder. West moet club iconH en de harten bewaren en met twee rondjes ruiten voor de boeg, lukt dat niet. Oost moet in plaats van klaveren heart icon10 spelen en de verbinding voor de squeeze verbreken.

Zimmermann had het zover niet moeten laten komen. Duikt hij nog een rondje schoppen, dan speelt de leider twee keer ruiten en west komt in de problemen. Hij moet de harten en club iconH bewaren en daarom afstand doen van de hoge schoppen. Drie keer harten brengen dan onheil. West moet van club iconH afspelen en de leider op die manier de negende slag gunnen.

De Champions Cup is een sprint. Je speelt 11 potjes van 10 spellen in twee dagen en kunt het niet kalm aandoen.

Z/NZ

W

N

O

Z

spade icon A 10 5 4

heart icon 10 9 6 5 4

diamond icon V 10 2

club icon 3

spade icon H 9 7 6

heart icon V 7 2

diamond icon H 9

club icon B 10 9 4

spade icon 8

heart icon 3

diamond icon A B 7 6 5 4 3

club icon A V 5 2

spade icon V B 3 2

heart icon A H B 8

diamond icon 8

club icon H 8 7 6

Rens opent de zuidhand met 1club icon en Dennis biedt 1spade icon bij. Kalita volgt 2diamond icon met de oosthand en hoewel zuid nog 3spade icon biedt, vinden OW de fit als west 4diamond icon biedt. Noord ziet correct geen heil in 4spade icon, maar oost wel in de manche. Hij biedt 5diamond icon.

Na heart iconH speelt zuid nog wel troef, maar het maakt niets meer uit. De leider wint de heer van noord met het aas en speelt club iconA en troeft een klaveren in de dummy. Met een hartenruff naar de hand voor een tweede klaverenaftroever en elf slagen zijn binnen. Oost verliest een klaveren en een harten.

Aan de andere kant een vergelijkbaar begin, maar na 3spade icon past west. Met A10-vierde in troef heb je misschien meer trek in tegenspelen, maar de wetenschap dat de maat ten hoogste een schoppen heeft en jij maar een klaveren met goede fit pleit voor meebieden.

Noord biedt zelfs nog 4spade icon en dat geeft een kans. Een strafdoublet en de goede start leidt tot +500 en 2 imps. West past echter en komt met ruiten uit voor de heer en het aas. Yke speelt wel nog club iconA en klaveren, maar zuid duikt de tweede klaverenslag en de aftroever van west en spade iconA zijn de twee slagen die de verdediging nog maakt.

In de finale verliest Zwitserland, een beetje verrassend, van Italië. Klukowski en Kalita rammen te veel. Zij bieden twee keer grootslem, waar de Italianen een niveau lager afstoppen en twaalf slagen het maximum zijn.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.