Bob Slavenburg; de beste psycher ooit!

Veel bridgers denken dat psychen iets is van de laatste jaren. Mis! Bob (Cornelis) Slavenburg (1917-1981), de roemruchte telg uit de Rotterdamse bankiersfamilie, kon er in zijn tijd ook wat van. Slavenburg was overigens niet erg geliefd bij de bridgebond; hij werd als het zwarte schaap van de familie gezien. Met de belastingdienst was Bob al helemaal geen vrienden en daarom vertrok hij in 1968 naar Marokko, zijn partner Hans Kreijns achterlatend. Toen ik Hans Kreijns interviewde, vertelde hij mij dat Bob hondsbrutaal was. Zo parkeerde deze zijn auto een keer midden op de rijbaan, toen het in Amsterdam erg druk was bij een speelgelegenheid. Diverse automobilisten vonden dat daarna ook een goed idee, zodat er al snel een lange rij auto’s midden op de weg geparkeerd stond. Slavenburg kreeg een bekeuring en ging daarmee naar het bureau. Hij vond dat hij recht had op provisie, nu er door zijn actie minstens 20 automobilisten achter hem geparkeerd hadden, wat veel geld door de bekeuringen opleverde voor de staat, zo legde hij de agenten op het bureau uit.

Zijn bridgespel was creatief en lucratief, hetgeen hem regelmatig in opspraak bracht. Op onderstaand spel uit 1947 maakte Slavenburg het tijdens een drielandentoernooi wel heel bont. Met een groot slem voorhanden in drie kleuren in ow, werd Slavenburg als zuid leider in een van die kleuren. Dat ging zo:

Er gaan verschillende verhalen rond over de bieding. Een daarvan is dat noord (Piet Kooijman) deler was, dus niet oost zoals in bovenstaand diagram. Na een voorpas bij noord en 1heart icon in oost, besloot Slavenburg 1spade icon te volgen met de zuidhand. Met het oog op de kwetsbaarheid, kon dat niet veel kwaad, dacht hij. West doubleerde voor straf, want het Spoetnik- of negatieve doublet was toen nog lang niet uitgevonden. Dat had west goed gezien, want 1spade icon kan zeven down! Zuid liep nu weg naar 1SA (uiteraard met de bedoeling later naar 2club icon te vluchten. Na een tweede doublet gaf noord nietsvermoedend de voorkeur aan en bood 2spade icon. Daarmee frustreerde hij het plan van Slavenburg en kwamen de club icon niet in beeld. Dit maal doubleerde oost voor straf. Bang dat noord 3club icon weer ook naar spade icon zou corrigeren, gaf Slavenburg er de brui aan en paste.

Als 1spade icon zeven down kan, dan kan 2spade icon waarschijnlijk acht down. Het liep voor Slavenburg echter extreem fortuinlijk af. West kende zijn theorie; tegen een gedubbelde deelscore, moet je met troef uitkomen. Nietsvermoedend begon west met het oprapen van drie hoge spade icon en zag met stijgende verbazing zijn partner steeds bekennen. Inmiddels was spade icon8 in dummy hoog geworden. Bang om onder een van zijn heren vandaan te spelen kwam west ♣10 na (waar hij waarschijnlijk nu, na 77 jaar, nog altijd spijt van heeft). De leider nam met ♣H op tafel, trok met ♠8 de laatste troef en maakte nog zes club icon slagen voor plus 470. Dat is nog eens leuk uitslaan met je nevenpaar. Dat nevenpaar had 6spade icon geboden en gemaakt en Slavenburg vertelde dat hij de manche in spade icon had gehaald. Het duurde even om uit te leggen wat er precies gebeurd was. Slavenburg speelde voor team Nederland 2 en dat team won het toernooi.

Slavenburg kijkt in de kaarten bij Omar Sharif tijdens het bridgecircus in 1967 in Rotterdam. Dat deed hij vermoedelijk net voordat hij zijn dummy neerlegde, maar zelfs dan is dat absoluut niet toegestaan. Benito Garozzo neemt nog maar even een flinke haal van zijn sigaret, voordat hij uitkomt. Zelfs de toeschouwers roken vrolijk mee. Niet dat het in die tijd gezond was, maar wel een stuk betaalbaarder.

Ook tijdens een spel, afkomstig uit een partij om geld in de Continental Club te Amsterdam, kon Slavenburg het niet laten om spade icon te bieden op een doubleton:

Noord was kennelijk te slim om te openen en paste. Slavenburg die zuid was besloot de tegenpartij uit de manche of slem in spade icon te houden. Dit was de bieding:

Noord had de psych van Slavenburg pas door, toen deze wegliep naar 7diamond icon. Toch kon hij niet anders doen dan corrigeren naar 7spade icon. West verwachtte een record aantal downslagen en club iconA leek hem de veiligste uitkomst. Zuid troefde en vervolgde met diamond icon9 die west niet dekte (wat trouwens niet uitmaakte). In dummy ging de singleton heart icon weg, waarna de leider een heart icon in dummy troefde. Toen Slavenburg daarna een club icon in zijn hand troefde, zag hij tot zijn genoegen bij oost een tweede plaatje vallen in die kleur. Hij stak met een ingetroefde heart icon over naar dummy en toen onder spade iconA de heer viel, had hij dertien slagen.

Of Slavenburg tijdens het WK Paren in Amsterdam in 1966 zich ook wel eens van een psych bediende, weet ik niet, maar hij werd met Hans Kreijns (l) wereldkampioen.