Vanderbilt

Een paar keer per jaar kun je op de club een kanon afschieten zonder dat je iemand raakt. Het geboefte is dan naar de overkant van de plas en laat zich twee weken niet zien. Een begrijpelijke keus. Een National in Kentucky of een clubavond in Vorden, ik zou het ook wel weten. Met een flinke lobby krijgen we thuis nog net vijf tafels vol, maar het tempo is bedroevend en het resultaat ook.

Ik probeer met AVx in schoppen na een 1SA opening rechts en Stayman links de speculatieve vrouw start en constateer somber dat de leider HBx heeft met vijf keer de tien in de dummy. Stom natuurlijk, als ik al met die kleur wil beginnen is het aas net zo goed. Partner doet ook nog een duit in het zakje door tegen een gedoubleerd slem met een aas te beginnen. De leider troeft en gooit een verliezer weg op de nu hoge heer van dummy en 1660.  

Gauw naar Louisville. Op het moment van schrijven is de ronde van de laatste 32 bezig en tal van landgenoten zijn nog actief. Aan het eind van de dag staan Cayne (Bob Drijver-Van Prooijen en Verbeek- Molenaar) en Goodman (Muller-De Wijs) nog overeind en spelen morgen de ronde van de laatste 16.

Los van een sponsor die hier en daar meespeelt, is de bezetting formidabel. Tal van wereldtoppers zijn present. Tijdens het prepareren van het diner schuif ik aan bij Madala en Bilde.

Z/NZ

W

N

O

Z

spade icon V

heart icon A B 4 3

diamond icon A 9 5 4

club icon V 10 7 3

spade icon H 10 9 4 3 2

heart icon 8 7

diamond icon H 8 6 2

club icon 6

spade icon A 7 6 5

heart icon 10 9 2

diamond icon B 10 3

club icon 9 8 4

spade icon B 8

heart icon H V 6 5

diamond icon V 7

club icon A H B 5 2

Bilde opent de zuidhand met 1SA en noord transfereert (4diamond icon) naar schoppen. Zuid heeft geen goede hand voor die kleur en biedt 4spade icon. Het contract is hoog, maar met een 6-4 bied je 4!

West vindt een van de downstarts, spade iconV (een kleine harten lukt ook). Oost neemt de heer met het aas en de leider gooit de boer. In slag twee heeft oost de keus tussen ruiten en harten. Hij kiest voor harten en dat is mis.

heart icon10 is via de heer voor het aas en een tweede harten voor heart icon9 en de heer van zuid. Bilde speelt nu heart icon5 en als west klein legt, verdwijnt een ruiten uit de dummy. De leider kan nu troeftrekken en de andere verliezende ruiten afgooien op club iconH.

West moet heart icon5 dekken, dan is zuid weer down. Het probleem voor Bilde is dat hij de vrije harten niet kan cashen en ook niet eenvoudig naar dummy kan. Speelt de leider nadat hij heart iconB troeft in de dummy een schoppen naar de 8 en ruiten, dan stapt west op en speelt nog een rondje harten. Er promoveert zo een troef bij oost.

In plaats van heart icon5 kan de leider beter diamond iconV spelen en een ruitenslag ontwikkelen. West neemt en speelt ruiten terug voor de heer, maar zuid gaat verder met schoppen naar de 8 en heart icon5.

Als west duikt, ben je binnen, maar ook als hij dekt. Je troeft dan in noord, haalt de laatste twee troeven en steekt over in klaveren. Een verliezende ruiten gaat op club iconH en de ander op de vrije heart icon6.

Down gaat zuid als oost naar ruiten switcht in plaats van harten. Na diamond iconV en aas speelt west een tweede ronde ruiten voor de heer. Troeft zuid nu een ruiten in de hand, dan groeit spade icon7 in oost. Speelt de leider eerst harten, dan neemt west en speelt zelf nog een ruiten. Ook dan wordt het troefbezit van oost een slag extra waard.

Na het eten kijk ik een setje bij Simon de Wijs en Bauke Muller. Ze spelen tegen de broers Rimstedt en iedereen hakt er vrolijk op los. Op het volgende spel was de uitkomst bepalend voor de afloop van het spel:

O/Allen

W

N

O

Z

spade icon V B 9 2

heart icon V 7 5

diamond icon 5 3

club icon 9 7 5 4

spade icon A 10 5

heart icon 9 3

diamond icon V 10 2

club icon A H B 6 3

spade icon 4

heart icon A B 10 6 4

diamond icon A B 9 8 6 4

club icon 8

spade icon H 8 7 6 3

heart icon H 8 2

diamond icon H 7

club icon V 10 2

Na de 1diamond icon opening volgt De Wijs met 1spade icon. Muller vertelt met 2club icon dat hij een fit heeft met minstens inviterende waarden. Oost ziet af van 2heart icon en past bescheiden. Zuid biedt 2spade icon, niks over, maar noord gaat naar de manche.

Met twee waarschijnlijke slagen in troef (spade iconAH in zuid of spade icon10) doubleert west het eindcontract. Hij begint met ruiten voor het aas van oost die diamond icon9 (Lavinthal) naspeelt. Simon wint in de hand en speelt een kleine troef.

West legt in. Dat is noodzakelijk om het contract down te krijgen. De leider peinst even en duikt dan. Zou west nu klaveren spelen, dan kan de leider het contract winnen. Neem met club icon10 en speel schoppen naar de tien en cash het aas. Dan terug naar club iconV en spade iconH en klaveren.

Het duurt een eeuwigheid, maar dan speelt west harten. Oost neemt met het aas en speelt een derde ruiten en zuid is kansloos.  De Wijs is een down. Aan de andere kant eenzelfde begin, maar oost biedt 2heart icon na 2club icon van noord.

NZ stomen door naar 4spade icon ongedubbeld en west mag beginnen. Nu oost twee kleuren geboden heeft, is er een keuze. Met heart iconV als vulling denkt west dat de leider eerder in harten kort kan worden gespeeld, dan met een ruitenuitkomst.

Oost neemt de eerste slag en speelt heart iconB terug. De leider wint en speelt spade iconH en schoppen, west legt in, naar het aas. Nu volgt een klaveren naar de tien en een hartenruff. De leider speelt daarna de klaveren af en omdat west vier keer moet bijlopen, verdwijnt een ruiten. Op de vijfde klaveren gooit zuid zijn laatste ruiten af en hoewel west kan troeven is zuid binnen.

diamond iconA cashen in slag twee helpt niet. Zuid neemt het hartenvervolg en speelt een troef. West moet inleggen en zuid neemt met het aas. Ruiten naar de heer en een afgetroefde harten volgen. Vier keer klaveren, de laatste getroefd en een kleine schoppen richting de tien mag west hebben, maar is dan ingegooid.

Zaterdag is pas de finale, kijken wie er dan nog overeind staat.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.